blog-post image

Běžecké boty aneb jak vybrat ty správné?

Vybrat nejlepší běžeckou obuv pro začátečníky může být obtížné. Existuje spousta věcí, na které byste měli myslet, a pokud neprovedete svůj průzkum, riskujete, že si koupíte pár, který se nehodí. Jak si tedy vybrat perfektní běžeckou obuv? Jaké jsou nejlepší běžecké boty pro začátečníky?

Pravda je, že to vše závisí na řadě faktorů a na tom, jak běháte. Pokud jde o běžecké boty, neexistuje žádný univerzální přístup. Jak tedy vybrat správně?

Jak budete používat běžecké boty?

První věc, ve které byste měli mít jasno, je, jaké jsou vaše požadavky na boty na běhání.

Co je třeba zvážit:

  • Jaké jsou vaše běžecké cíle?
  • Budete je používat pouze jednou týdně na běžeckém pásu, nebo budete běhat po ulicích každé ráno cestou do práce?
  • V jakém terénu budete boty používat?

Běžecké boty obecně spadají do dvou kategorií – stezka a silnice. Trail boty mají větší přilnavost, silniční boty mají plošší a efektivnější podrážku. Pokud plánujete trochu pouličního běhu a trochu běhu na stezkách, rozhodněte se pro trailové boty, které mají poměrně malý běhoun.

Vybrat typ běžeckých bot »

Styl běžeckých bot a pronace

To, jak běháte, může také ovlivnit, který styl trailové, nebo silniční běžecké boty je pro vás nejlepší. Někteří lidé běhají efektivně, což se označuje jako neutrální pronace. To je situace, kdy běžíte rovnoměrně na nohou, aniž byste se více opírali o vnitřní nebo vnější část chodidel.

Nadměrná pronace nastává, když běžíte hlavně na vnitřní straně nohou. Můžete to vidět na běžeckých botách, pokud je podrážka boty více prošlápnuta podél vnitřních okrajů bot.

Supinace neboli nedostatečná pronace je opačná a nastává, když běžíte hlavně po vnějších stranách nohou. Obdobně je to znatelné, pokud je vnější část podrážek vašich bot opotřebenější než zbytek boty.

Než vyrazíte do obchodů nebo e-shopů a koupíte si nové silniční, nebo terénní běžecké boty, ujistěte se, že víte, který běžecký styl se vás týká.

Jak vybrat běžecké boty?

5 tipů pro výběr běžeckých bot

  1. Nevybírejte běžecké boty podle barvy!
  2. Při zkoušení nových běžeckých bot noste ponožky, které byste běžně nosili, když běháte.
  3. Nechte si nohy profesionálně změřit – různé značky mají různé velikosti a může být obtížné najít správnou velikost boty.
  4. Ujistěte se, že máte v oblasti špičky dostatečný prostor pro kroužení.
  5. Nevybírejte si běžecké boty pouze na základě ceny nebo značky. Jít po nejlevnější, nebo naopak nejdražší není moc dobrý způsob, jak se rozhodnout. Vsaďte na ty, které vám nejlépe padnou na nohy.

Vybrat běžecké boty »

Klenba chodidla

Klenba chodidla bude mít také vliv na to, jak běháte a na množství nárazových sil, které jsou při běhu kladeny na základnu nohy. Existují tři různé typy nožní klenby:

  • normální,
  • vysoká,
  • nízká.

Pokud si nejste jisti, jaký typ klenby chodidla máte, nejjednodušší způsob kontroly je pohled na otisk chodidla. Můžete to udělat tak, že si obě nohy namočíte a asi 10 sekund stojíte na papírovém sáčku. Jakmile sestoupíte, podívejte se na otisk vaší nohy. Tady je třeba dávat pozor, abyste zjistili typ klenby nohou:

Normální klenba

Pokud je střední část vaší stopy přibližně do poloviny vyplněna, s křivkou podél klenby, znamená to, že máte normální klenbu.

Vysoká klenba

Pokud je jedinou částí vaší stopy zobrazená vaše pata, prsty a prostor pod nimi, znamená to, že máte vysoké klenby nohou.

Nízká klenba

Pokud vaše stopa vypadá jako úplná noha a je zcela vyplněna bez velké vnitřní křivky uprostřed, máte nízkou klenbu nohou, což je také známé jako ploché nohy.

Jakou velikost boty vybrat?

Běžecká obuv musí umožňovat, aby se chodidlo při cvičení zvětšovalo. Jak se totiž zvyšuje průtok krve, tak se právě zvětšuje i velikost chodidla. Nepředpokládejte, že všechny běžecké boty vám budou sedět stejně. Velikost a přizpůsobení se mohou lišit značka od značky. Závodní boty jsou často těsnější než boty určené například pro rekreační běh.

Žena v běhu

Určete svou preferovanou úroveň odpružení

Polstrování bude jedním z nejdůležitějších faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru správné boty na běhání. Úroveň odpružení boty bude diktovat úroveň vašeho pohodlí, míru tlumení nárazů a počet uběhnutých kilometrů boty.

Maximálně polstrované boty nabízejí nejvyšší úroveň tlumení nárazů. Fungují nejlépe pro běžce, kteří chtějí nejvyšší stupeň pohodlí. Doporučují se také pro běžce, kteří mají větší váhu.

Minimálně polstrované boty nabízí tenkou vrstvu ochrany pod nohama, ale umožňuje, aby běžec cítil povrch země. Nejlépe fungují při posilování chodidel během tréninku, ale obvykle vyžadují mnohem delší adaptační období.

Jak vybrat správné běžecké boty?

Nyní, když jste identifikovali svou úroveň pronace, svůj styl klenby a preferovanou úroveň odpružení, jste připraveni si vybrat ty nejlepší boty na běhání. Zatímco mnoho běžců si běžeckou obuv volí podle věrnosti značce nebo na základě zpětné vazby od ostatních, realitou je, že byste si měli zvolit běžeckou obuv podle toho, jaký konkrétní problém model obuvi řeší, nebo ten, který doplňuje vaši jedinečnou anatomii a chůzi.

Vybrat běžecké boty »

Neutrální běžecké boty

Neutrální tenisky na běhání jsou určeny pro běžce, kteří mají buď klasickou, nebo nedostatečnou pronaci. Tyto běžecké boty nenabízejí žádné ovládání pohybu, ale namísto toho umožňují vaší noze přirozený pohyb. Lidé s nadměrnou pronací nebo s vysokými klenbami potřebují neutrální běžeckou obuv se speciálními vlastnostmi. Nejdůležitější vlastností bot pro vysoké klenby je přidání většího odpružení.

Stabilní běžecké boty

Stabilní nebo také stabilizační boty jsou určeny pro lidi s mírnou až střední pronací. Stabilní boty přicházejí s různými úrovněmi podpory klenby nebo odpružení v závislosti na modelu a jsou navrženy tak, aby opravovaly přehnanou náchylnost chodidla. Stabilní obuv není tak těžká ani tuhá jako boty s kontrolou pronace.

Boty s kontrolou pronace

Tyto běžecké boty jsou určeny pro lidi s těžkou až extrémní pronací. Tento typ obuvi obsahuje více strukturovanou platformu, která chrání nohu před nadměrným přehnáním nebo převrácením chodidla dovnitř. Z tohoto důvodu potřeby vedení nohy jsou tyto boty často těžší.

K botám zvolte i správné oblečení

Běh je jednou z nejdostupnějších forem cvičení. Často stačí obléknout si tričko, šortky, boty, a pak se rozběhnout přímo před vchodovými dveřmi. Běh je velice populární sport, hlavně v dnešní době, kdy jsou zavřená fitness centra. Běhají všechny druhy lidí, ale ne každý ví, jak se správně obléknout. Mnoho z nich má tendenci se oblékat příliš teple, což snižuje pohodlí a brzdí výkon. Jak se správně obléct do rozlišných podmínek?

Jaké zvolit běžecké oblečení?

Neupravujte své oblečení podle toho, jak se cítíte na začátku běhu, ale spíše podle toho, jak se cítíte 15 minut po tréninku. V ideálním případě by vám měla být na začátku běhu trochu zima, i když je to nepříjemné. Slibujeme, že se brzy zahřejete.

Pokud chcete být na začátku tréninku stále v teple, můžete si obléknout lehký oděv, který lze v případě zvyšujícího se tepla sundat. To je to nejvhodnější oblečení na běhání.

Další možností je zahájit běh v čepici a rukavicích –a po zahřátí je zastrčit do kapsy nebo na vnitřní stranu punčocháčů / šortek. Vesta je také ideální pro regulaci tepla. Chrání trup, ale odvětrává paže a podpaží. Kromě toho můžete pomocí zipu upravit ventilaci.

Vybrat oblečení na běhání »

Teplo

Při běhání v horkých podmínkách je obzvláště důležité, aby vaše běžecké oblečení zajišťovalo efektivní transport vlhkosti a ventilaci, aby nedošlo k přehřátí těla. Oděvy by obecně měly být tenké a nejlépe by měly mít velké síťované panely, které odvádějí vlhkost a poskytují lepší ventilaci. Tílko nebo tričko s plnou síťovanou zadní stranou je skvělou volbou pro běh v teplých podmínkách.

Běžecké šortky se vyrábí v několika délkách, přičemž profesionální běžci obvykle používají nejkratší styl, aby maximalizoval svobodu pohybu a poskytoval nejlepší ventilaci. Kromě toho jsou běžecké potřeby, jako například běžecká čepice a sluneční brýle dobrým doplňkem pro běh za jasného slunečního světla.

Pokud je to možné, nepoužívejte kompresní oblečení. To se při běhu velmi pohodlně nosí, ale materiál v tomto typu oděvů je obvykle příliš těsný, takže se v něm budete nadměrně potit.

Zima a déšť

Pokud jste profesionální běžec, běháte za všech povětrnostních podmínek, včetně deště. Když prší, máte vlastně jen dvě možnosti: zvlhnout zevnitř (pot) nebo zvenčí (voda). Takže budete potřebovat oblečení na běhání v zimě.

Pokud je chladno a jen slabý déšť, může stačit obléct si druhou vrstvu na tričko, nejlépe s větruodolnou přední částí. I když se nakonec namočíte, další vrstva vás během běhu udrží v teple. Je však důležité, aby oděvy byly vyrobeny z materiálů s účinným transportem vlhkosti, jinak rychle ztěžknou a brzy začnou z těla padat.

Zimní běh

Při tréninku v silném dešti doporučujeme nosit pláštěnku určenou pro běh, která nabízí dobrou ochranu proti počasí a efektivní ventilaci. Na spodní části těla je obvykle nejlepší nosit punčochové kalhoty s dlouhými nohavicemi.

Takže před tím, než se vydáte na první běžecký trénink, ujistěte se, že máte ty správné běžecké boty i běžecké oblečení.

Vybrat oblečení na běhání »

TOP produkty z kategorie Běžecké boty

Podobné články

Recenze Salomon Speedcross 5 GTX

V této recenzi se podíváme na pravděpodobně nejoblíbenější běžecké boty od značky Salomon s označením Speedcross. V recenzi zmíníme verzi GTX (s goretexem) i bez goretexu, jelikož máme k dispozici obě varianty. Varianta s goretexem je pán...

Jak vybrat běžecké boty?

Když si jdete kupovat běžecké boty, je důležité vzít v úvahu různé faktory, abyste se ujistili, že získáte ten nejlepší pár bot právě pro vás. 

První věc, kterou je třeba zvážit, je, jaký typ běžce jste. Jste běžec, který našlapu...

Letní běžecké boty: Jak si vybrat ty správné?

Léto je skvělý čas vyrazit ven a užít si počasí tím, že si půjdete zaběhat. Pokud však nejste připraveni a nemáte ideální boty, může to být také velmi nepříjemný zážitek. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte při běhání v...

Jak vybrat podzimní běžecké boty?

Je tu zase podzim. Listí mění barvu, vzduch se ochlazuje a je čas začít myslet na podzimní běžecké boty. Stejně jako u každého jiného kousku oblečení nebo obuvi, i zde je potřeba při výběru podzimních běžeckých bot hledat určité ...