blog-post image

Jak správně vybrat boty na turistiku?

Jak si tedy vybrat ideální turistické boty tak, abyste se v nich po dobu celého výšlapu cítili komfortně a zároveň vaše nohy ochrání proti promočení nebo vymknutí kotníku? Špatně zvolená obuv vám nejen znepříjemní celý výlet, ale zanechá následky na vašich nohách. Puchýře, otlaky, oteklé nohy, to vše vám způsobí obuv, která nebyla důkladně vybrána pro vaši aktivitu. 

Základní otázky, které je důležité si položit před výběrem turistické obuvi

Kdo bude obuv využívat?

Samozřejmě se obuv liší podle pohlaví nebo věku. Jiné boty budou pro muže, pro ženy a pro děti. 

Jak často ji bude využívat?

Jde o to, zda trekové boty budete využívat jednou za čas, přičemž nebudete potřebovat až tak kvalitní, tudíž nebudete do obuvi muset tolik investovat, nebo budete obuv využívat každý týden a bude vám tedy záležet na tom, aby se neopotřebovaly po 3 túrách. 

Kde?

Jak již z otázky vyplývá, kde budete boty využívat, tedy jakou činnost v nich budete uskutečňovat. Rozdíl je v turistice horské, v turistice po zpevněném povrchu nebo ve ferratové turistice. 

Za jakého počasí? 

Důležitou otázkou také je, za jakého počasí budete využívat, jestli v létě a potřebujete tedy prodyšnost, ale zároveň ochranu před případným deštěm anebo v zimě vysoko v horách ve sněhu. 

Vybrat turistickou obuv »

Druhy turistické obuvi 

Turistická obuv se liší hlavně podle toho, na co je využívána. Bývá označována písmenky kategorií, které určují parametry boty a jejich využití. Toto označení sice nenaleznete u bot, které jsou určeny na krátkou procházku, ale u kvalitních turistických bot toto označení najdete. Díky tomuto označení bot je potom výběr mnohem jednodušší. Stačí si vyčlenit kategorii, která je vhodná pro vás a následně podle toho vybírat. 

Kategorie A

Obuv, která je určena pro nenáročné terény, spíše zpevněné cesty. Je vhodná i pro každodenní použití. Tato obuv má hodně měkkou podešev.

Tip na boty z kategorie A:

Lotto DELAWARE černá 42 - Pánská treková obuv

Obr.: Lotto DELAWARE černá 42 - Pánská treková obuv

Kategorie A/B

Tato bota je dost podobná botě z kategorie A, avšak je o něco tvrdší, přesto stále dost měkká. Vhodná na celoroční využití po zpevněných stezkách. Často se vyrábí ve variantě s vysokým komínem, tudíž chrání kotník před vymknutím. V létě je můžete využít ke zdolání tuzemských vrcholů, v zimě zase poslouží třeba jako obuv do města.

Kategorie B

Tato obuv je poměrně pevná, vhodná na trekking s těžším batohem v lehčím nebo středně náročném terénu. Bývá často vybavena obsázkou na špičce a má tužší podešev.  

Kategorie B/C

Pevné a ve většině případů celokožené pohorky, které jsou vhodné na velmi náročný trekking s těžkým batohem i po nezpevněných cestách. Jsou vybaveny vysokou obsázkou, která je ochrání před okopáním. Jsou vhodné i na občasné využití turistických maček. 

Tip na boty z kategorie B/C:

Boty Grisport Cadria 40 42

Obr.: Boty Grisport Cadria 40 42

Kategorie C

Tato kategorie je podobná kategorii B/C, avšak tyto boty jsou vybavený více technickými parametry. Vyrábějí se ze syntetických materiálů, čímž se docílí nízké hmotnosti boty. Obvykle mají na patě drážku na uchycení poloautomatických maček. Tyto boty jsou uzpůsobené pro ledovcovou, vysokohorskou turistiku a lehčí sněhovo-ledové lezení. 

Kategorie D

Boty pro lezení po ledovcích a ve sněhu. Jsou celokožené (případně z velmi odolných syntetických materiálů). Disponují drážkami pro upnutí rychloupínacích maček jak na patě, tak na špičce. Tyto boty jsou kvalitně zateplené.

Nízká ferratová a nástupová obuv.

Tato obuv nezapadá do žádné z kategorií. Vyráběna pro ty, kteří se vydají na stoupání po ferratách. Je vhodná jak na chůzi v úzkých chodníčcích při výstupu na ferraty, ale také na samotné lezení po nich. Tyto boty jsou vyráběny s tuhou podešví tzv. “climbing zone” a se šněrováním až do špice, což umožňuje perfektní fixaci nohy v botě. 

Tipy na obuv via ferrata:

Pánské boty La Sportiva Boulder X Velikost bot (EU): 42,5 / Barva: šedá

Obr.: Pánské boty La Sportiva Boulder X Velikost bot (EU): 42,5 / Barva: šedá

Na co se zaměřit při výběru? 

Materiál

Kůže bezkonkurenční trvanlivý materiál, odolný proti vodě a poškození. Nevýhodou je, že se musí často ošetřovat, aby se prodloužila její životnost a je málo prodyšná, takže se vám v ní mohou nohy zapařit a dlouho se po propocení suší. 

Kůže s membránou  Nabízí vynikající záruku nepromokavosti pro aktivní turistiku. Je nutné kvalitně udržovat funkci membrány.

Syntetické materiály, textilie  Jejich výhodou je, že jsou lehké a prodyšné. Musí se však dostatečně často impregnovat.  

Vybrat turistickou obuv »

Voděodolnost, nepromokavost

Jak se říká “Neexistuje špatné počasí, existuje pouze nevhodně zvolené oblečení nebo obuv”. V případě, kdy potřebujete obuv, kterou budete využívat na jaře a na podzim, jistě oceníte její nepromokavost, nebo voděodolnost. 

Voděodolnost  voděodolnost je schopnost materiálu odolávat tlaku vody. Často je však nutné, aby se tento materiál impregnoval, pro zachování této vlastnosti.

Nepromokavost  schopnost materiálu nepropustit vodu a vlhkost skrz. Nejčastěji se jedná o materiál svršku ve spojení s membránou, která zajišťuje nepromokavost. I u této varianty je nutná pravidelná údržba pomocí impregnačních sprejů. 

Při použití membrán máme boty trvale nepromokavé, prodyšné, kde se nám udržuje klimatický komfort. Nepromokavé boty jsou kombinací s membránou. V našem případě s nejznámější a nejpoužívanější membránou Gore-Tex.

Tip na nepromokavé turistické boty:

Columbia PEAKFREAK X2 MID OUTDRY černá 12 - Pánské outdoorové boty

Obr.: Columbia PEAKFREAK X2 MID OUTDRY černá 12 - Pánské outdoorové boty

Podrážka

Podrážka je velice důležitou, téměř nejdůležitější částí kvalitní turistické obuvi. Podrážka chrání vaše chodidla nejen před zimou, zabrání však uklouznutí, zmírní nárazy vůči povrchu, zpohodlní vám výlet...Díky správné podrážce se nemusíte bát dlouhých, klidně i několika denních túr. 

Pravidlem však je, že čím náročnější terén, tím hrubší podrážku a vzorek na ní potřebujete. Je nutné ale myslet na to, že podrážka podstatně ovlivňuje hmotnost nohy. Často je však těžké, najít kompromis mezi kvalitou podrážky a její váhou. 

Vyztužená špička

Vyztužená špička je velice dobrým pomocníkem na špici boty. Je na botě z prostého důvodu, jakmile zakopnete o velký kámen, který vám náhodou přišel do cesty, váš palec zůstane v bezpečí. Zároveň také zabrání brzkému okopání boty. 

Šněrování

Pro správné padnutí a zafixování nohy v botě je nutné, abyste měli dobře utáhlé tkaničky. Turistické boty mívají klasické tkaničky z různých materiálů, takové, aby se nerozvazovaly a netrhaly. Zároveň tkaničky bývají uchyceny do kovových oček a háčků. 

Vybrat turistickou obuv »

Jak správně zvolit velikost turistické obuvi? 

Na tohle platí několik základních pravidel, které je nutné dodržet. 

  1. Dostatek času na zkoušení bot  nekupovat takové boty přes internet a na zkoušení v obchodě si vyčlenit spoustu času. 
  2. Bota by měla být cca o půl čísla větší než vaše noha → protože při chůzi z kopce by vám jinak palce narážely o přední stranu boty. (Tip. pokud v obchodě mají k využití nějakou nerovnou plošinu, vyzkoušejte si na ní imitaci chůze do kopce a z kopce. 
  3. Bota nesmí na patě skákat! 
  4. Dostaňte se s botou do několika extrémních poloh, kdy špičku zohnete nebo musíte jít křivě, prostě imitujte chůzi po nerovném povrchu, jedině tak zjistíte, jak se bota na vaší noze chová.
  5. Zkoušení bot je rozhodně lepší v odpoledních nebo ideálně večerních hodinách, kdy bývají nohy po celodenním pohybu nateklé → takové totiž jsou vaše nohy při túře.
  6. Na zkoušení bot si vezměte s sebou ponožky, které obvykle na túry používáte. 

Závěrečné shrnutí 

Turistické boty si vybírejte podle jejich využití. Tzn. podle druhu aktivity a počasí. Myslete na správný výběr materiálu svršku boty, ideální podrážky a velikosti. Jakmile budete mít vybráno užijte si svého výletu!

Vybrat turistickou obuv »

TOP produkty z kategorie Trekové boty