blog-post image

Jak vybrat běžecké boty?

Když si jdete kupovat běžecké boty, je důležité vzít v úvahu různé faktory, abyste se ujistili, že získáte ten nejlepší pár bot právě pro vás. 

První věc, kterou je třeba zvážit, je, jaký typ běžce jste. Jste běžec, který našlapuje hodně na patu, tedy zadní část chodidla, nebo na střední část chodidla, nebo na tu přední? 

Běžci, kteří našlapují hodně na patu potřebují boty s větším odpružením v místě paty, zatímco běžci, kteří našlapují spíše na špičku, tedy přední část boty, potřebují boty s větším odpružením v přední části.

Další věcí, kterou je třeba zvážit, je typ povrchu, po kterém budete běhat. Pokud většinou běháte po chodníku, potřebujete boty s větším tlumením, než když běháte po měkčím povrchu, jako je hlína nebo tráva.

Vybrat běžecké boty »

Musíte také vzít v úvahu tvar vašeho chodidla. Někteří lidé mají klenby vysoké, zatímco jiní mají klenby nízké. Lidé s vysokou klenbou potřebují boty s větší oporou, zatímco ti s nízkou klenbou potřebují boty, které jsou pružnější.

Nakonec se musíte zamyslet nad tím, kolik peněz chcete za své nové běžecké boty utratit. Pokud jste začínající běžec, může být dobrý nápad začít s levnější botou a později ji upgradovat v případě, že potřebujete větší podporu nebo tlumení.

Pokud jde o běžecké boty, na trhu najdete několik různých typů. Nejoblíbenějším typem je polstrovaná běžecká bota. Tento styl běžeckých bot má silnou mezipodešev, která tlumí nárazy a poskytuje odpružení. Obvykle jsou nejvhodnější pro běžce, kteří mají neutrální úder do chodidla, což znamená, že při běhu nenašlapují spíše na patu ani spíše na špičku.

Stabilizační běžecké boty

Pokud při běhání našlapujete hodně na paty, nebo naopak na špičky, možná byste měli zvážit stabilizační běžecké boty. Tento typ běžeckých bot má vlastnosti, jako jsou střední sloupky a pevné podpatky, které pomáhají korigovat právě nerovnost v nášlapu. Obvykle jsou těžší než polstrované běžecké boty, ale tato přidaná hmotnost může poskytnout extra stabilitu a podporu.

Terénní běžecké boty

Trailové běžecké boty jsou dalším oblíbeným typem běžeckých bot. Jsou navrženy pro běh v terénu a mají řadu různých funkcí zlepšujících trakci. Obvykle mají silnější mezipodešev než jiné typy běžeckých bot, aby poskytovaly extra odpružení a ochranu před kameny a kořeny. Terénní běžecké boty mají také často voděodolný svršek, který udrží vaše nohy v suchu ve vlhkých podmínkách.

Tip na terenní běžecké boty:

Under Armour CHARGED BANDIT TRAIL 2 Černá 8 - Pánská běžecká obuv

Obr.: Under Armour CHARGED BANDIT TRAIL 2 Černá 8 - Pánská běžecká obuv

Závodní běžecké boty

Posledním typem běžeckých bot jsou závodní ploché. Tento typ bot je navržen pro rychlost a je mnohem lehčí než jiné typy běžeckých bot. Nemají tolik odpružení, takže nejsou tak ideální pro běhy na dlouhé vzdálenosti, ale mohou poskytnout konkurenční výhodu v kratších závodech.

Silniční běžecké boty

Silniční běžecké boty, jak již z názvu vyplývá, jsou určeny pro běh po asfaltu a zpevněných plochách. Mají kvalitní odpružení, takže tvrdá zem nebude vašim nohám způsobovat nepříjemné tvrdé nárazy a otřesy. Materiál je také přizpůsoben právě těmto povrchům. 

Tip na silniční běžecké boty:

Asics GEL-PULSE 13 AWL Tmavě modrá 9 - Pánská běžecká obuv

Obr.: Asics GEL-PULSE 13 AWL Tmavě modrá 9 - Pánská běžecká obuv

Univerzální běžecké boty 

Univerzální běžecké boty jsou vhodné pro příležitostní běžce, nebo pro běžce, kteří rádi střídají prostředí a terén, ve kterém běhají. Jsou vhodné jak do lesa, tak na asfalt a poradí si i s umělým trávníkem. 

Tip na univerzální běžecké boty:

adidas RUNFALCON K černá 6.5 - Dětská běžecká obuv

Obr.: adidas RUNFALCON K černá 6.5 - Dětská běžecká obuv

Jak vybrat běžecké boty?

Při výběru páru běžeckých bot je důležité vzít v úvahu vaše individuální potřeby. Pokud při běhu spíše našlapujete na patu nebo špičku, možná budete chtít zvolit stabilizační botu. Pokud plánujete běhat v terénu, bude vhodnou volbou trailová bota. A pokud chcete běhat závodně, závodní běžecké boty by vám mohou poskytnout výhodu, kterou potřebujete. Nakonec, nejlepší pár běžeckých bot je ten, který poskytuje správný střih a podporu pro vaše individuální potřeby.

Při výběru perfektního páru běžeckých bot je třeba vzít v úvahu několik věcí:

1. Typ povrchu, po kterém budete běhat. Různé povrchy vyžadují různé typy obuvi, proto je důležité vybrat si ty správné.

2. Vaše hmotnost a typ nohy. Těžší běžci nebo ti s určitými typy chodidel mohou vyžadovat jiné boty než lehčí běžci nebo ti s jinými typy chodidel.

3. Vaše běžecké cíle. Pokud trénujete na konkrétní akci, budete chtít vybrat boty, které jsou určeny pro tento typ běhu.

4. Padnutí boty. Je důležité najít botu, která dobře sedí a je pohodlná na nošení.

5. Cena boty. Nemusíte utrácet spoustu peněz za dobrý pár běžeckých bot, ale také nechcete příliš šetřit.

Když vezmete v úvahu všechny tyto faktory, můžete si být jisti, že najdete perfektní pár běžeckých bot pro vás.

Vybrat běžecké boty »

Materiál běžeckých bot

Většina běžeckých bot je vyrobena ze syntetických materiálů, jako je nylon nebo polyester. Díky tomu jsou lehké a odolné. Některé boty jsou vyrobeny i z přírodních materiálů, jako je kůže nebo semiš. I když mohou být pohodlnější, mohou být také těžší a méně odolné.

Při výběru běžeckých bot je důležité zvážit typ povrchu, na kterém budete běhat. Pokud běháte převážně po betonu nebo asfaltu, budete potřebovat jiný typ bot, než když běháte po hlíně nebo trávě. Beton a asfalt jsou tvrdé povrchy, které mohou být náročné na vaše chodidla a nohy. Nečistota a tráva jsou měkčí povrchy, které poskytují více odpružení.

Pokud běháte po betonu nebo asfaltu, hledejte boty, které mají hodně tlumení. To pomůže absorbovat náraz a ochrání vaše chodidla a nohy před zraněním. Boty s menším tlumením mohou být lehčí a chladnější, ale nenabídnou tolik ochrany.

Pokud běháte po hlíně nebo trávě, budete chtít boty s dobrou trakcí. To vám pomůže udržet se na nerovném povrchu. Boty s malou nebo žádnou přilnavostí mohou na mokré trávě nebo blátě klouzat.

Bez ohledu na to, na jakém povrchu běháte, je důležité najít si boty, které dobře padnou. Příliš těsné nebo příliš volné boty mohou způsobit bolest a zranění. Když si boty zkoušíte, ujistěte se, že máte dostatek místa na zavrtění prstů. Při šněrování boty byste také měli být schopni pohodlně zvednout patu od země.

Ať už tedy bušíte na chodník nebo dáváte přednost měkčímu terénu, tyto tipy vám pomohou najít perfektní pár běžeckých bot pro vás!

Jak vybrat velikost boty?

Vybrat si správnou velikost boty také ovlivňuje, jak pohodlná vám bota bude a také jakých výsledků dosáhnete. Největší chybou většiny lidí je, že si kupují velikost běžeckých bot stejnou, jako na běžné chození, avšak běžecká bota by měla být o jedno až dvě čísla větší. A proč to tak je? 

  1. V botě musí být dostatek místa po stranách chodidla, aby při došlapu mělo chodidlo dostatek prostoru a nenaráželo do stěn boty, nebo nebylo příliš stažené.
  2. Zároveň by mělo být ve špičce boty tolik prostoru, aby šly prsty pohodlně roztáhnout a do žádné stěny boty nenarážely při došlapu. 
  3. Kolem palce by mělo být alespoň centimetr místa, protože při běhání se může stát, že se noha v botě pohybuje vpřed a palec by tak mohl narážet do špičky boty. 
  4. Bota by měla být větší také z toho důvodu, že při běhání může noha natéct a pokud by neměla dostatek prostoru, můžete skončit po běhání s puchýři, odřeninami, nebo dokonce s tzv. běžeckými nehty (zčernalé nebo dokonce odpadající nehty). 

Závěrečné shrnutí

Neexistuje jediný dokonalý pár běžeckých bot. Nejlepší boty pro vás budou záviset na typu povrchu, na kterém běžíte, a na vašich osobních preferencích. Při výběru běžeckých bot nezapomeňte vzít v úvahu materiál, ze kterého jsou vyrobeny, odpružení, trakci a jak dobře padnou. S tolika dostupnými možnostmi si určitě najdete pár bot, které jsou přesně pro vás!

Vybrat běžecké boty »

TOP produkty z kategorie Běžecké boty

Podobné články

Běžecké boty aneb jak vybrat ty správné?

Vybrat nejlepší běžeckou obuv pro začátečníky může být obtížné. Existuje spousta věcí, na které byste měli myslet, a pokud neprovedete svůj průzkum, riskujete, že si koupíte pár, který se nehodí. Jak si tedy vybrat perfektní běžeckou...

Recenze Salomon Speedcross 5 GTX

V této recenzi se podíváme na pravděpodobně nejoblíbenější běžecké boty od značky Salomon s označením Speedcross. V recenzi zmíníme verzi GTX (s goretexem) i bez goretexu, jelikož máme k dispozici obě varianty. Varianta s goretexem je pán...

Letní běžecké boty: Jak si vybrat ty správné?

Léto je skvělý čas vyrazit ven a užít si počasí tím, že si půjdete zaběhat. Pokud však nejste připraveni a nemáte ideální boty, může to být také velmi nepříjemný zážitek. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte při běhání v...

Jak vybrat podzimní běžecké boty?

Je tu zase podzim. Listí mění barvu, vzduch se ochlazuje a je čas začít myslet na podzimní běžecké boty. Stejně jako u každého jiného kousku oblečení nebo obuvi, i zde je potřeba při výběru podzimních běžeckých bot hledat určité ...