blog-post image

Jak vybrat pláštěnku na batoh?

Pláštěnka na batoh je pláštěnka, která byla navržena k nošení při turistice na batohu. Obvykle je vyrobena z voděodolných a větruodolných materiálů, aby ochránila nositele před živly. Je důležité vybrat si na batoh kvalitní pláštěnku, která bude muset splňovat určité technické specifikace, aby byla účinná. V tomto článku si probereme, na co si dát pozor při výběru pláštěnky na batoh a poskytneme i pár tipů, jak o ni správně pečovat.

Co jsou pláštěnky na batoh?

Pláštěnky na batohy jsou navrženy tak, aby chránily váš batoh a vybavení před živly, a přitom byly lehké a snadno se sbalily. Obvykle jsou vyrobeny z voděodolných materiálů, s utěsněnými švy a kapucí, která zabrání dešti. Některé mají také další funkce, jako jsou zipy nebo ventilační panely, které vám pomohou zůstat v chladu a pohodlí ve vlhkém počasí. Při výběru pláštěnky na batoh je důležité vzít v úvahu hmotnost, odolnost, prodyšnost a střih. Zde jsou některé z nejlepších batohových pláštěnek na dnešním trhu.

Vybrat pláštěnku na batoh »

K čemu je pláštěnka na batoh?

Pláštěnka na batoh je pláštěnka, která je speciálně navržena k nošení přes batoh. Tento typ pláštěnky je obvykle vyroben z voděodolné a prodyšné látky, jako je Gore-Tex. Pláštěnky na batohy jsou nezbytnou součástí vybavení pro turisty, horolezce a další outdoorové nadšence, kteří potřebují udržet své batohy suché ve vlhkém počasí.

Některé pláštěnky mají dokonce funkce, jako jsou vestavěné úložné kapsy nebo poutka pro připevnění vybavení. Pokud jste například vášnivý turista, který tráví hodně času ve vlhkém a chladném počasí, budete potřebovat pláštěnku, která je nepromokavá a pevná. Na druhou stranu, pokud jste horolezci, kteří pláštěnku potřebují především kvůli ochraně před občasnými přeháňkami, může vám stačit lehčí pláštěnka.

Bez ohledu na to, jaký typ pláštěnky si vyberete, ujistěte se, že se snadno sbalí, když ji nepoužíváte a že nikudy do batohu po použití pláštěnky nezatéká. Na dobrou pláštěnku by měla být i záruka od výrobce pro případ jakýchkoliv závad. S tolika různými pláštěnkami na trhu se určitě najde ta, která bude ideální pro vaše potřeby.

Tip na pláštěnku na batoh:

Pláštěnka na batoh FERRINO Cover 0 2021  zelená

Obr.: Pláštěnka na batoh FERRINO Cover 0 2021 zelená

Jaké technické parametry by měl splňovat?

Když cestujete s batohem, déšť může být jedním z vašich největších nepřátel. Dobrá pláštěnka je klíčovou součástí výbavy, kterou byste měli mít ve svém batohu, ale co přesně byste měli hledat? Zde je několik věcí, které je třeba mít na paměti při nákupu perfektní pláštěnky na batoh.

V první řadě by vaše pláštěnka měla být vyrobena z nepromokavého materiálu. To vám pomůže zajistit, že batoh zůstane v suchu i v těch nejsilnějších lijácích. Důležitá je také voděodolnost, která zabrání prosakování vody přes případné praskliny nebo švy v látce.

Pružnost a pevnost jsou dva další důležité faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru pláštěnky. Látka by měla být dostatečně pevná, aby vydržela natahování, ale také dostatečně pružná, aby padla na více druhů batohu. Kompaktnost je dalším faktorem, který je třeba mít na paměti, protože chcete pláštěnku, kterou lze snadno sbalit, když se nepoužívá.

Nakonec zvažte váhu a velikost pláštěnky. Nechcete něco, co je příliš objemné nebo těžké, protože to bude obtížné nosit na zádech. Zároveň také nechcete něco tak malého, že to nebude poskytovat dostatečné krytí.

Při nákupu pláštěnky mějte na paměti tyto věci a určitě najdete tu ideální pro váš příští výlet s batohem.

Tip na pláštěnku na batoh:

Pláštěnka na batoh Mammut Raincover

Obr.: Pláštěnka na batoh Mammut Raincover

Jak se starat o pláštěnku na batoh?

Pláštěnky na batoh jsou skvělý způsob, jak udržet batoh a jeho obsah v suchu, když jste na cestách. Ale jak se o ně starat, aby vydržely? Zde je několik tipů:

  1. Pláštěnku pravidelně perte. Měli byste ji umýt po každé cestě, nebo alespoň jednou za měsíc, pokud ji nepoužíváte tak často. Používejte jemné mýdlo a studenou vodu a nepoužívejte změkčovadla nebo bělidla.
  2. Pověste pláštěnku, aby uschla. To pomůže zabránit plísním a prodlouží životnost materiálu.
  3. Když pláštěnku nepoužíváte, uchovávejte ji na chladném a suchém místě. Neskladujte jej na přímém slunci nebo ve vlhkém prostředí.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů si můžete zajistit, že vám pláštěnka na batoh vydrží mnoho let.

Tip na pláštěnku na batoh:

Pláštěnka na batoh Ferrino COVER REFLEX 1, 25 až 50 litrů

Obr.: Pláštěnka na batoh Ferrino COVER REFLEX 1, 25 až 50 litrů

Jaké jsou nejčastější chyby při použití pláštěnky na batoh?

Nejčastější chybou, kterou lidé při používání pláštěnky na batoh dělají, je, že pláštěnku správně netěsní. Pokud vaše pláštěnka správně netěsní, může se vám déšť snadno dostat do batohu a zničit vaše věci. 

Další častou chybou je nepoužívání pláštěnky na batoh. Pláštěnka ochrání váš batoh před nepřízní počasí, i když to vaše pláštěnka nedokáže.

Nakonec nezapomeňte batoh osušit co nejdříve po zmoknutí. Mokré batohy s větší pravděpodobností plesniví a poškozují vaše věci. Dodržováním těchto jednoduchých tipů se můžete vyhnout běžným chybám při používání pláštěnky na batoh.

Vybrat pláštěnku na batoh »

Závěr blogu

Existuje několik věcí, které je třeba zvážit při nákupu pláštěnky pro cestování s batohem. Nejprve se budete chtít ujistit, že pláštěnka je vodotěsná. Na trhu je mnoho pláštěnek, které prohlašují, že jsou nepromokavé, ale jen málo z nich je skutečně účinných, aby váš batoh udržely suché i v silném dešti. Za druhé, budete se chtít ujistit, že pláštěnka je pevná a pružná zároveň. Nakonec se budete chtít ujistit, že pláštěnka je lehká a kompaktní. Těžká pláštěnka může zatížit batoh a zabrat cenné místo.

TOP produkty z kategorie Pláštěnky na batohy