blog-post image

Jak vybrat kolečkové brusle

Potřebujete nové kolečkové brusle, ale nevíte, jak se vyznat v pestré nabídce nejrůznějších obchodů? Není se čemu divit, protože existuje skutečně pestré množství nejrůznějších variant a typů, které se liší svým určením i konkrétními vlastnostmi během používání. Od nových kolečkových bruslí očekávejte jen tu nejlepší kombinaci parametrů, protože jedině v takovém případě s nimi budete skutečně spokojeni. Pomoci s výběrem vám může i následující článek zaměřený na jednotlivé rozdíly mezi různými variantami a nejdůležitější parametry, které se vyplatí sledovat.

Vybrat nové kolečkové brusle »

Co si ujasnit před výběrem bruslí

Aby byl výběr ideálních kolečkových bruslí úspěšný, musíte si dopředu ujasnit několik základních věcí, podle kterých se budete dále orientovat u jednotlivých faktorů. Položte si proto několik následujících otázek, které vás nasměrují správným směrem při výběru.

  • Jaké jsou vaše zkušenosti s bruslením?
  • Hledáte brusle pro sebe, nebo pro své dítě?
  • V jakém terénu budete nejčastěji bruslit?
  • Jak často budete bruslit?
  • Je pro vás při bruslení důležitější rychlost nebo stabilita a pevnost?
  • Jakou máte velikost boty?

Kolečkové brusle - jak vybrat?

Obr.: Jak vybrat ty správné kolečkové brusle?

Podle typu kolečkových bruslí

V první řadě je potřeba konkrétní výběr zúžit na vhodnou kategorii kolečkových bruslí. Zjistěte si také, co jednotlivé varianty obnáší a čeho se u takových bruslí dočkáte. Rozdíly jsou i v případě, kdy hledáte dámské kolečkové brusle nebo pánské. Víceméně speciální kategorií jsou dětské kolečkové brusle, které mohou být i lehce zvětšovací a s dítětem tak nějakou dobu porostou.

Fitness kolečkové brusle

Velmi oblíbeným a často využívaným typem určeným především na sportovní rekreační bruslení s cílem dosahování dobrých výsledků jsou fitness kolečkové brusle. Mají většinou měkkou botu pro pohodlné nošení při sportu a jsou variantou určenou pro pokročilé i začátečníky v závislosti na konkrétním modelu a volbě koleček. Jsou vhodné převážně do zpevněného terénu pro jízdu na asfaltových upravených stezkách.

Zealot FAIRLIGHT  42 - In-line brusle

Obr.: Zealot FAIRLIGHT 42 - In-line brusle

Brusle do města

Jsou pevnější a často s většími kolečky, která si dokážou poradit s případnými nerovnostmi a nástrahami. Bota bývá pevná pro zajištění maximální stability.

Rollerblade SIRIO 100 3WD  30 - Pánské inline brusle

Obr.: Rollerblade SIRIO 100 3WD 30 - Pánské inline brusle

Brusle do přírody na Nordic Skating

Na ježdění do přírody jsou vhodné kolečkové brusle s velkými kolečky a měkkou pohodlnou botou. Kvůli velikosti koleček, které jsou navíc poměrně tvrdé, jde o volbu vhodnější spíše pro pokročilejší bruslaře.

Trekové brusle

Trekové kolečkové brusle mohou být také vhodné i pro začátečníky. Mají běžně velká kolečka a vzhled boty bývá klasický či v retro provedení. S touto variantou zvládnete i tanec na bruslích a potěší dobrou stabilitou.

Trekové brusle SPOKEY Buff Pro bílo-růžové vel. 30-33

Obr.: Trekové brusle SPOKEY Buff Pro bílo-růžové vel. 30-33

Zkušenosti s bruslením a úroveň

Zkušenosti s bruslením a vaše úroveň dovedností jsou dalším směrodatným parametrem, podle kterého se budou odvíjet následující vlastnosti a vhodné modely.

Začátečníci

Univerzální volbou jsou běžné fitness kolečkové brusle často s měkčími kolečky a pohodlně tvarovanou botou. Hodí se pro učení základních dovedností a naučení se, co bruslení vlastní obnáší. Vyzkoušíte si na nich, jaký styl vám vyhovuje a kde chcete především bruslit. Při výběru volte spíše měkčí a menší kolečka, která budou stabilnější a lépe si poradí s drobnými nerovnostmi povrchu. Celý tento odstavec v zásadě platí také pro výběr dětských in-line bruslí.

Pokročilí

Pokud již zhruba víte, co bruslení obnáší, a máte trochu představu o svém stylu a preferovaném terénu pro ježdění, máte širší možnosti výběru vhodných bruslí. V zásadě se vám tak otevírají nové možnosti, jako například ježdění v přírodě s Nordic bruslemi, nebo naopak vyzkoušení městského bruslení, které je také složitější v porovnání s ježděním na upravených cyklostezkách.

Zkušení

Pro zkušené bruslaře se hodí pevné brusle s většími a tvrdšími kolečky, s jejichž pomocí budete dosahovat větší rychlosti. Většinou již také víte, co přesně potřebujete, takže projít si jednotlivé parametry a posoudit, co bude to pravé, by neměl být problém.

Vybrat nové kolečkové brusle »

Velikost a parametry koleček

Konkrétně kolečka utváří mnoho vlastností in-line bruslí. Pečlivě tak sledujte nejenom jejich počet, rozmístění, ale také velikost a tvrdost, protože jde o parametry, které vám mnoho napoví z pohledu určení do konkrétního terénu i možné rychlosti jízdy.

Tvrdost koleček

Klíčovým faktorem u bruslí je především tvrdost použitých koleček. Měkčí varianty jsou obecně vhodnější pro začínající bruslaře, kdežto pokročilí mohou sáhnout po tvrdších typech. Tvrdší kolečka s označením minimálně 80A nabízí dosahování vyšších rychlostí a také vydrží podstatně déle do nutnosti výměny za nové. Problémem však může být větší přenášení otřesů, takže jízda po ne úplně rovném terénu může být poměrně nepříjemná.

Druhým typem jsou měkčí kolečka s číselným označením kolem 75A, která jsou vhodnější pro začínající bruslaře díky lepší stabilitě a vyrovnávání nedostatků terénu. Nedosáhnete na nich takové rychlosti a také počítejte s tím, že se poměrně rychle opotřebí a budete řešit výměnu za nové. V té době již však můžete mít více zkušeností, takže náhradní kolečka mohou být již o něco tvrdší.

Zealot 70-80A WHEELS 4PACK zelená NS - Sada in-line koleček

Obr.: Zealot 70-80A WHEELS 4PACK zelená NS - Sada in-line koleček

Velikost koleček

Při výběru velikosti koleček rozhodujete o tom, jakou rychlost vaše brusle dokážou vyvinout. Větší kolečka jsou rychlejší, ale méně stabilní. S velkými kolečky také lépe zvládnete problematický povrch a terén. Menší varianty nabídnou větší stabilitu, ale pojedete na nich o něco pomaleji. Průměry se uvádí v milimetrech a jsou napsané na boční straně kolečka.

Vybrat nové kolečka »

Ložiska

Pro bezproblémovou a hladkou jízdu potřebují brusle také ložiska. Ta jsou umístěna u jednotlivých koleček. Výběrem kvalitního řešení se vyhnete nutnosti výměny za brzkou dobu. Ovšem faktickou dobu výdrže ložisek ovlivňuje celá řada faktorů, jako jsou váha, frekvence používání a terén, po kterém jezdíte.

K2 ILQ 5 BEARING  NS - Sada náhradních ložisek

Obr.: K2 ILQ 5 BEARING NS - Sada náhradních ložisek

Typické je většinou nerovnoměrné opotřebování, kdy se stejně nevyhnete výměně v zájmu zachování prožitku z jízdy a správných vlastností.

Vybrat nové ložiska »

Typ boty

Dalším rozdílem mezi kolečkovými bruslemi je typ boty. Ta může být buď výrazně pevná a tvořená převážně plastem, nebo naopak měkká s větším podílem textilních prvků. Klíčová je stabilita a to, jak dobře brusle sedí na noze. Dámské inline brusle jsou obecně o něco jemnější a užší v porovnání s mohutnějšími botami u pánských modelů. U boty si všímejte také zapínání. To může být na tkaničky či na přezky. Velmi častá je kombinace obojího, kdy přezka bývá ve vrchní části a tkaničky ve spodní pro utažení kolem nártu.

Praktickou vlastností je vyjímatelná vložka, která se dá snadno vyprat a vyčistit, aby brusle nezapáchaly. Pečlivě sledujte také použitý materiál. Protože se kolečkové brusle dámské používají většinou v letních měsících, mělo by jít o prodyšnou variantu s dobrou schopností odvodu přebytečného potu a vlhkosti.

Velikosti u kolečkových bruslí jsou značeny stejně jako v případě klasických bot podle některého z používaných systémů. Obecně se doporučuje pořídit brusle větší zhruba o půl až jedno číslo, protože pro ježdění se více hodí tlustší sportovní ponožky.

Vybrat nové kolečkové brusle »

Cena

Levné kolečkové brusle vybírejte v situaci, kdy s bruslením začínáte, a ještě si nejste jistí, jestli vás tento sport bude skutečně bavit. I tak je možné v nízké cenové relaci sehnat poměrně kvalitní modely, které pro naučení základů bohatě postačí. A jakmile zjistíte, že je bruslení tím správným sportem pro vás, můžete si vybrat lepší variantu. Levnější modely vybírejte také pro děti, u kterých je potřeba počítat s tím, že jim rychle roste noha a brusle tak budou za chvíli potřebovat opět nové.

Kolečkové brusle Peppa Pig 2 in 1

Obr.: Kolečkové brusle Peppa Pig 2 in 1

Nejlepší kolečkové brusle se mohou nacházet i ve středních cenových relacích zhruba od 2 000 do 5 000 korun. Stačí pouze vědět, jakých parametrů si máte všímat a co konkrétně je důležité pro váš styl jízdy a způsoby bruslení. Pokud si však bruslení na in-linech skutečně zamilujete, můžete investovat do dražších a prvotřídně kvalitních modelů. Takové brusle vám vydrží na mnoho let, kdy bude stačit pouze jednou za čas vyměnit kolečka a případně správně ošetřit in-line ložiska.

Vybrat nové kolečkové brusle »

Nezapomeňte na chrániče

Protože jízda na kolečkových bruslích přináší poměrně nový a nepříliš stabilní pohyb, stačí malá chyba a jste na zemi. Dokonce i zkušenější bruslaři mohou uklouznout na mokrém podkladu, nebo se například smeknout kvůli kamínku, na který je velmi jednoduché najet. Když se vám něco podobného přihodí, budete velmi rádi, že máte chrániče na in-line a neodřete si tak kolena či lokty. Často problematickou oblastí jsou zápěstí, takže je vhodné nosit i chrániče na ruce. Během pádu se totiž snažíte zastavit právě rukama, které jsou vystaveny velkému nebezpečí.

Zealot ELLA bílá S - Dámská sada in-line chráničů

Obr.: Zealot ELLA bílá S - Dámská sada in-line chráničů

Výběr helmy

Kromě chráničů na klouby je také nesmírně důležitá kvalitní a správně nošená helma pro ochranu hlavy. Při pádu na kolečkových bruslích se totiž velmi snadno může stát, že se udeříte právě do těchto míst. Helmy na in-line jsou navíc nezbytnou součástí vybavení především pro děti, u kterých je bezpečnost na prvním místě.

K2 JR VARSITY HELMET modrá S - Dětská helma

Obr: K2 JR VARSITY HELMET modrá S - Dětská helma

Náhradní kolečka

V rámci servisu a navrácení potřebných jízdních vlastností pro již více opotřebované brusle mnohdy stačí náhradní kolečka pro in-line. S jejich pomocí brusle opět získají rychlost, svižnost a jízda na nich bude pohodlnější a příjemnější.

Chci nové kolečkové brusle »

TOP produkty z kategorie Kolečkové brusle

Podobné články

​​​​​​​Jak vybrat kolečkové brusle?

Při výběru kolečkových bruslí byste měli mít na paměti několik věcí. Nejprve zvažte, jaký typ bruslení chcete dělat. Pokud hledáte rychlost, inline brusle jsou správnou volbou. Ale pokud chcete být schopni dělat ostré zatáčky a rychle z...