blog-post image

Jak vybrat chytré hodinky?

Chytré hodinky? Dnes jsou fenoménem, dají se nejen propojit s telefonem, ale také se sluchátky a jsou lidem velkými pomocníky jak při sportu, tak při běžném životě. Zvažujete koupi chytrých hodinek a nevíte si rady, na co se při jejich výběru zaměřit? Po přečtení tohoto článku snad budete vědět, které jsou ty pravé pro vás. 

Typy hodinek

Chytré hodinky/smart watch

Tyto hodinky neplní jen funkci módního doplňku, jak již z názvu vyplývá. Hodinky si propojíte s telefonem a můžete přes ně telefonovat, číst nebo odesílat zprávy. Měří vám tep, kroky a mají spoustu dalších funkcí. Tyto hodinky se vyrábějí v dámském, pánském i dětském provedení a liší se od sebe nejen vzhledem, ale hlavně dle dalších parametrů, které jsou popsány níže. 

Sportovní hodinky

Multisportovní hodinky jsou vyráběné hlavně pro sportovce. Mají propracovanější funkce měření aktivit při sportu. Liší se taktéž designem, který je spíše praktický a sportovní.

Tip na sportovní hodinky:

POLAR VANTAGE V bílá NS - Multisportovní hodinky s GPS a záznamem tepové frekvence

Obr.: POLAR VANTAGE V bílá NS - Multisportovní hodinky s GPS a záznamem tepové frekvence

 

Chytrý náramek

Tento náramek, který je často zaměňován s chytrými hodinkami je narozdíl od nich levnější a má méně funkcí. Nemůžete přes něj telefonovat a psát zprávy, nemůžete si do něj instalovat další aplikace a vzhledově jsou blíž spíše k těm hodinkám sportovním.

Vybrat hodinky»

Parametry, na které se při výběru zaměřit

Materiál

Volba materiálu hodinek je téměř spjatá s tím, kde hodinky budete využívat a na co. Můžete si koupit velice slušivé a elegantní hodinky z kovového materiálu, klidně i pozlacené, které budou opravdu funkčním módním doplňkem, nebo naopak hodinky s náramky ze silikonového materiálu a s jednoduchým ciferníkem, pro potřeby spíše venku nebo pro sportovce. 

Tip na dámské hodinky s gumovým řemínkem:

Hodinky Garmin Garmin vívoactive4S LightGold/Pink Band

Obr.: Hodinky Garmin Garmin vívoactive4S LightGold/Pink Band

Odolnost

Odolnost je jeden z nejdůležitějších parametrů vašich hodinek. Pokud vyberete špatně, při první příležitosti si hodinky rozbijete. Odolnost určuje IP stupnice. Nejvyšší krytí zaručují hodinky IP68, číslice 6 je nejvyšší možné krytí proti prachu a číslice 8 udává nejvyšší odolnost vůči vodě.

Displej 

Při výběru displeje hodinek byste měli myslet na to, ať je dostatečně velký na to, aby vše co se na něm zobrazí bylo jednoduše čitelné a zároveň, aby byl dostatečně velký pro vaše prsty, které jej budou ovládat. 

Důležitá je také kvalita sklíčka displeje. Přehledný displej i za slunečného počasí umožňuje funkce AMOLED, která zaručuje, že sluneční paprsky neovlivní čitelnost vašeho displeje. Levnější hodinky nabízejí funkci IPS, která má sice kvalitní jas, ale o to horší barvy. 

Tvrdost a kvalita sklíčka a zároveň odolnost vůči poškození je také důležitá. Některé hodinky mají displej plastový, některé z tvrzeného plastu, některé skleněné a ty nejdražší dokonce minerální nebo diamantové. 

Tip na hodinky, které jsou vhodné i do extrémních podmínek:

Outdoorový Computer Suunto Elementum Terra N/ Amber Rubber

Obr.: Outdoorový Computer Suunto Elementum Terra N/ Amber Rubber

Operační systém a kompatibilita

Nezapomeňte myslet na to, že stejně jako u telefonů, mají každé hodinky jiný operační systém. Takže se dopředu informujte, zda hodinky budou kompatibilní s vaším telefonem a jeho operačním systémem. Existují systémy jako Android, iOS, Windows phone apod. 

Baterie 

Výdrž baterie hodně ovlivní vaši spokojenost s hodinkami. Stejně však jako u jiných výrobků, které jsou závislé na baterii, její výdrž ovlivňuje hlavně způsob jejího využívání. Pokud budou hodinky na ruce pouze na ozdobu, a na pozadí nebudete mít otevřené žádné aplikace, mohla by baterie vydržet až 14 dní. Avšak realita je taková, že standardně využívané hodinky vydrží zhruba 2-3 dny. 

Tip na kvalitní ale levný sportovní náramek:

Fitness Náramek Fitbit Inspire Black

Obr.: Fitness Náramek Fitbit Inspire Black

Funkce

Hodinky mají nespočetně mnoho funkcí a jejich výsledný výběr je závislý jen a jen na vašich preferencích. V případě, že budete chtít využívat propojení hodinek s telefonem, budete potřebovat tyto funkce: 

  • volání
  • notifikace
  • posílání a přijímání SMS
  • ovládání hudebního přehrávače
  • surfování na internetu
  • focení

Pokud chcete hodinky využívat k monitorování vašich sportovních aktivit a celkových výkonů, měly by nabízet:

  • výškoměr
  • barometr
  • GPS
  • měření tepu
  • bohatý výběr sportovních aktivit
  • monitoring spánku

Tip na odolné hodinky se speciálními funkcemi:

Hodinky Garmin Garmin fenix6S PRO Sapphire Gray/Black Band (MAP/Music)

Obr.: Hodinky Garmin Garmin fenix6S PRO Sapphire Gray/Black Band (MAP/Music)

Závěrečné shrnutí

Na závěr si to tedy shrneme. Pokud plánujete koupi chytrých hodinek, je potřeba, abyste si řekli, kam budete hodinky nosit a na co je budete využívat. Podle toho potom tedy zvolíte jak materiál, tak funkce hodinek. Přeji vám hodně štěstí s výběrem! 

Vybrat hodinky»

TOP produkty z kategorie Hodinky