blog-post image

Jak vybrat trekingové hole? A jsou nám vůbec k něčemu?

Turistika má v České republice dlouhou tradici. Mnohdy dnes turisty na stezkách vídáme s holemi. Zvykli jsme si na to, už si dokonce hole spojujeme s konkrétním sportem a nemyslíme si, že se na túru vydal někdo se zdravotními problémy. Avšak pozor na to, o jaké hole se jedná. Teď si představíme trekingové hole. Nepleťte si je však s holemi pro Nordic Walking. Na rozdíl se podíváme hned na začátku.

Trekingové hole a hůlky na chůzi typu Nordic Walking vypadají na první pohled podobně, ale rozdílu si všimnete, jakmile se podíváte, jak se s těmito hůlkami má správně chodit. Zatímco trekové hole jsou na ruce upevněny volně a poutko umožňuje zjednodušeně řečeno mávat holemi, u Nordic Walking jsou hole k ruce upevněny pomocí poutka zcela pevně a na ruce drží. Pouze správné poutko Nordic Walking holí udrží holi na ruce. Turistické hůlky z ruky padají, ale tak to má být. Jsou určeny jako oporové hole při chůzi do kopce a z kopce. K tomuto účelu potřebujeme mít holi s rukou propojenou volněji.

Vybrat trekingové hole »

Pokud se nedáváme přímo na sport Nordic Walking, který jsme zmínili, potřebujeme tedy vůbec turistické hole? Proberte si to sami, ale kdo si turistické hole vyzkouší, velice rychle zjistí, o kolik je turistika s nimi příjemnější a méně náročná.

Jednoznačnou volbou by turistické hůlky měly být pro každého, kdo se vydává na túru s větší zátěží. V tomto případě hůlky odlehčují zádům i dolním končetinám a rozdíl je skutečně znát. V podstatě se dá říct, že s hůlkami máte navíc dvě končetiny, které vám mohou s nákladem pomoci.

Trekové hole Fizan Traveller + bag Barva: modrá

Obr.: Trekové hole Fizan Traveller + bag Barva: modrá

Obecně jsou ale hůlky skvělým partnerem na túry

Odlehčují zejména svalům na nohou, ale částečně i dolní části zádových partií. Zcela zásadně zvyšují stabilitu a tyto hole jsou pomocnou „rukou“ ve chvíli, kdy chytneme balanc, zakopneme, nebo se nám již únavou začínají podlamovat kolena.

Kdo se turistice věnuje pravidelně, určitě dělá hodně pro své zdraví. Avšak pravdou je, že rovněž své tělo nadstandardně zatěžuje, co se nemusí líbit zejména kloubům, ale ani zádům. Hole na chůzi odlehčují spodním svalovým partiím, současně nás zejména při chůzi do kopce udržují vzpřímenějšími. Treking hole dělají rozdíl mezi „výletem“ a „výletem“. Z toho bez nich se vracíme zničení a druhý den nás bolí celý člověk. Pokud jsme si vzali hole, cítíme se jen příjemně unaveni, spíše jsme se nabili energií, než se vyřídili až nepatřičným fyzickým výkonem.

Turistické hůlky na chození jsou však i skvělou pomůckou pro trek a camping. Vlastně máte po ruce pomůcku, kterou byste jinak jen těžce hledali. Hůlky na chození se ve vteřině promění na pomocníka, když potřebujete přebrodit potok či přeskočit strouhu. Hodí se jako mačeta, když vás čeká zdolat terén s bohatou vegetací. Může jít též o obranný prostředek, jestliže se proti vám řítí někde v lese neznámý pes a rozhodně se nechystá vás pouze zvědavě očichat. To, kolik využití mohou hůlky na chození mít, zjistíte až ve chvíli, kdy s nimi na své túry začněte pravidelně chodit.

Vybrat trekingové hole »

S jakou cenou počítat při nákupu hůlek?

Cena za dobré trekingové hole začíná někde na 800 Kč a obvykle se pohybuje do ceny kolem 3000 Kč. Ano, koupíte i hole levnější. Pravdou ale je, že taková ohnutá, či dokonce zlomená treková hole může být nebezpečnou. Takže u levných holí na chození platí, že lepší jsou žádné. Za cenu 800 Kč však koupíte hole, které, pokud vyrážíte na turistiku tak jednou v měsíci, určitě splní vše, co po nich chcete. Jestliže děláte výšlapy častěji, v náročném terénu, dokonce se vydáváte na několikadenní túry, budete se chtít na trekingové hůlky 100% spolehnout a též po nich budete žádat více. Takže vám nezbude, než do nich investovat větší částku.

Teleskopické hole FIZAN Explorer Red

Obr.: Teleskopické hole FIZAN Explorer Red

Výběr trekingových holí závisí na několika parametrech

Velikost trekingových holí

Z lyžařských holí jsme zvyklí, že na jejich velikosti záleží a musíme si ji umět správně vybrat. Jenomže s trekingovými holemi je to trochu jinak. Ne že by na jejich délce nezáleželo, avšak jelikož se hole vyrábí jako teleskopické, lze si jejich výšku nastavit dle potřeby, dokonce podle toho, jak dlouhé se nám hodí do toho kterého terénu. Pouze ti nejvyšší by si měli hlídat, jestli jsou kupované hole dostatečně velké i pro ty z nás, kteří jsme trochu přerostli.

Hole pro příležitostné turisty vs. pro horaly

Rozdíl mezi trekovými holemi na občasnou a pravidelnou či denní turistiku jsme již zmínili. Mluvili jsme ale pouze o ceně, která je „až“ druhotnou. V první řadě musí mít hole vhodné parametry pro námi zvažovanou intenzitu používání. O co přesně jde, vám bude zřejmé z dalších řádků.

Materiál holí a jejich hmotnost

Obecně platí, že preferujeme lehčí hole. Nesmí to však jít na vrub jejich kvality – pevnosti a současně pružnosti (stojíme o obě tyto vlastnosti). Pevnost holí je důležitá pro jejich životnost i bezpečnost. S odolností holí úzce souvisí pružnost, která je ochrání před trvalou deformací, ale i před zlomením, když se nám hole zasekne třeba v kamenném terénu. Za nejlepší jsou považovány cenově náročnější karbonové hole nebo hůlky z hliníku typu 7075 a 7075-T6.

Trekingové Hole Leki Legacy Lite 2021

Obr.: Trekingové Hole Leki Legacy Lite 2021

Odpružené, či ne?

Nelze říct, jestli jsou hole s odpružením lepší než ty bez něj. Tlumení, tzv. antishock, je však určitě vhodný pro lidi, kteří řeší problémy s klouby. A je jedno, jestli jde o kyčle, kolena, kotníky nebo lokty.

Vybrat antishock trekingové hole »

Hroty holí zvedají jejich cenu

Kvalita hrotů holí je přímo úměrná ceně holí. Karbidové hroty mají dlouhou životnost a odolnost vůči ohybu až 30 °. Méně kvalitní vidiové a ocelové hroty se opotřebovávají rychle a prostě je častým používáním sedřete. Na druhou stranu jste však nemuseli investovat do drahých holí.

Ideální rukojeť budete asi chvíli hledat

Ani v obchodě nepoznáte, jestli je ta která rukojeť pro vás pravá. Jak vám bude vyhovovat, zjistíte až v terénu při zátěži. Může být z různých pěnových směsí, z korku či z gumy. Každý z těchto materiálů dává rukojeti jiné vlastnosti. Na něm závisí tlumení vibrací, nenasákavost, či naopak odsávání potu, měkkost, schopnost zabraňovat vzniku puchýřů apod.

Jak vybrat typ upevnění dílů?

I tady je možností výběru nespočet. Jednotlivé díly hole se spojují různým typem mechanismu. Šroubovací systém bývá na nejlevnějších holích. Časem se začne protáčet a zlobit. Flick Lock systém, tedy zamykání páčkou, je spolehlivější. Zlobí až ve chvíli, kdy holi více zdeformujete. Systémů je však mnohem více.

Vybrat trekingové hole »

Závěr: Už víte, jak si vybrat trekingové hole?

Rozhodně není otázkou jestli, ale které. Tou nejdůležitější otázkou před výběrem trekových holí je, jak často je budete používat. Od toho se pak odvíjí, jestli investujete do dražších komponentů a holí jako celku, či nikoliv. Výběr jde zvažovat i podle různých nadstandardních komponentů, které se k holím nabízí. Mohou se vám hodit třeba široké talířky vhodné do sněhu, či třeba tlumicí botičky na hroty, které zpříjemňují chůzi po tvrdých površích. Pravdou však je, že tyto doplňky lze dokoupit i samostatně.

TOP produkty z kategorie Trekingové hole