blog-post image

Jak vybrat běžky a výbavu na běžky

Běžecké lyžování má v Česku dlouhou tradici, ať už jde například o novoměstský závod Zlatá lyže, který se koná od roku 1934, nebo o fenomenální Jizerskou padesátku, jež se jezdí od roku 1968. Zájem o běžecké lyžování podpořila i pandemie koronaviru, kvůli níž se uzavřely sjezdovky, nebo stoupající popularita biatlonu v ČR. Chtěli byste se i vy aspoň chvíli cítit jako Gábina Koukalová, nebo Michal Šlesingr? Pak potřebujete hlavně dobré běžky, boty, hůlky a oblečení.

Zpočátku si samozřejmě můžete výbavu na běžky zapůjčit, abyste zjistili, jestli vás daný sport vůbec bude bavit. Je to trochu něco jiného než sjezdové lyžování. Běžecké lyžování je namáhavější, vyžaduje vyšší kondici. Zase při něm ale poznáte kus světa, nejste omezení na jednu sjezdovku, můžete si udělat výlet po okolí. A jak si sehnat odpovídající vybavení?

Vybrat výbavu na běžky »

Nejdůležitější otázka: Bruslení nebo klasika?

Existují dva základní typy běžeckého lyžování a podle toho, jaký upřednostňujete, si budete vybírat nejen samotné běžecké lyže, ale i boty na běžky a další výbavu.

Klasika: Klasický styl se běží v připravené stopě, můžete se odpichovat oběma hůlkami najednou (jízda soupaž), nebo vždy střídavě dávat dopředu levou hůlku a pravou nohu, pak pravou hůlku a levou nohu (střídavý běh).

Běžky na klasiku »

Bruslení: Správný název pro tento typ běžeckého lyžování je „volný styl“, název bruslení vychází patrně z podobnosti stylu s klasickým bruslením na ledních bruslích. Na bruslení nepotřebujete stopu, nýbrž rolbou upravenou trasu.

Běžky na bruslení »

Není to tak, že by se s výbavou na klasiku nedalo bruslit, a opačně. Lyže i boty jsou ovšem mírně odlišné, a tak pokud víte, jakou techniku upřednostňujete, určitě si pořiďte výbavu s přihlédnutím k ní. Jinak můžete jít zlatou středí cestou a pořídit si běžky kombi s kombi výbavou. Ale o tom až dále. 

Vybrat kombi běžky »

Běh ny lyžích - bruslení

Podle čeho vybírat boty na běžky?

V první řadě by měly být pohodlné. Pokud spletete velikost a budou vás tlačit, vrátíte se domů tak akorát s puchýřem, nikoliv s příjemnými zážitky z lyžování.

Teplo je v zimě důležité

Závodníci mívají velmi lehké a málo zateplené boty. Pro turistické běžky a delší výjezdy hobby lyžařů se však daleko více hodí zateplené boty. Venkovní teplota se samozřejmě může různit, proto je asi nejlepší sáhnout po botě se středním zateplením a mít ji zhruba o půl čísla či o číslo větší. Pak vám nic nebrání si podle potřeby vzít teplé ponožky.

Klasika vs. bruslení

Boty na bruslení by měly být lehké a tuhé, skvělé je, pokud dobře obepínají kotník. Boty na klasiku musí být naopak snadno ohýbatelné, protože botu při každém pohybu ohýbáte.

Fischer RC3 SKATE  44 - Pánské boty na bruslení

Obr.: Fischer RC3 SKATE 44 - Pánské boty na bruslení

Kombinované boty jsou zdánlivě fajn, ale na klasiku bývají dost tvrdé a na bruslení naopak moc měkké, nedokážou dostatečně zpevnit kotník. Pokud nehodláte podávat heroické výkony a na běžky chodíte párkrát do roka, asi to přežijete, jinak doporučujeme přiklonit se k jednomu konkrétnímu stylu.

Rossignol X-6 SC-XC  45 - Kombi obuv na běžky

Obr.: Rossignol X-6 SC-XC 45 - Kombi obuv na běžky

Kompatibilita vázání

Boty musí být kompatibilní s vázáním na lyžích. V praxi se setkáte s dvěma typy, a to NNN a SNS. Volba vázání nemá žádný vliv na pohodlí při jízdě, je to skutečně úplně jedno. Jen si dejte pozor, že boty s SNS podešví pasují pouze do SNS vázání. Boty s NNN systémem pasují do NNN vázání a také vázání Prolink, které je prakticky identické s NNN. Jde jen o různé technologie, konkurenční boj mezi výrobci.

Jaký zvolit typ lyží?

V českých obchodech uvidíte nejčastěji běžky značek Atomic, Madshus, Rossignol, Salomon, Fischer a české Sporteny z Nového Města na Moravě, které jsou však v důsledku spojení s rakouským výrobcem přejmenovány na Kästle. Všichni výrobci dělí lyže do několika kategorií:

Závodní modely: Jde o vrchol sortimentu, pro běžného člověka zřejmě zbytečné. Ten, kdo si je vybírá, zřejmě má o lyžích nějaké povědomí, proto je zde nebudeme příliš rozebírat.

Sportovní modely: Pro velmi nadšené lyžaře z řad veřejnosti jsou určené sportovní modely, které stále bývají dost lehké a kvalitní, používají se mnohdy také pro závodní účely. Dámské běžky je možné vybírat v kategorii juniorských sportovních. Pro drobné ženy jsou ideální, cenově dostupné, přitom opravdu kvalitní.

Běžky pro rekreační lyžaře: Hledáte-li běžky pro začátečníky, tohle je vhodná kategorie. Většinou se předpokládá, že s nimi lidé budou jezdit ve stopě i mimo stopu. Bývají širší než závodní modely pro lepší stabilitu, nejezdí tak rychle a dáte za ně zhruba tisíc až tři tisíce korun.

Rossignol X-IUM SKATING IFP  186 - Běžecké lyže na bruslení

Obr: Rossignol X-IUM SKATING IFP 186 - Běžecké lyže na bruslení

Pojďme se teď trochu více věnovat kategorii běžek pro rekreační lyžaře. Následující pravidla jsou však aplikovatelná i na jiné kategorie.

Nutné parametry: Délka a tvrdost

Parametry se opět liší podle toho, jestli se chystáte jezdit klasickým stylem, nebo bruslením. Vhodná délka běžeckých lyží je:

  • pro klasiku: 20 až 30 cm nad výšku postavy
  • pro bruslení: max. 10 cm nad temeno hlavy
  • univerzální: někde mezi těmito dvěma údaji

Neorientujte se pouze podle údaje zapsaného na lyžích, zkuste si je přiměřit ke své postavě. Udávaná délka běžek je totiž délkou i včetně ohbí špičky lyže, takže skutečná délka bývá o 3 až 5 cm kratší.

Fischer TWIN SKIN RACE STIFF + RACE CLASSIC IFP  202 - Běžecké lyže na klasiku se stoupacími pásy

Obr.: Fischer TWIN SKIN RACE STIFF + RACE CLASSIC IFP 202 - Běžecké lyže na klasiku se stoupacími pásy

Dalším důležitým parametrem je tvrdost. Že jsou na vás lyže správně tvrdé, si můžete nechat profesionálně změřit, pokud však hledáte jen levné běžky na občasné využití, postačí vám orientovat se podle tabulek výrobce. Dle své hmotnosti si najdete správnou tvrdost. Neberte tento parametr na lehkou váhu, protože tvrdou lyži neprošlápnete, jízda bude vysilující a otravná. Měkkou lyži zase prošlápnete až moc, celou svou skluznicí bude sedět na sněhu, zvýší tření a vy pojedete pomaleji.

Je v dnešní době ještě nutné lyže mazat?

V současné době poměrně běžně pořídíte lyže se šupinami nebo mohérovým pásem, který funguje podobně jako šupiny, jen má nižší profil. Lyžím s mohérovým pásem se říká no-wax lyže a u nich je snad ještě důležitější vybrat si správnou tvrdost.

I když možnost lyžování bez vosku vypadá velmi lákavě, technologie nefunguje zase až tak dobře. S vroubky na skluznici se nejezdí úplně skvěle. Kdo chce opravdu běhat a naučit se správnou techniku, tomu doporučujeme spíš klasický vosk. Kdo se chce jen projít zasněženou zimní krajinou, tomu no-wax běžky postačí.

Vybrat vosky na běžky »

A co vázání?

Vázání na běžky můžete koupit samostatně a nechat si ho navrtat, avšak často se lyže prodávají již spolu s vázáním. Jediné, co si musíte pohlídat, je, aby vám do něj seděly boty na běžecké lyžování. Dva typy už jsme si rozebrali výše.

Jak si koupit správné hůlky na běžky

Další součástí výbavy jsou hůlky na běžky. U těch je pochopitelně důležitá především délka, která může vyhovovat individuálně, ale obecně platí následující pravidlo:

  • pro klasiku: hole by měly být od země do podpaží
  • pro bruslení: hole by měly být od země po bradu či ke rtům
  • univerzální: vyberte si, co vám více vyhovuje, nicméně delší bývají lepší

Prodejci obvykle mívají tabulky, kde si dohledáte vhodnou délku podle výšky postavy.

Arcore UCP APEX W  150 - Dámské běžkařské hole

Obr.: Arcore UCP APEX W 150 - Dámské běžkařské hole

Co se týče materiálu, ty nejlepší hůlky na běžky bývají 100% karbonové. Pro začínajícího lyžaře jsou ale zcela zbytečné, navíc se tyto hole snáze zlomí. Nejlevnější cestou jsou hole hliníkové, které koupíte do 1000 Kč. Musíte počítat s tím, že jsou těžší, zato se o ně dobře opírá. Výbornou volbou jsou tzv. kompozitové hole, v nichž je určitý podíl karbonu. Bývají cenově dostupné, přitom lehčí než hliníkové.

Vybrat hůlky na běžky »

Jaké je vhodné oblečení na běžky?

Záleží v prvé řadě na tom, jakou aktivitu se chystáte vyvíjet. Je rozdíl, jestli jdete v podstatě jen na turistiku, nebo vás čeká rychlá jízda. Na pomalejší turistický výšlap se oblékněte raději tepleji, pro rychlou jízdu se hodí naopak méně oblečení.

V každém případě jsou na běžky nevhodné široké zateplené kalhoty. Správné kalhoty na běžky jsou úzké. Můžete použít třeba legíny, v nichž chodíte běhat, případně cyklistické kalhoty (bez vložky). Prodávají se i zateplené modely. Pokud je doma nemáte, lze to vyřešit jednou vrstvou navíc, pod legíny si oblékněte ještě punčochy či termoprádlo.

Na horní část těla si oblékněte například šusťákovou bundu, případně softshellovou, nebo nějakou funkční, co používáte na běhání. Důležité je, aby vám oblečení na běžky poskytovalo volnost pohybu. Běžecké lyžování procvičí celé tělo, ruce i nohy, tak jim umožněte volný pohyb.

Nezapomeňte na detaily, jako jsou rukavice a čepice, vhod přijde i nákrčník. Ruce a uši při dlouhém pobytu venku mrznou nejvíce.

Arcore CIRCUIT černá L - Zimní rukavice na běžky

Obr.: Arcore CIRCUIT černá L - Zimní rukavice na běžky

Na dlouhé trasy se hodí i menší batůžek nebo běžecká vesta, kam si schováte něco k pití, případně sladkou tyčinku. Při běžeckém lyžování vám určitě vyhládne.

Vybrat oblečení na běžky »

Jak při výběru ušetřit čas, peníze i starosti?

Místo výběru lyží, vázání, bot i hůlek zvlášť si můžete pořídit na běžky set. Opět si ale musíte dávat pozor, aby byl set vhodný pro vaši výšku a váhu. Zajímejte se, jestli je určený spíš na klasiku, nebo bruslení. Zkušení prodejci vám pomohou set vybrat k vaší spokojenosti. Vše pořídíte na jednom místě, máte jistotu, že jsou boty kompatibilní s daným vázáním, a ještě k sobě všechno hezky barevně ladí.

Samozřejmě jsou lidé, kteří si raději vše vyšperkují podle vlastních představ k dokonalosti. Patříte-li k těm, určitě si rádi každou součást své lyžařské výbavy vyberete sami. Využijte k tomu třeba náš srovnávač sportovního vybavení a vyberte si své nové vybavení na běžky!

TOP produkty z kategorie Běžecké lyžování