blog-post image

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Promočené oblečení z deště, nebo naopak přílišné oblečení a tím způsobené přehřátí nám neumožňuje podat nejlepší výkon při sportu a cítit se tak dobře. 

Tipy na oblečení do proměnlivého počasí

Důležité je vrstvení oblečení tzv. cibulový systém. Ať jdete na túru, běhat, nebo na kolo, tento systém vám vždy zajistí komfort. Nepromoknete, neprofoukne vám oblečení a ani se zbytečně nezapotíte. 

Každá z vrstev má svou specifickou funkci a nesmíme na žádnou z nich zapomenout, jinak bychom celý cibulový systém narušili a systém by nefungoval. Vrstvení a druh vrstev je samozřejmě závislý hlavně na klimatických podmínkách, ve kterých se máme v plánu pohybovat a podle pohybu, který budeme vyvíjet. 

První vrstva

Tato vrstva má důležitou funkci. První vrstva odvádí vlhkost od těla a udržuje jej v suchu. Může být buď termo (v zimě) nebo bez termo vláken. Této vrstvě se obecně říká “funkční prádlo”. Tato vrstva by měla přiléhat přímo na tělo. Funkční prádlo bývá ušito buď z vlny anebo ze syntetických materiálů. 

Vlněné funkční prádlo

Vlněné funkční prádlo je z pravidla vhodné hlavně do chladných podmínek. Vlna má velice dobré tepelné vlastnosti, odvádí vlhkost a je přirozeně antibakteriální, tudíž v sobě nedrží pachy. Vlna hůře schne, takže pokud ji přece jen propotíte, doporučuji co nejdříve se převléct. 

Vybrat merino prádlo »

Funkční prádlo ze syntetiky

Syntetický materiál je vhodná právě na letní dni, či jarní proměnlivé počasí. Má velice dobré termoregulační schopnosti, udrží tak ve vašem těle teplo, nebo naopak chlad. Tyto materiály rychle schnou, takže pokud tuto vrstvu propotíte, velice rychle uschnete.

Vybrat funkční prádlo »

Druhá vrstva 

Druhá vrstva je vrstva izolační. Tato vrstva taktéž odvádí vlhkost, ale nyní ne od těla ale od vrstvy první, zároveň udržuje tělesné teplo. Druhá vrstva by neměla být příliš volná, ale ani ne zbytečně upnutá.

Nejoblíbenější a nejfunkčnější materiál, ze kterého jsou vyráběny funkční mikiny je fleece.

Fleece dokáže skvěle vázat vzduch, který následné ohřívá a zajišťuje tak ideální tepelnou izolaci pro vaše tělo. Fleece, jakožto druhá vrstva odvádí vlhkost z té první a odvádí ji do vrstvy třetí, která ji z oblečení a od těla vypudí. 

Tip na pánskou funkční mikinu:

Pánská mikina Sensor Tecnostretch kr.zip Velikost: M / Barva: modrá

Obr.:Pánská mikina Sensor Tecnostretch kr.zip Velikost: M / Barva: modrá

Třetí vrstva

Třetí vrstva je vrstva ochranná. Hraje ve vrstvení opravdu důležitou roli, ale bez předchozích vrstev by byla téměř k ničemu. Tato vrstva zajišťuje izolaci, tudíž druhou vrstvu chrání před promoknutím nebo před ztrátou tepla. Musí být prodyšná, aby dokázala odvádět pot, avšak nesmí pustit vlhkost dovnitř. Tato vrstva je většinou vybavena membránou nebo vodoodpudivou ochranou. 

Vybrat bundu »

Třetí vrstva, tedy bunda je co se týče správné volby dost často oříšek. Bundy totiž jsou jarní, letní, podzimní, zimní, turistické, běžecké, cyklistické, lyžařské…. Je jich tedy mnoho a jak se v tomto množství vyznat a zvolit tu správnou? 

Pánské běžecké bundy »

Volba ideální bundy je opravdu důležitá, pokud zvolíte špatně, nebude vám zajištěn komfort, který od bundy očekáváte. Bundy jsou vyráběny z různých materiálů, ale my se teď zaměříme na bundu do jarního, proměnlivého počasí. 

Dámské běžecké bundy »

Správná volba bundy na sport na jaře spočívá ve výběru bundy dle důležitých parametrů, kterými jsou voděodolnost a prodyšnost. 

Vodní sloupec bundy 

Vodní sloupec bundy určuje, jak budou bunda odolná tlaku vodu, který na ni působí při dešti a tudíž, kolik vody propustí, či naopak nepropustí. Pokud se bavíme o bundě, kterou využijete v den, kdy chvíli svítí slunce a chvíli zase prší, je určitě důležité, na vodní sloupec při výběru myslet. 

Musíte však myslet na to, že čím vyšší a kvalitnější membrána, tudíž voděodolnost, o to horší prodyšnost bunda bude mít. Drahé materiály jsou schopny zajistit jak voděodolnost, tak prodyšnost, ale to se opravdu plácnete přes kapsu. Nejideálnější jsou tedy membrány značky goretex, jsou nejen kvalitní, ale cenově dostupné, skvěle vás ochrání před deštěm a skvěle odvádí vlhkost od vašeho těla ven. 

Tip na dámskou nepromokavou outdoor bundu:

Bunda Direct Alpine Guide brick/palisander XL

Obr.: Bunda Direct Alpine Guide brick/palisander XL

Materiál bundy

Ideálním materiálem bundy do proměnlivého počasí, pokud tedy nejde o běhání v ní, je obecně softshell. Softshell má několik vlastností najednou, nejen nepromokavost a dobrou prodyšnost, ale zároveň i pružnost a větruvzdornost. 

Ideálním materiálem na běhání je syntetika, tedy laicky řečeno bunda šustka. Mají většinou voděodolné schopnosti a dobře odvádí vlhkost od těla ven. Tyto bundy jsou ideální volbou do teplých ale třeba větrných dnů. Dají se lehko složit do absolutně minimální velikosti, takže vám nezaberou v zavazadle nebo batohu moc místa a váží nula nula nic. Tudíž pokud jdete na túru a je dostatečné teplo na pouze dvě vrstvy, doporučuji si tuto lehkou šustku přibalit s sebou pro případ potřeby ochrany před větrem či deštěm. 

Tip na lehkou běžeckou bundu:

Mizuno REFLECT WIND JACKET  M - Pánská běžecká bunda

Obr.: Mizuno REFLECT WIND JACKET M - Pánská běžecká bunda

Kalhoty

Teplo a komfort při sportu vám taktéž zajistí správné odění spodních končetin. Zde je to také věda, buďto vám stačí funkční legíny anebo je potřeba na funkční spodní vrstvu obléct ještě kalhoty navíc. 

Funkční legíny 

Funkční legíny mají většinou tyto vlastnosti: prodyšnost, pružnost a odvádění vlhkosti. Některé legíny jsou zároveň i kompresní, což napomáhá ke správné cirkulaci krve v nohách. Někdy však tyto funkční legíny stačit nebudou a bude potřeba zajistit si tak na nohy nepromokavou vrstvu. 

Tip na funkční legíny:

Puma MODERN SPORTS 7/8 TIGHTS  L - Dámské legíny

Obr.: Puma MODERN SPORTS 7/8 TIGHTS L - Dámské legíny

Nepromokavé kalhoty 

Nepromokavost a komfort vám zajistí softshellové kalhoty. Mají dobrou membránu a vodní sloupec, zároveň jsou prodyšné a od první vrstvy kalhot odvádí vlhkost. Jsou i takové, které nahradí obě vrstvy. 

Boty

Bez volby ideálních bot vás ani všechny dokonalé vrstvy oblečení nezachrání. Boty jsou jednou z nejdůležitějších částí vašeho oblečení na sport. Ne nadarmo se říká, že zima jde od noh a od hlavy. Pokud vím boty promoknou, vaše tělo už se nezahřeje ani v tom nejlepším funkčním oblečení. 

Proto je potřeba vybrat ideální podrážku, způsob šití švů, a hlavně nepromokavost a zároveň prodyšnost bot. K nepromokavosti vám může pomoci správná impregnace a k prodyšnosti a k tomu, aby nebylo potřeba tolik vlhkosti odvádět, je důležitá také volba funkčních ponožek, či kompresních podkolenek. 

Tip na nepromokavé turistické boty:

Salomon X ULTRA 3 MID GTX W šedá 4.5 - Dámská turistická obuv

Obr.: Salomon X ULTRA 3 MID GTX W šedá 4.5 - Dámská turistická obuv

Další doplňky zajišťující komfort při sportu v nepříznivém počasí

Čepice, čelenka

Nafoukáno v uších a mokré vlasy nikdo nemá rád. A nejen že to nemáme rádi, pokud nezajistíme komfort naší hlavě, věřte nebo ne, naše tělo se také nebude cítit dobře. Proto doporučuji do větrných dnů nosit alespoň čelenku, do deštivých kapuci nebo čepici. 

Kompresní podkolenky 

Kompresní podkolenky zajišťují správnou cirkulaci krve v nohách a celém těle, takže komfort vašeho tělo i v nepříznivých podmínkách mohou jen podpořit. Více o nich se můžete dozvědět v článku “Proč nosit kompresní podkolenky”.

Přejít na článek o kompresních podkolenkách »

Závěrečné shrnutí

Na závěr si to tedy shrneme. Abyste si zajistili komfort při sportu i v proměnlivém počasí a neohrozil vás tak ani déšť ani větrno či parné dny, volte správně vrstvené oblečení, správnou prodyšnost a membránu nebo voděodpudivost a hlavně ideální boty. 

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. A...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný záj...

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohá...

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před kaž...

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...