blog-post image

Jak vybrat koloběžku?

Jak si vybrat ideální koloběžku? Je mnoho druhů koloběžek, které mají zároveň různé využití. Liší se od sebe konstrukcí, kvalitou, velikostí apod. Proto je potřeba vybrat správně. V tomto článku se tedy dozvíme, jak vybrat koloběžku, která bude ideální právě pro vás. 

Před výběrem koloběžky je nutné si položit otázku “Kdo na koloběžce bude jezdit a kam?”

Vybrat koloběžku »

Druhy koloběžek

Koloběžky do města

Městská koloběžka se vám bude hodit v případě, kdy potřebujete rychle zajet do obchodu, s koloběžkou jednoduše manipulovat, protáhnout se ulicemi a moc se u toho nenadřít.

Skvělé je, že tyto koloběžky jsou lehké a skladné, takže se bez problému vejdou i do tramvaje, bytu nebo na balkón. Pohodlně na nich zdoláte vzdálenosti od 0 km do 20 km. Tyto koloběžky se většinou vyrábí s koly o velikosti 16"/12" a 16"/16"

Tip na koloběžku do města:

Yedoo FRIDA A FRED červená NS - Koloběžka

Obr. Yedoo FRIDA A FRED červená NS - Koloběžka

Koloběžky na delší výlety

Tyto koloběžky mají větší kola, tudíž jsou i rychlejší. Avšak výhodou je, že tyto koloběžky i ve větší rychlosti bývají dostatečně stabilní, takže jízda na nich není žádný těžký adrenalin.

Tuto koloběžku můžete využít rovněž ve městě, ale výlet si na ní užijete i po cyklostezce, v lehkém terénu, a hlavně pro vás bude pohodlná i po více než 20 km jízdy. Na koloběžkách s koly o velikosti 20“/16“ s přehledem ujedete až 30 kilometrů, s koly 20“/20“ si ti zdatnější z vás mohou troufnout i na padesátku.

Tip na koloběžku na delší výlety:

Quick CROW 20/16  NS - Koloběžka

Obr.: Quick CROW 20/16 NS - Koloběžka

Koloběžky do terénu

Koloběžky do terénu mají vyšší hmotnost, vyšší nášlap, abyste mohli projet i horším terénem, a hlavně mají větší kola. 

Tyto koloběžky mívají kola ve velikostech 26“/20“ a 28“/20“. Ta menší kola se vám budou hodit do terénu na trasu dlouhou do 40 km. Větší kola zaručí větší komfort při jízdách delších než 30 km, můžete však na nich ujet pohodlně i 50 km a více. 

Některé koloběžky mají i nastavitelnou výšku nášlapu v případě kdy narazíte na horší terén, než jste předpokládali.

Koloběžky do terénu mívají buď hliníkový, nebo ocelový rám. Koloběžky s hliníkovým rámem jsou oproti ocelovým nejen lehčí, ale i tužší, takže se maximum energie z odrazu přemění v pohyb vpřed. Ty ocelové jsou sice těžší, ale zase lépe pohlcují vibrace.

Tyto koloběžky mívají i vyšší nosnost, takže se nemusíte bát naložit si na ně nebo do batohu náklad. 

Tip na koloběžku do terénu:

Olpran A6 SUS 26/20   - Koloběžka

Obr. Olpran A6 SUS 26/20 - Koloběžka

Free style koloběžka

Free style koloběžka je určena pro náročné skoky a triky. Tato koloběžka se nedá složit, a to z prostého důvodu, pro náročné skoky a triky musí být zajištěna maximální bezpečnost, tudíž konstrukce musí být co nejpevnější. Zároveň free style koloběžka nemá nastavitelnou výšku řídítek.

Taktéž jde o bezpečnost a pevnost koloběžky. Free style koloběžka rovněž není vhodná do terénu, má nízko stupátko, a malá kola. 

Tip na freestyle koloběžku:

Freestyle Koloběžka Insportline Osprey

Obr.: Freestyle Koloběžka Insportline Osprey

Vybrat freestyle koloběžku »

Elektrokoloběžka 

Elektrokoloběžka, jak už již vyplývá z názvu, je poháněna motorem (baterií) tudíž se při jízdě na ní tolik nenadřete. Elektrokoloběžek je také spousta druhů a více o nich se můžete dozvědět v článku: “Jak vybrat elektrokoloběžku” 

Důležité parametry, na které je potřeba se při výběru koloběžky zaměřit:

Velikost kol

Obecně platí, že čím jsou kolečka větší, tím jsou rychlejší a zároveň se koloběžka hůře ovládá. Proto jsou u dětských koloběžek malá kolečka a menší kolečka jsou vhodná i pro začátečníky. U silničních a sjezdových koloběžek, kde je kladen důraz na rychlost, tak najdeme kola velká. Naopak freestylové koloběžky disponují malými kolečky, aby mohl jezdec při různých tricích co nejlépe manévrovat.

Co se týče typu kol, nejdůležitější roli hraje jejich tvrdost. Ta určuje pohodlnost a rychlost jízdy. Tvrdší kolečka (PVC, bantamová, PU gumová) jsou rychlejší, ale ucítíte každou nerovnost. Proto jsou vhodná na hladké silnice, chodníky a další rovné povrchy. Do terénu s nimi rozhodně nevjíždějte. Měkčí nafukovací kola jsou naopak pro terén a jiné nerovné povrchy vhodnější. Lépe k povrchu přilnou a lépe tlumí otřesy. Pro vyšší rychlost ale budete muset vynaložit větší úsilí než v případě tvrdých PU kol.

Vybrat koloběžku »

Výška nášlapu

Jedním z nejdůležitějších parametrů, na který byste se měli při výběru koloběžky zaměřit, je výška stupátka, která rozhoduje o tom, jak moc bude jízda namáhavá.

S nohou, kterou stojíte na stupátku, totiž děláte při odrazech podřepy. Čím výš je stupátko, tím větší budete muset dělat dřepy, a o to víc budete zatěžovat stojnou nohu. Na delších vzdálenostech pocítíte i pár milimetrů navíc.  

Naopak když zvolíte nízké stupátko a vyrazíte s koloběžkou do nerovného problému, může nastat velký problém. 

Výška řídítek

Výška řídítek patří také mezi důležitý parametr, který není radno při výběru podcenit. Výšku řídítek si každý dospělý člověk nastavuje sám, avšak obvykle se pohybuje v rozmezí 80  110 cm. Pro děti je pak ve většině případů vhodná výška od 50 cm. 

Příliš nízko nastavená řídítka způsobují křečovitý předklon, který rozhodně neprospívá vašim zádům. V opačném případě, řídítka nastavená příliš vysoko znemožňují správné řízení koloběžky, a to může být při vyšší rychlosti nebezpečné.

Při výběru výšky řídítek záleží na typu koloběžky, obecně však platí, že by řídítka měla být ve výšce kyčelního kloubu.

Vybrat koloběžku »

Materiál rámu

Materiál rámu ovlivňuje nejen váhu koloběžky, ale i jízdní vlastnosti a cenu. Hliníkové rámy jsou velmi lehké, pevné, optimálně tuhé a velmi odolné. Jejich jedinečným jízdním vlastnostem a vysoké užitné hodnotě odpovídá také vyšší cena.

Klasický ocelový rám je sice těžší, ale pružnější. Lépe vstřebává terénní nerovnosti, jízda bude pohodlnější a s větším pocitem stability. Ten ocení nejen ti, co s jízdou na koloběžce teprve začínají. Radost vám udělá i jeho nižší cena.

Nosnost koloběžky

Většina koloběžek pro dospělé má nosnost 100–150 kg. Jako první si tedy zkontrolujte, jestli vás uveze. Je tedy potřeba brát v úvahu náklad, který s sebou na koloběžce vezete. 

Brzdy 

Na trhu naleznete tři základní brzdy  nášlapné, čelisťové a kotoučové. Všechny brzdy se liší stavbou, funkčnosti a také cenou.

Pokud plánujete jízdu především ve městech, postačí vám nášlapná zadní brzda, pro váhově těžší uživatele pak čelisťové brzdy, které budou dostačující. 

Nášlapné i čelisťové brzdy jsou velmi snadné na údržbu a jsou cenově dostupnější.

Kotoučové brzdy jsou vhodné pro sportovce, kteří využívají koloběžku pro různé závody a jiné. Kotoučové brzdy jsou nákladnější a také je třeba o ně kvalitněji pečovat (výměna brzdových destiček apod.).

Závěrečné shrnutí 

Při výběru koloběžky nezapomeňte myslet na to, kdo koloběžku bude využívat, kam s ní budete jezdit a jak daleké výlety budou. Potom se nezapomeňte zaměřit na správnou výšku koloběžky, výšku nášlapu a výběr ideálního materiálu, brzd a nosnosti.

Vybrat koloběžku »

TOP produkty z kategorie Koloběžky