blog-post image

Badminton, aneb sport pro každého

Badminton je sport, který si mohou užít lidé všech věkových kategorií a schopností. Je to skvělý způsob, jak si zacvičit a posílit svaly na pažích, ramenou a zádech. Badminton je také skvělý způsob, jak zlepšit koordinaci ruka-oko. Pokud hledáte zábavnou a zdravou aktivitu s rodinou nebo přáteli, badminton je dokonalou volbou!

Proč je badminton skvělý sport?

Badminton je skvělý sport pro lidi všech věkových kategorií a schopností, je nenáročný na klouby a poskytuje skvělý trénink. Badminton je také společenský sport, takže je to skvělý způsob, jak poznat nové lidi a navázat přátelství.

Hraní badmintonu má mnoho výhod. Badminton je skvělý způsob, jak zlepšit svou koordinaci a rovnováhu. Pomáhá také posilovat svaly na nohou, pažích a celkově posílí centrum těla. Badminton je také skvělé kardio cvičení, takže je dobré pro vaše srdce. A protože badminton je tak intenzivní cvičení, může vám pomoci spálit kalorie a zhubnout.

Takže pokud hledáte skvělý způsob, jak se dostat do formy, badminton je sport pro vás! Existuje mnoho různých způsobů hraní, takže si můžete najít styl, který vám vyhovuje. A existuje mnoho různých úrovní soutěže, takže můžete najít úroveň, která je náročná, ale ne příliš obtížná. Badminton je skvělý způsob, jak cvičit, poznávat nové lidi a bavit se! Tak na co čekáš? Vezměte si raketu a začněte hrát ještě dnes!

Vybrat badmintonové vybavení »

Pro koho je badminton vhodný?

Badminton je sport, který si mohou užít lidé všech věkových kategorií a schopností. Ať už hledáte zábavný způsob, jak zůstat fit, nebo se snažíte soutěžit na nejvyšší úrovni, badminton má každému co nabídnout.

Jednou ze skvělých věcí na badmintonu je, že se dá hrát uvnitř i venku. To znamená, že si hru můžete užít za každého počasí. Badminton je také relativně levný sport, do kterého se můžete zapojit, protože vše, co potřebujete, je raketa a míček.

Ať už se rozhodnete hrát dvouhru nebo čtyřhru, badminton je skvělý způsob, jak zlepšit svou kondici a koordinaci. Rychlý charakter hry znamená, že se vám rychle zvýší tepová frekvence a také budete muset být rychle na nohou, abyste dosáhli na míček.

Jaké badmintonové vybavení potřebujete?

Badminton je sport, který si mohou užít lidé všech věkových kategorií. Vše, co potřebujete, je badmintonová raketa, badmintonový míček a síť.

Pokud právě začínáte, doporučuje se zakoupit sadu pro začátečníky. To obvykle zahrnuje badmintonovou raketu, míček a síť. Součástí sady je také návod, jak nastavit vybavení a začít hrát.

Jakmile budete mít základní vybavení, můžete začít cvičit svou hru na dvorku nebo v místním parku. Pokud chcete svou hru posunout na vyšší úroveň, můžete se připojit k badmintonovému klubu nebo se zúčastnit turnajů. Badminton je skvělý způsob, jak zůstat aktivní a bavit se!

Vybrat badmintonové vybavení »

Potřebujete nějaké další vybavení?

Badminton se obvykle hraje venku, takže budete chtít mít pohodlné oblečení volného střihu, které vám umožní volný pohyb, tenisky nebo jiné kurtové boty. 

Dalším doplňkem, který se vám bude hodit je obal na rakety. Co vám může také zpříjemnit hru venku je kšiltovka, potítko nebo sluneční brýle. Nezapomeňte, že jako u každé jiné činnosti je i u badmintonu potřeba dodržovat pitný režim, a proto by se vám mohla hodit lahev na vodu. 

Jak vybrat badmintonovou pálku?

Při výběru badmintonové rakety je třeba zvážit několik faktorů. 

  1. První je váha rakety. Badmintonové rakety se pohybují od 80 gramů do 100 gramů. 

  2. Druhým faktorem je bod rovnováhy rakety. Badmintonové rakety mají bod rovnováhy, který se pohybuje od 275 mm do 295 mm. 

  3. Třetím faktorem je velikost úchopu rakety. Badmintonové gripy se dodávají v malých, středních a velkých velikostech.

Hmotnost rakety by měla odpovídat vašemu stylu hry. Pokud jste agresivní hráč, který má rád tvrdé údery, pak byste měli zvolit těžší raketu. Pokud jste defenzivní hráč, který si zakládá na umístění a přesnosti, pak byste měli zvolit lehčí raketuu.

Bod rovnováhy rakety by měl také odpovídat vašemu stylu hry. Pokud jste agresivní hráč, který má rád tvrdé údery, pak byste si měli vybrat raketu s balančním bodem, který je blíže k hlavě rakety. 

Pokud jste defenzivní hráč, který si zakládá na umístění a přesnosti, pak byste si měli vybrat raketu s balančním bodem, který je blíže k rukojeti rakety. Velikost úchopu rakety by měla odpovídat velikosti vaší ruky. Pokud máte malé ruce, měli byste zvolit malou velikost rukojeti. Pokud máte velké ruce, měli byste zvolit velkou velikost rukojeti.

Tip na raketu na badminton:

Carlton HYBRID XP

Obr.: Carlton HYBRID XP

Jak vybrat badmintonové míčky

Materiál míčků: Nejčastěji používanými materiály jsou husí peří a syntetika. Husí peří je kvalitnější, ale také dražší. Syntetické míčky jsou levnější a odolnější, ale nelétají tak dobře jako míčky z husího peří.

Velikost: Badmintonové míčky neboli badmintonové košíčky se dodávají v různých velikostech v závislosti na typu hry, kterou chcete hrát. Pro jednotlivce se obvykle používá menší míček, zatímco větší se používá pro čtyřhru.

Hmotnost: Těžší míčky létají dále a rychleji, ale je také obtížnější je ovládat. Lehčí péráky se snáze ovládají, ale nelétají tak daleko ani tak rychle.

Tip na badmintonové míčky:

Badmintonové míčky YONEX Mavis 2000 - červené 6ks

Obr.: Badmintonové míčky YONEX Mavis 2000 - červené 6ks

Jak vybrat boty na badminton?

Badmintonové boty jsou jednou z nejdůležitějších součástí vybavení každého hráče badmintonu. Poskytují potřebnou přilnavost a podporu, abyste se mohli rychle pohybovat po kurtu. 

Na trhu je k dispozici mnoho různých typů badmintonových bot, proto je důležité vybrat si pár, který je pro vás ten pravý. Zde je několik tipů, jak vybrat boty na badminton:

  1. Nejprve zvažte typ povrchu, na kterém budete nejčastěji hrát. Badmintonové boty jsou určeny buď na tvrdý, nebo měkký povrch. Pokud často hrajete na betonových nebo asfaltových kurtech, pak byste měli hledat botu s dobrou odolností. Pokud však většinou hrajete v interiéru na dřevěné podlaze, pak může být vhodnější lehčí bota s menší přilnavostí.
  2. Za druhé, přemýšlejte o úrovni podpory, kterou potřebujete. Badmintonové boty mají různé úrovně podpory, od nízké po vysokou. Pokud máte slabé kotníky nebo jste náchylní ke zranění, pak může být pro vás důležitá bota s větší podporou. Pokud však máte silné kotníky a nejste náchylní ke zranění, pak může být pohodlnější bota s nižší podporou.
  3. V neposlední řadě vezměte při výběru badmintonových bot v úvahu svůj rozpočet. Existuje široká škála cen badmintonových bot, takže je důležité najít pár, který odpovídá vašemu rozpočtu.

Jak vybrat badmintonovou síť?

Badminton je skvělá hra pro všechny věkové kategorie a výběr správné sítě může tuto hru ještě více zpříjemnit. Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při výběru badmintonové sítě:

Velikost: Badmintonové sítě se dodávají v různých velikostech. Ujistěte se, že vyberete takovou, která má vhodnou velikost pro vaše využití, tedy takovou, která vám bude pasovat na místo, kde budete hrát. 

Materiál: Badmintonové sítě jsou vyrobeny z různých materiálů, jako je nylon, polyester nebo síťovina. 

Barva: Badmintonové sítě se dodávají v mnoha různých barvách. Vyberte si takový, který bude viditelný na pozadí vašeho kurtu nebo hrací plochy.

Cena: Badmintonové sítě se liší cenou, takže si vyberte takovou, která je v rámci vašeho rozpočtu.

Tip na badmintonovou síť:

MASTER Kombi 300 x 73 cm

Obr.: MASTER Kombi 300 x 73 cm

Jak vybrat badmintonový grip a k čemu je dobrý?

Gripy jsou jednou z nejdůležitějších součástí vaší hry. Správný úchop může znamenat zásadní rozdíl ve vaší badmintonové hře. Zde je návod, jak si vybrat ten správný badmintonový grip pro vás a co může udělat pro vaši hru.

Při výběru badmintonové rukojeti je třeba zvážit mnoho faktorů, jako jsou: velikost ruky, velikost rukojeti rakety, styl hry a osobní preference. Jakmile zvážíte všechny tyto faktory, můžete si vybrat badmintonový grip, který je pro vás ten pravý.

Nejdůležitějším faktorem při výběru badmintonového gripu je velikost ruky. Pokud máte malé ruce, budete muset zvolit menší velikost rukojeti. Pokud máte velké ruce, budete muset zvolit větší velikost gripu. Dalším faktorem, který musíte zvážit, je velikost rukojeti rakety. Pokud máte malou raketu, budete muset zvolit menší velikost gripu. Pokud máte velkou raketu, budete muset zvolit větší velikost gripu.

Posledním faktorem, který musíte zvážit, je styl hraní. Pokud jste útočící hráč, který tvrdě zasáhne raketu, budete muset zvolit tvrdší úchop. Pokud jste defenzivní hráč, který využívá více kontroly, budete muset zvolit měkčí úchop. Jakmile zvážíte všechny tyto faktory, pak je čas vybrat si badmintonovou rukojeť, která je vhodná pro vaši hru a velikost ruky.

Tip na náhradní badmintonový grip:

Yonex Towel Grip froté omotávka modrá

Obr.: Yonex Towel Grip froté omotávka modrá

Jak vybrat obal na badmintonovou raketu?

Obaly na badmintonové rakety se dodávají v různých tvarech, velikostech a barvách. Ale s tolika možnostmi na výběr, jak víte, které pouzdro je pro vás a vaši badmintonovou raketu to pravé? Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při výběru pouzdra na badmintonovou raketu.

První věc, kterou je třeba zvážit, je velikost pouzdra. Chcete se ujistit, že pouzdro, které si vyberete, je dostatečně velké, aby se do něj pohodlně vešla vaše badmintonová raketa. Pokud je pouzdro příliš malé, může se vaše raketa během přepravy poškodit.

Další věcí, kterou je třeba zvážit, je materiál pouzdra. Badmintonová pouzdra mohou být vyrobena z různých materiálů, včetně plastu, hliníku nebo dokonce uhlíkových vláken. Každý materiál má své výhody a nevýhody, takže si před rozhodnutím proveďte svůj průzkum.

Nakonec budete chtít zvážit cenu pouzdra. Badmintonové tašky se mohou pohybovat v ceně od pár stovek až tísíců korun. Je důležité najít pouzdro, které odpovídá vašemu rozpočtu a vyhovuje vašim potřebám.

Tip na obal na badmintonové rakety:

Taška na rakety Yonex 92026 Red

Obr.: Taška na rakety Yonex 92026 Red

Závěr

Badminton je skvělý sport, protože vyžaduje rychlé reflexy, hbitost a koordinaci. Poskytuje také skvělé kardio cvičení a lze jej hrát uvnitř nebo venku. I když zvládnutí hry vyžaduje určitý cvik, badminton se dá poměrně snadno naučit a mohou si ho užít lidé všech věkových kategorií. Ať už hledáte soutěžní odbytiště nebo jen zábavný způsob, jak zůstat aktivní, badminton rozhodně stojí za to vyzkoušet!

Vybrat badmintonové vybavení »

TOP produkty z kategorie Badminton