blog-post image

Jak vybrat elektrokolo?

Zvažujete koupi dnes tak oblíbeného elektrokola a nevíte si rady? Čím více se stává elektrokolo populárnějším, tím více možností výběru máte. Pojďme si ukázat par tipů a rad, na co si dát pozor při výběru. V tomto článku se dozvíte, pro koho elektrokolo je vhodné, jaké jsou druhy elektrokol a co se při výběru zaměřit. 

Co je to vlastně elektrokolo?

Elektrokolo na první pohled vypadá jako klasické cyklistické kolo. Ovšem hlavní rozdíl je v tom, že elektrokolo je poháněno elektrickým motorem. Tento motor vám zaručuje menší dřinu při jízdě, a to hlavně do kopce. Můžete si nastavit intenzitu pomoci motorem dle své potřeby. 

Pro koho je elektrokolo vhodné?

Elektrokolo je vhodné prakticky pro každého. Ovšem je jasné, že většina lidí, kteří elektrokolo využívají a zamilovali si jej, jsou lidé, kteří nejsou nijak zvlášť profi cyklisti a také nejsou v nejlepší kondici na to, aby ujeli 50 km denně na obyčejném kole. 

Díky motoru si může tedy důchodce, dítě, člověk mimo kondici, po úraze nebo kdokoli jiný vyjet na trasu, kterou by standardně nezvládl, ale díky elektrickému motoru to bude jednodušší.

Elektrokola dle jejich využití

Městské elektrokolo

Městské elektrokolo využijete nejlépe na krátkých výletech po pevném povrchu. Po cyklostezce, při ježdění po městě nebo cestou na nákup. 

Hlavní výhodou je snížený rám kola, což vám umožní jednoduchý nástup a sesednutí z kola. Městská kola mají rovněž změkčený sed a baterii na nosiči, přičemž většinou mají buď ve výbavě nebo k dokoupení košík na nákup, blatníky do každého počasí nebo brašny na svačinu a vody.

Ve většině případů jsou již v základu vybavena vším zákonným osvětlením, ale i světlem navíc pro větší pohodlí při jízdě ve tmě. 

Tip na městské elektrokolo:

Městské Elektrokolo Crussis E-City 5.6  17"

Obr.: Městské Elektrokolo Crussis E-City 5.6 17"

Trekové elektrokolo

Trekové elektrokolo, narozdíl od toho městského, můžete využít i na pěšině v lese, nebo nerovný povrch v přírodě. Můžete na něm vyrazit i na delší, náročnější výlet s různým převýšením, ale žádnou velkou horskou cyklistiku. Trekové kolo má sportovnější geometrii, pevnější rám a vyšší kapacitu baterie. Také bývá v základu vybaveno blatníky, nosičem a stojánkem. 

Tip na trekové elektrokolo:

Trekingové Elektrokolo 4Ever Mercury Sport Trek - Model 2021

Obr.: Trekingové Elektrokolo 4Ever Mercury Sport Trek - Model 2021

Horské elektrokolo

Horské elektrokolo najde využití hlavně v horské cyklo turistice, v terénu a v častém převýšení. Zvládne i prudké kopce a nerovný terén. Je vhodné na dlouhé trasy v jakémkoli počasí a na jakémkoli povrchu. Má pevnou a robustní konstrukci, pro tlumení nárazů a pro pocit pohodlné jízdy. Baterie je zabudovaná v rámu a má vysokou kapacitu. 

Tip na horské elektrokolo:

Horské Elektrokolo 4Ever Esword Sport 29" - Model 2021

Obr.: Horské Elektrokolo 4Ever Esword Sport 29" - Model 2021

Skládací elektrokolo

Skládací elektrokolo má obrovskou výhodu v tom, že se vejde skoro kamkoli. Tím pádem už pro vás nebude problém i více elektrokol naložit do kufru a jet s celou rodinou na výlet. Je super i pro lidi, kteří bydlí např. v bytě a nemají tudíž moc možností kam elektrokolo uložit. Je vhodné spíše do města nebo na menší výlety. Vysokohorskou cyklistiku by jistě nezvládlo. 

Tip na skládací elektrokolo:

Skládací Elektrokolo Devron 16201 16" - Model 2020  Bílá

Obr.: Skládací Elektrokolo Devron 16201 16" - Model 2020 Bílá

Jak správně vybrat elektrokolo?

Při výběru ideálního elektrokola jsou tedy důležité tyto otázky:

  1. Kdo bude na elektrokole jezdit?

  2. Kam na něm bude jezdit? 

  3. Kolik chcete do elektrokola investovat?

Tipy, na co se zaměřit při výběru

Dojezd, kapacita baterie

Pokud máte v plánu na kole jezdit krátké trasy a využívat jej hlavně při jízdě “kolem komína”, do práce, nebo na nákup, nemusíte se nijak zvlášť na kapacitu baterie a její dojezd zaměřovat. Každé elektrokolo má v průměru dojezd okolo 3040 km. 

Pro větší výlety je tedy potřeba vybírat elektrokolo dle kapacity baterie (čím větší kapacita, tím větší dojezd). Zpravidla to bývá takto:

  • Baterie s kapacitou 10 AH dojezd 50 km
  • Baterie s kapacitou 12 AH  dojezd 80 km
  • Baterie s kapacitou 15 AH a více  dojezd 100 km

Zde tip na horské elektrokolo s vysokou kapacitou baterie:

Horské Elektrokolo 4Ever Esword Elite Lady 29" - Model 2021

Obr. Horské Elektrokolo 4Ever Esword Elite Lady 29" - Model 2021

Je potřeba si dát pozor na to, že čím větší kapacita baterie je, tím větší baterie je. Tudíž i těžší a liší se pak její umístění na kole, což mění jízdní vlastnosti kola (jeho váha, tvar rámu apod.)

Výdrž baterie je však ovlivňována několika faktory: terén, váha jezdce, délka trasy, její kvalita apod. 

Umístění baterie

Baterie bývá umístěna na více místech a dle toho se mění také jízdní vlastnosti kola. Zde tedy platí, že čím blíže těžišti kola baterie je a čím níže je uložená, tím lepší a plynulejší jízda bude. 

Baterie bývají umístěné v rámu, za sedlovou tyčí, nebo na nosiči za sedátkem. Většinou je to však hlavně podle druhu elektrokola, tudíž pokud budete vybírat městské elektrokolo, pravděpodobně bude baterie za sedlovou tyčí. 

Délka nabíjení baterie 

Délka nabíjení baterie elektrokol se samozřejmě liší dle její kapacity. Avšak průměrně to bývá okolo 3-6 hodin. Málokdy se stává, že byste baterii vybili úplně a čekali na 100% nabití, takže většinou je to tak, že před odjezdem hodinku nabijete a můžete fičet :) 

Maximální rychlost 

Podle legislativy je maximální přípustný výkon motoru u elektrokola určeného pro pohyb na cyklostezkách a pozemních komunikacích a to je 250 W. Legislativně je však omezena i maximální rychlost při použití elektrokola a to je 25 km v hodině. 

Motory se však ale nejvíce liší svým napětím, a to se pohybuje v rozmezí od 24 V až po 48 V. Nižší napětí zajišťuje plynou a klidnou jízdu. Silné napětí zase zajišťuje jistotu výkonu v kopcích a nerovném terénu.

Kvalita rámu a komponentů

Elektrokola mají ve většině případů rám z hliníku. Ty lepší modely mají rámy z karbonu, ten je lehčí a pevnější.

Důležitý je tvar přední vidlice, sedlovky a řídítek. V případě, kdy máte tyto komponenty kola z karbonu, budete mít díky němu větší pohodlí a to hlavně, protože karbon pohlcuje vibrace a nárazy, které se vám dostávají díky různorodosti terénu. 

Zároveň je důležitá pružnost vidlice. Většina kol tuto pružinovou vidlici má, ta luxusní kola jsou vybavena chytrým systémem, který sám reaguje na nerovnosti povrchu a snižuje intenzitu nárazu v terénu dle aktuální situace. 

A v neposlední řadě je ohromně důležitá kvalita brzd, a to hlavně v případě, kdy budete využívat horské kolo pro dlouhé a terénně náročné výpravy. Nemůže se stát snad nic horšího, než že vám z prudkého kopce selžou brzdy. Nejlepší jsou hydraulické kotoučové brzdy. 

Cena elektrokola 

Ceny elektrokol se výrazně liší a pohybují se v rozmezí pár až desítek tisíc. Zde však platí pravidlo, že za kvalitu si připlatíte. Elektrokola, která jsou v cenové relaci pod 20.000 Kč nejsou dostačující ani na jízdu pro nákup a zpět. Mají vysokou kazivost a jsou z nekvalitních materiálu. 

Proto v případě, kdy chcete elektrokolo opravdu využívat a chcete mít z jízdy na něm radost, připravte si více než 20.000 Kč. 

Městská a dámská kola se pohybují většinou mezi 20-40 tisíci, treková v rozmezí od 30-50 tisíc a horská od 40-80 tisíc a výše. 

Shrnutí na závěr

Jednou věř, dvakrát měř. Nezapomeňte si před výběrem kola položit tyto otázky: 

  1. Jak kolo budu využívat?
  2. Co od něj čekám?
  3. Kolik do něj chci investovat?

Dejte si opravdu při výběru záležet, poraďte se s odborníky, vyzkoušejte si je. Nejlépe si je první půjčte, ať získáte představu o tom, co od elektrokola čekáte. No a pak už nezbývá nic, než se radost z jízd a užívat si to.

TOP produkty z kategorie Elektrokola