blog-post image

Jak vybrat elektrokoloběžku?

Elektrokoloběžky jsou čím dál oblíbenější a není čemu se divit. Je to velice skladný a rychlý dopravní prostředek, který nahradí naše nohy při spěchu do práce anebo na menším výletě. Je snadno ovladatelná a přenosná. Elektrokoloběžka na první pohled vypadá běžně, avšak je poháněná elektrickým motorem. 

Vybrat si elektrokoloběžku je dost často oříšek. V tomto článku se vám pokusím usnadnit její výběr. 

Vybrat elektrokoloběžku »

Elektrokoloběžky, podle jejich využití

Elektrokoloběžka do města

Pokud plánujete elektrokoloběžku využít ve městě, při cestě do práce, nebo na menší nákup, budete se vám hodit právě tato.

Elektrokoloběžky do města mají zpravidla menší kola, které zajistí jednoduchou ovladatelnost při řízení, výkon motoru pro tyto účely stačí do 350 W.

Řada modelů se dá složit, takže si můžete s elektrokoloběžkou zkrátit cestu do práce tramvají. Běžně tyto elektrokoloběžky mají kola pevná z polyuretanu, které bez problému dokážou jezdit po asfaltu, chodníku i “kočičích hlavách”.

Tip na elektrokoloběžku do města:

Elektrická Koloběžka W-Tec Dalehunter  Černá

Obr.: Elektrická Koloběžka W-Tec Dalehunter Černá

Chci novou elektrokoloběžku »

Elektrokoloběžka do terénu

Pokud plánujete jezdit na menší výlety, lehkým terénem nebo po cestě či cyklostezce, určitě volte elektrokoloběžku terénní.

Tyto koloběžky mají větší kolečka, která zajišťují větší stabilitu v terénu, avšak ztrácí na mrštnosti. Kolečka jsou zpravidla gumová, a to pro lepší komfort při jízdě.

Tyto elektrokoloběžky mají také ve většině případech větší výdrž baterie a jsou celkově těžší pro jejich mohutnější konstrukci. U těchto koloběžek volíme nejlépe kapacitu baterie vyšší než 350 W.

Tip na elektrokoloběžku do terénu mimo město:

Elektrokoloběžka Mamibike PONY 20" s rychlonabíječkou 2020

Obr.: Elektrokoloběžka Mamibike PONY 20" s rychlonabíječkou 2020

Elektrokoloběžka pro děti 

Elektrokoloběžka pro děti je oproti té pro dospělé menší, lehčí, má snížená výkon motoru (cca kolem 100 W) a má nastavitelnou výšku řídítek. 

Na co se zaměřit při výběru ideální elektrokoloběžky

Výkon motoru

  • Do 100 W – vhodná pro děti
  • Do 350 W  vhodná do města, na nenáročné krátké cesty, pro nenáročné jezdce
  • Nad 350 W  vhodná i do terénu, má vyšší rychlost 
  • Nad 1000 W  pro náročné jezdce, bez problému zvládne terén a jezdí opravdu rychle

Výkon motoru ovlivňuje především zrychlení koloběžky a její schopnost rychlost udržet i při stoupání či osazení těžším jezdcem. U elektrických koloběžek nejčastěji narazíte na výkonu motoru mezi 200–500 W. Chystáte se jezdit po rovné asfaltové cestě? Vystačíte si s elektrokoloběžkou o výkonu 250 W. Čím vyšší výkon, tím lépe si potom poradíte s členitým terénem a kopci. 

Vybrat elektrokoloběžku »

Dále platí, že těžší jezdci (nad 100 kg) volí vyšší výkon, který bývá úzce spjat s hodnotou maximální nosnosti. Extrémní výkony od 800 do 2000 W už mnohdy jízdními vlastnostmi připomínají malé motorky. S takovými motokoloběžkami bez problému vyvinete rychlost 50 km/h.

Dojezd na jedno nabití baterie

Důležitým faktorem při výběru elektrokoloběžky je samozřejmě také dojezd na jedno nabití. Modely elektrokoloběžek se liší od sebe tím, že některé uvádí dojezd v kilometrech a některé v minutách. 

Výdrž baterie ovlivňuje také terén, způsob jízdy a hmotnost jezdce. Avšak obecně platí, že čím větší kapacita baterie je, tím delší má koloběžka dojezd. Dojezd se pohybuje většinou okolo 40 minut, nebo 10 až 40 km

Co se typů baterie týče, lithiové jsou oproti olověným lehčí a déle vydrží. Pokud už baterie dojde během jízdy, je možné dojet do cíle vlastními silami, počítejte však s větším odporem. Možnost jízdy bez pohonu si ale ověřte u daného modelu, existují i výjimky, na kterých nelze po vybití jezdit.

Kolečka 

Kolečka elektrokoloběžek se v prvé řadě liší podle velikosti a podle materiálu. 

Zde platí pravidlo, že čím větší kolečka, tím rychlejší a stabilnější jízda bude, avšak hůře se koloběžka ovládá.  Pro nezkušené jezdce se doporučuje velikost 5 - 6,5 “. Větší kolečka zároveň zvládají lépe nerovný terén, takže jsou vhodná spíše mimo město, na cyklostezku nebo do terénu. 

Pevná (tvrdá) kolečka jsou vyráběna z polyuretanu. Tato kolečka se hodí především na rovný povrch, asfalt a městský ruch. Pokud se tato kolečka opotřebují, musíte je nahradit novými. Při jízdě s těmito kolečky ucítíte každá menší hrbolek či kamínek a při delších jízdách, by se vám tyto otřesy a vibrace mohly stát nepříjemnými. 

Gumová kolečka se sice musí nafukovat a hrozí jejich propíchnutí, jízda s nimi je ale značně komfortnější. Přejedete i menší překážky bez větších problémů a hrbolky prakticky neucítíte. Při ojetí navíc stačí vyměnit pouze plášť, nikoliv celá kolečka. Elektrické koloběžky s gumovými kolečky běžně bývají trochu dražší než elektrické koloběžky s pevnými kolečky.

Brzdy 

V dnešní době se můžete setkat se třemi druhy brzd elektrokoloběžek. A těmi jsou: Klasická mechanická nášlapná (bývá na zadním kolečku), kotoučová brzda s páčkami na řídítkách, stejně jako na kole, nebo nejmodernější zabudovaná elektrická brzda. Tato brzda umožňuje plynulé, pomalé brždění bez hrozby přepadnutí přes řídítka, avšak v případě, kdy se vám na elektrokoloběžce vybije baterie, tato brzda vám nebude fungovat. Modely, které tuto brzdu mají, jsou pro tyto případy vyráběné s mechanickou nášlapnou brzdou.

Hmotnost a nosnost

Hmotnost elektrokoloběžky je úzce spjata i s její nosností. Čím pevnější a robustnější rám koloběžky je, tím těžší je. Avšak standardně mají elektrokoloběžky nosnost do 100 kg, některé i do 150 kg. Městské koloběžky, které se dají složit a využijete je opravdu na to, abyste dojeli do práce a složili si je pod stůl v kanceláři, váží opravdu minimum. Tyto koloběžky však nesnesou 150 kg. 

Vybrat elektrokoloběžku »

Parametry navíc 

Dnešní moderní doba umožňuje elektrokoloběžkám mít vlastnosti navíc, které nám jízdu zpříjemňují, nebo usnadňují a jsou to např.:

  • propojení s telefonem  umožní vám měřit ujetou vzdálenost, mapu ujeté trasy, sleduje výkon baterie anebo dokonce můžete telefonem koloběžku řídit
  • tempomat  ten vyžijete stejně jako v autě hlavně na dlouhých rovných trasách, kdy vás po neustále kontrole udržování rychlosti mohou začít bolet ruce 
  • rekuperace  tahle funkce vrací přebytečnou energii z brzd zpět do baterie. Pokud tedy často na cestě brzdíte, můžete baterii ušetřit pár kilometrů dojezdu. 

Závěrečné shrnutí 

Na závěr si to tedy shrňme. Máme dva druhy elektrokoloběžek  do města, do terénu. Pokud hledáte skladný, rychlý prostředek, na kterém obratně projedete ulicemi a vezmete si jej s sebou do tramvaje nebo kanceláře, jistě si pořídíte elektrokoloběžku do města.

Pokud však plánujete dlouhé trasy a výlety do terénu, budete vybírat elektrokoloběžku do terénu.

Při výběru ať jedné nebo druhé se zaměřte především na výběr koleček, brzd, kapacity baterie a hmotností. Přeji vám šťastný výběr a spoustu zábavy s elektrokoloběžkou.

TOP produkty z kategorie Elektrokoloběžky