blog-post image

Jak vybrat podzimní běžecké boty?

Je tu zase podzim. Listí mění barvu, vzduch se ochlazuje a je čas začít myslet na podzimní běžecké boty. Stejně jako u každého jiného kousku oblečení nebo obuvi, i zde je potřeba při výběru podzimních běžeckých bot hledat určité věci. V tomto článku probereme vlastnosti, které tvoří dobrý pár podzimních běžeckých bot. Dáme vám také pár tipů, jak si vybrat ten správný pár pro vás a jak o ně správně pečovat, aby vydržely více podzimních sezón.

Co jsou podzimní běžecké boty?

Podzimní běžecké boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly trakci a stabilitu na kluzkých, mokrých površích, které jsou běžné během podzimních měsíců. Často mají hlubší dezény než letní boty a také nepromokavé nebo voděodolné svršky, které udrží vaše nohy v suchu. Některé podzimní běžecké boty mají také reflexní materiály, které vám pomohou zůstat viditelní za špatných světelných podmínek.

Bez ohledu na to, v jakém počasí letos na podzim běháte, nezapomeňte věnovat pozornost stavu svých bot. Mokré a blátivé podmínky mohou rychle narušit materiály na vašich botách, takže je důležité je po každém běhu vyčistit a vysušit. Pokud si všimnete jakýchkoli děr nebo trhlin, je čas na nový pár.

Vybrat podzimní běžecké boty »

Jaké druhy podzimních bot si můžete vybrat?

Jak víme, počasí se s příchodem podzimu mění. Teplotní rozdíl mezi ránem a večerem se zvětšuje a déšť je častější. Aby se vám v takovém prostředí pohodlně běhalo, je potřeba mít boty, které při promoknutí snadno schnou a mají dobrou prodyšnost.

Jaké boty tedy vybrat na podzimní běhání? Zde je několik doporučení. V první řadě, pokud chcete botu s dobrou prodyšností, můžete zvolit botu ze síťoviny. Vzhledem k tomu, že materiál je prodyšný, rychle schne, i když se při běhu namočí. Boty ze síťoviny jsou zároveň vhodné i na léto, takže boty využijete v různých ročních období. Protože však v chladném počasí nebo dešti není tento materiál příliš účinný, dejte si pozor, abyste příliš neprochladli.

Další možností je bota s Gore-Tex fólií. Boty Gore-Tex jsou voděodolné a mají dobrou prodyšnost, takže jsou jako stvořené na podzimní běhání. Vzhledem k tomu, že materiál není příliš prodyšný, při navlhnutí trvá schnutí déle než u síťovaných bot.

Pokud chcete botu, která je zároveň voděodolná a má dobrou prodyšnost, můžete si vybrat hybridní botu, která kombinuje síťovinu a Gore-Tex. Tento typ bot je ideální pro běžce, kteří chtějí běhat za každého počasí.

To jsou jen některé z mnoha možností, které se nabízejí při výběru podzimních běžeckých bot. Než se rozhodnete, nezapomeňte zvážit své potřeby a podmínky, ve kterých budete provozovat.

Tip na terénní podzimní běžecké boty:

Under Armour U HOVR DS RIDGE TR Pánské trailové běžecké boty, šedá, velikost 44.5

Obr.: Under Armour U HOVR DS RIDGE TR Pánské trailové běžecké boty, šedá, velikost 44.5

Jaké by měly být vlastnosti podzimních běžeckých bot?

Při výběru perfektního páru podzimních běžeckých bot je třeba vzít v úvahu několik věcí.

  1. Nejprve zvažte klima, ve kterém budete běhat. Pokud žijete v oblasti s mírnějšími zimami, můžete si vystačit s používáním běžných běžeckých bot po celý rok. Pokud však žijete někde s chladnějším počasím a možná i sněhem a ledem, budete potřebovat botu s větší trakcí.
  2. Za druhé, přemýšlejte o typu terénu, po kterém budete běhat. Budete se držet silnic nebo se vydáte do lesa po stezkách? Pokud se budete držet silnic, bude fungovat jakýkoli typ běžeckých bot. Pokud se však chystáte na nějaký trailový běh, budete potřebovat botu s větší přilnavostí, abyste zvládli nerovné povrchy.
  3. Nakonec věnujte pozornost míře podpory, kterou vaše boty nabízejí. Jak stárneme, naše chodidla a klouby mohou být citlivější a potřebují více podpory. Pokud máte pocit, že potřebujete větší podporu, než jakou poskytují vaše běžné boty, poohlédněte se po botě pro stabilitu nebo kontrolu pohybu.

Mějte tyto věci na paměti při nákupu podzimních běžeckých bot a určitě najdete ten správný pár.

Vybrat podzimní běžecké boty »

Jak vybrat podzimní běžecké boty?

Jakmile se počasí začne ochlazovat, je důležité se ujistit, že máte správné vybavení, abyste se při běhu cítili pohodlně. To znamená investovat do dobrých podzimních běžeckých bot. Ale když je na trhu tolik různých značek a stylů, jak víte, které jsou pro vás ty pravé? Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při nákupu podzimních běžeckých bot:

  • První věc, kterou budete chtít hledat, je bota, která má dobrou trakci. Vzhledem k tomu, že listí a déšť způsobují, že zem klouže, je důležité mít botu, která dobře drží povrch. Hledejte boty s hlubokými vzory nebo cvočky na spodní části.
  • Také se budete chtít ujistit, že vaše boty jsou voděodolné nebo alespoň voděodpudivé. Není nic horšího, než když máte mokré nohy, když si chcete zaběhat. Hledejte boty vyrobené z Gore-Texu nebo jiného nepromokavého materiálu.
  • Nakonec zvažte teplotní rozsah, ve kterém budete běhat. Pokud bude zima a mokro, budete chtít botu, která má dobrou izolaci. Ale pokud je zrovna chladno a sucho, můžete se dostat s méně zátěžovou botou.

S ohledem na tyto věci byste měli být schopni najít perfektní pár podzimních běžeckých bot pro vaše potřeby. Tak vyražte a užijte si chladnější počasí.

Tip na podzimní běžecké boty:

Under Armour CHARGED ASSERT 9 Pánská běžecká obuv, šedá, velikost 44.5

Obr.: Under Armour CHARGED ASSERT 9 Pánská běžecká obuv, šedá, velikost 44.5

Jak pečovat o podzimní běžecké boty?

Je důležité se o podzimní běžecké boty správně starat, aby vám déle vydržely a měly lepší výkon. Zde je několik tipů, jak na to:

  1. Zabraňte namočení: Mokré boty jsou náchylnější k poškození a mohou způsobit rychlejší rozpad materiálů. Pokud je zmoknete, před uložením je důkladně osušte.
  2. Skladujte je na chladném a suchém místě: Skladování bot na chladném a suchém místě pomůže zabránit tak rychlému rozpadu materiálů. Ideální je skříň nebo šuplík.
  3. Nenechávejte je na přímém slunci: Přímé sluneční záření může poškodit materiály vašich bot a způsobit jejich rychlejší opotřebení.
  4. Pravidelně je kontrolujte: Pravidelná kontrola bot, zda nejeví známky opotřebení, vám pomůže včas odhalit případné problémy a postarat se o ně dříve, než se stanou neopravitelnými.

Dodržováním těchto tipů můžete prodloužit životnost svých podzimních běžeckých bot a udržet je v co nejlepším výkonu.

Jaké jsou nejčastější chyby při výběru podzimních běžeckých bot?

Výběr špatných bot na podzimní běhání může vést k řadě problémů. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí:

  • Nedostatečné zvážení počasí.
  • Nošení příliš lehkých nebo příliš těžkých bot.
  • Výběr obuvi se špatnou trakcí.
  • Nevěnovánít pozornost střihu.
  • Výběr špatné velikosti boty
  • Výběr špatného materiálu podzimních bot.

Všechny tyto faktory mohou váš běh ztížit a v některých případech mohou dokonce vést ke zranění. Jak se tedy těmto chybám vyhnout? Přečtěte si naše tipy na výběr perfektní podzimní běžecké obuvi.

Vybrat podzimní běžecké boty »

Závěr blogu

Při výběru správných běžeckých bot na podzim je třeba mít na paměti několik klíčových věcí. Nejprve zvažte povětrnostní podmínky, se kterými se budete potýkat. Pokud bude mokro a zima, budete potřebovat botu, která tyto podmínky dobře zvládne. Za druhé, přemýšlejte o typu běhu, který budete dělat. 

Pokud máte v plánu hodně běhat na dlouhé tratě, budete potřebovat jinou botu, než když budete jen lehce běhat. Nakonec nezapomeňte zohlednit své osobní preference. Jaký styl běžeckých bot preferujete? Líbí se vám více podpory nebo méně? Mějte na paměti všechny tyto věci a určitě najdete perfektní pár podzimních běžeckých bot pro vás.

TOP produkty z kategorie Běžecké boty

Podobné články

Běžecké boty aneb jak vybrat ty správné?

Vybrat nejlepší běžeckou obuv pro začátečníky může být obtížné. Existuje spousta věcí, na které byste měli myslet, a pokud neprovedete svůj průzkum, riskujete, že si koupíte pár, který se nehodí. Jak si tedy vybrat perfektní běžeckou...

Recenze Salomon Speedcross 5 GTX

V této recenzi se podíváme na pravděpodobně nejoblíbenější běžecké boty od značky Salomon s označením Speedcross. V recenzi zmíníme verzi GTX (s goretexem) i bez goretexu, jelikož máme k dispozici obě varianty. Varianta s goretexem je pán...

Jak vybrat běžecké boty?

Když si jdete kupovat běžecké boty, je důležité vzít v úvahu různé faktory, abyste se ujistili, že získáte ten nejlepší pár bot právě pro vás. 

První věc, kterou je třeba zvážit, je, jaký typ běžce jste. Jste běžec, který našlapu...

Letní běžecké boty: Jak si vybrat ty správné?

Léto je skvělý čas vyrazit ven a užít si počasí tím, že si půjdete zaběhat. Pokud však nejste připraveni a nemáte ideální boty, může to být také velmi nepříjemný zážitek. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte při běhání v...