blog-post image

Recenze Salomon Speedcross 5 GTX

V této recenzi se podíváme na pravděpodobně nejoblíbenější běžecké boty od značky Salomon s označením Speedcross. V recenzi zmíníme verzi GTX (s goretexem) i bez goretexu, jelikož máme k dispozici obě varianty. Varianta s goretexem je pánská bota velikost 44 a 2/3 a dámská bota je ve velikosti 39.

Salomon Speedcross 5 GTX modrá a černá - porovnání

Obr.: Pánské Salomon Speedcross 5 GTX k porovnání - modré boty jsou nové, černé boty jsou rok staré

K porovnání máme i starší modely Speedcross 3 GTX a Speedcross 4 GTX. Salomon Speecross jsou v mém případě běžecké boty, které používám už více než 7 let a nyní mám v botníku 5. pár. Jako první jsem si koupil Speedcross 3 GTX, které mi vydrželi až do teď a používám je pro práci na zahradě. Ostatní modely jsem postupně vyhazoval, protože byly po několika set kilometrech opotřebované. Vložka vypadala jako nová, látka na patě uvnitř boty trošku prodřená, podrážka téměř rovná a špunty, díky kterým si mě speedcrossy získaly, téměř nezůstaly. Speedcrossy měním přibližně každý 2. rok v době, kdy za sebou mají víc než tisíc kilometrů běhu a chůze. Tyto boty nosím i pro běžné nošení v sychravém počasí právě díky goretexu a rychlému nazutí. A nyní už k samotné recenzi.

Vybrat speedcrossy »

Váha boty

Oficiální váha bot Speedcross 5 GTX je 680 g za pár, což je fakt nádhera. Tyto běžecké boty jsou krásně lehké, což oceníte při delším běhu, nebo túře. Starší model Speedcross GTX 4 byl o pár gramů lehčí, model 3 byl stejně těžký jako model 5.

Salomon Speedcross 5 GTX modrá a černá - porovnání

Obr.: Pánské Salomon Speedcross 5 GTX k porovnání modré boty (vlevo) jsou nové, černé boty (vpravo) jsou rok staré

Tvar boty

Boty jsou poměrně úzké a sportovci s širším nártem mohou mít ze začátku problém. Já mám poměrně širokou nohu a s většinou modelů od Salomon mám problém a na noze mi nesedí a tlačí mě. Speedcrossy u starších modelů 3 a 4 mě ze začátku také tlačily (ale o dost méně než jiné modely Salomonu) a bylo potřeba pár procházek nebo běhů na prošlápnutí a zvyknutí si. U modelu Speecross 5 jsem tento problém neměl a už při prvním běhu jsem necítil žádný tlak na vnější strany chodidel a nárt. Na první běhy si dávám pro jistotu náplasti na paty, protože mám občas problémy s odřenými patami v nových botách.

Vybrat speedcrossy »

Salomon Speedcross 5 GTX - srovnání paty boty

Obr.: Srovnání paty boty vlevo nové boty, vpravo rok staré boty (1000+ km). Je vidět jemné natržení látky, ale naštěstí nejsou paty po běhu odřené i bez použití náplasti.

Podrážka

Podrážka u Speedcrossů byla hlavní důvod, proč jsem tento model kupoval a začal používat na běhání. Rád běhám po kopcích, lesích a nezpevněných plochách. V tomto případě jsou Speedcrossy skvělou volbou, protože jejich podrážka krásně drží i v prudkém svahu, případně ve sněhu. Největší rozdíl jde poznat tehdy, když vyměníte staré boty za nové a jdete se v krátkém rozmezí proběhnout stejnou trasu. Rozdíl je neskutečný, nové boty nádherně drží i v tom nejprudším svahu a nezradí vás. Trochu problém nastává na čistém ledu, ale o tom až v dalším odstavci.

Podrážka Salomon Speedcross 5 - dámské

Obr.: Detail podrážky dámských Salomon Speedcross 5 bez goretexu

Salomon Speedcross 5 GTX modrá a černá - porovnání

Obr.: Pánské Salomon Speedcross 5 GTX k porovnání modré boty (vpravo) jsou nové, černé boty (vlevo) jsou rok staré

Salomon Speedcross 5 GTX modrá a černá - porovnání

Obr.: Pánské Salomon Speedcross 5 GTX k porovnání modré boty (vpravo) jsou nové, černé boty (vlevo) jsou rok staré

Salomon Speedcross 5 GTX modrá a černá - porovnání

Obr.: Detail podrážky - Pánské Salomon Speedcross 5 GTX k porovnání modré boty (vpravo) jsou nové, černé boty (vlevo) jsou rok staré

Vložka

Salomon speedcross jsou dlouhodobě dodávány s Ortholite vložkou, které je vhodná i pro lidi s plochými nohami a skvělé tlumí. Když jsem vyhazoval staré speedcrossy do popelnice, vložky jsem vytáhl a nechal jsem si je do bot na florbal. Vložky byly i po tolika kilometrech téměř jako nové a oproti vložkám, které dodávají konkurenční značky, nesrovnatelně pohodlnější.

Salomon Speedcross 5 GTX - srovnání vložek

Obr: Srovnání vložek - vlevo rok stará vložka (1000+ km a vpravo nová vložka)

Šňůrky a kapsička

Speedcrosy používají dlouhodobě místo tkaniček utahovací šňůrku (lanko gumku) s plastovou zarážkou a kapsičkou, do které se dá pěkně a efektivně tkanička schovat. Musím uznat, že jsem z tohoto systému ze začátku měl strach, ale Salomon mě přesvědčil, že tento systém má vychytaný. Plastová zarážka krásně drží a vydrží botu řádně staženou po celou dobu běhu. U modelu Speedcross 3 se mi bohužel stalo, že se mi na jedné botě šňůrka přetrhla a musel jsem nahradit klasickými tkaničkami. U novějších modelů 4 a 5 se mi to nikdy nestalo a původní šňůrka drží skvěle i po vyšších stovkách naběhaných kilometrů.

Salomon Speedcross 5 dámské - detail tkaničky

Obr.: Zaměřte se na detail kapsičky na tkaničku u dámských běžeckých bot Salomon Speedcross 5

Pocit z běhu v létě

Boty moc nedoporučuji na asfalt, protože se rychle ničí špunty, které jsou na podrážce. Já osobně mám dva modely Speedcross 5 GTX, kdy jedny (ty starší s víc ošoupanou podrážkou) používám na běh po asfaltu, kdy vím, že nepůjdu do terénu. Druhé boty (novější), které pak používám na běh ve sněhu, blátě a listech v terénu a kopcích. Rozdíl v létě a v zimě může být ve verzi s GTX a bez něj, kdy verze bez goretexu může být v létě vhodnější, protože bota lépe dýchá. Občas mám v teplých letních dnech pocit, že se mi noha v botách s goretexem přehřívá.

Vybrat speedcrossy »

Pocit z běhu na jaře, na podzim a v zimě ve sněhu

Primárně chodím běhat v chladnějších měsících na úkor léta, kdy se mi moc nechce. Často se stává, že běžím po dešti či ve sněhu. V těchto podmínkách nemůžu na speedcrossy dopustit. Speedcrossy si beru i na zimní výšlapy a výběhy do hor, kdy vím, že mi boty drží ve sněhu podobně, jako bych měl nesmeky. Ale POZOR! pokud jdete na delší výšlap v náročných podmínkách, obujte pořádné zimní nebo trekové boty!

Další problém nastává na ledě. Boty na ledě hodně kloužou. Nedoporučuji běhat ve chvíli, kdy je venku ledovka. Když je venku sníh a ohrnuté chodníky, není problém, ale například zmrzlý led na cyklostezce může způsobit ošklivé pády.

S goretexem nebo bez

S ostatními běžci jsem vedl diskuse, zda je lepší model s goretexem (GTX) nebo bez. Já osobně preferuji verzi GTX z toho důvodu, že chodím hodně běhat na v zimě, na jaře a na podzim, kdy jsou podmínky k běhu těžší než v létě a často skončím nečekaně s nohou v blátě, louži či ve sněhu. Proti argumentem může být běh v létě, kdy bota s goretexem nevětrá tak efektivně jako bez něj. Na druhou stranu jsem měl porovnání 3 roky staré a často používané boty s goretexem i bez a GTX model nebyl tak prodřený jako model bez něj. Boty s goretexem jsou trochu více odolnější vůči protržení, které číhá na každém kroku například při běhu lesem a po kamenech.

Chci nové Salomon Speedcross »

Závěr

Jak jsem zmínil několikrát v recenzi, nedám na Speedcrossy dopustit. Beru je na každý běh, ať už na asfalt či do lesa a sněhu. Vím, že až vyjde model Salomon Speedcross 6 GTX, hned si je koupím a pětky nechám na zahradu místo trojek. Věřím, že i Vy budete s těmito botami spokojení. Na horách si často všímám, že nejsem sám s tímto modelem bot a věřím, že spokojených běžců a turistů je hodně.

TOP produkty z kategorie Běžecké boty

Podobné články

Běžecké boty aneb jak vybrat ty správné?

Vybrat nejlepší běžeckou obuv pro začátečníky může být obtížné. Existuje spousta věcí, na které byste měli myslet, a pokud neprovedete svůj průzkum, riskujete, že si koupíte pár, který se nehodí. Jak si tedy vybrat perfektní běžeckou...

Jak vybrat běžecké boty?

Když si jdete kupovat běžecké boty, je důležité vzít v úvahu různé faktory, abyste se ujistili, že získáte ten nejlepší pár bot právě pro vás. 

První věc, kterou je třeba zvážit, je, jaký typ běžce jste. Jste běžec, který našlapu...

Letní běžecké boty: Jak si vybrat ty správné?

Léto je skvělý čas vyrazit ven a užít si počasí tím, že si půjdete zaběhat. Pokud však nejste připraveni a nemáte ideální boty, může to být také velmi nepříjemný zážitek. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte při běhání v...

Jak vybrat podzimní běžecké boty?

Je tu zase podzim. Listí mění barvu, vzduch se ochlazuje a je čas začít myslet na podzimní běžecké boty. Stejně jako u každého jiného kousku oblečení nebo obuvi, i zde je potřeba při výběru podzimních běžeckých bot hledat určité ...