blog-post image

Jak prát funkční oblečení?

Každý z nás má doma plno funkčního oblečení, ale upřímně, kdo z nás o něj správně pečuje a jak taková správná péče vypadá? Správným praním funkčního oblečení totiž prodlužujeme jeho životnost a zachováváme jeho funkčnost. V tomto článku se dozvíte pár tipů a rad, jak funkční oblečení prát tak, aby jste nepoškodili jeho funkční vlastnosti. 

Co je funkční prádlo

Funkční prádlo je první vrstva oblečení, která nás má v zimě hřát a v létě chladit. Nejdůležitější funkcí funkčního prádla je odvádění potu, respektive jakékoli vlhkosti od těla pryč. 

Funkční prádlo se vyrábí z mnoha materiálů, přičemž každý z nich má jinou funkci a najde své využití v různých sportech. Pro nespočetné množství různých materiálů je těžké si pamatovat, který z nich jak prát, a proto je důležité neodstřihávat z oblečení cedulky a řídit se symboly, které na nich jsou.

Vybrat prací prostředek a impregnaci »

Co je funkční oblečení

Funkční oblečení jsou další vrstvy oblečení nad funkčním prádlem. Každá z nich má svou funkci. Jedná se například o mikinu, bundu či kalhoty. Druhá vrstva, tedy mikina, má udržet tělo v teple a zároveň odvádět pot a vlhkost pryč od těla. Třetí vrstva, tedy bunda, má tělo chránit před vnějšími vlivy, jako je zima, vítr, déšť a sníh. 

Jak prát funkční prádlo

Při praní funkčního prádla je důležité dodržovat pár základních pravidel a těmi jsou: 

Neodstřihnout cedulku – na cedulkách oblečení jsou ty nejdůležitější informace, které vám mají poradit, jak určitý kus prádla prát, proto je důležité je neostřihovat, protože každé prádlo to má jinak a pokud ji odstřihnete a prádlo vyperete na více stupňů, než je doporučeno, prádlo se vám může zmenšit nebo ztratit své vlastnosti.

Prádlo perte naruby – díky převracení oblečení naruby udržíte nápisy, značky a reflexní prvky déle výrazné a bez opotřebení.

Velmi špinavé oblečení předeprat – pokud má na sobě oblečení nános bahna, hodně potu případně jiného znečištění, je fajn prádlo v rukách předeprat. Nejlépe uděláte, když prádlo třeba na hodinu naložíte do teplé vody s pracím práškem na funkční prádlo a necháte jej odmočit.

Použijte správný prací program – pračky v dnešní době mají možnost volby programu a to takový, který se buď jmenuje a je určen přímo na praní funkčního prádla a zároveň také např. program praní jemného prádla. Než některý z programu zvolíte, tak je přesto důležité zkontrolovat, zda stupně praní na štítku oblečení souhlasí s tím na pračce. 

Nízká teplota, nízké otáčky – vždy vsázejte na nízkou teplotu a nízké otáčky. Tím prádlu určitě neublížíte, ba naopak. Teplota praní by se měla řídit podle štítků, ale pokud jste jej odstřihli, určitě se držte okolo 30–40 C°. Otáčky udržujte okolo 600–800 za minutu. 

Používejte speciální prací prostředky – při praní funkčního prádla je důležitá také volba pracího prostředku. Je důležité prát prádlo s pracím prostředkem, který je určen na praní funkčního prádla. Můžete si pořídit prací gely, prací prášek, prací mýdla… na trhu je toho dnes mnoho, záleží už jen na vašich preferencích. 

Tip na prací prostředek vhodný pro funkční prádlo:

Bio Wash PRACÍ GEL ROZMARÝN-LANOLÍN  UNI - Vzorek pracího gelu

Obr.: Bio Wash PRACÍ GEL ROZMARÝN-LANOLÍN UNI - Vzorek pracího gelu

Jak prát funkční oblečení

Praní funkčního oblečení se liší nejen podle materiálu, ale také podle druhu oblečení. Důležité je stejně jako u praní funkčního prádla, abyste se řídili štítky na oblečení, prali při nízkých teplotách a otáčkách a zároveň používali prací prostředku určené právě na praní funkčního oblečení. 

Softshell

Oblečení ze softshellu je odolné vůči větru a dešti. Tento materiál je tak odolný, že se nemusíte obávat častého praní, ba naopak, je důležité, aby bunda nebyla špinavá, protože nečistoty ucpávají softshellu póry, a to pak odolnost materiálu. 

Před praním softshelového oblečení se ujistěte, že nemáte nic v kapsách, zapněte zipsy a převraťte oblečení naruby. Každý kus softshellu perte zvlášť na nízké otáčky bez ždímání. Teplotu nastavte dle informace na štítku oblečení. 

Po vytažení softshellového oblečení z pračky jej nechte volně okapat na sušáku. Až je bunda suchá, obnovte odolnost materiálu vhodným impregnačním přípravkem. 

Tip na prací prostředek vhodný pro praní softshellu:

Prací A Impregnační Prostředek Na Oděvy Granger's 2In1 Wash A Rep

Obr.: Prací A Impregnační Prostředek Na Oděvy Granger's 2In1 Wash A Rep

Membrána

Stejně tak jako u softshellu škodí membráně velké znečištění. Znečištění membránu zanáší a tím pádem membrána nefunguje tak jak má. Membrána je totiž textilie složena z funkčních vláken v několik vrstvách a ty vyžadují zvláštní péči. 

Důležité je řídit se informacemi na štítku oblečení, prát v pracím prostředku určeném na funkční prádlo nebo přímo na membránu, pořádně oblečení zbavit pracího prostředku a nechat uschnout. Některé membránové textilie mohou i do sušičky, ale to si vždy ověřte na štítku oblečení. 

Membránové oblečení také perte zvlášť, obraťte na ruby a zapněte zipsy. Chraňte je před poškrábáním a propíchnutím, tím by mohla membrána ztratit svou voděodolnou vlastnost.

Tip na prací prostředek vhodný pro praní membránového textilu:

Prací a impregnační prostředek na oděvy Granger's 2in1 Wash a Rep

Obr.: Prací a impregnační prostředek na oděvy Granger's 2in1 Wash a Rep

Peří 

Péřové bundy patří dodnes mezi ty nejoblíbenější, nejteplejší bundy a také mají velmi dlouho životnost, pokud se jim dopřeje adekvátní péče. Nejlepším způsobem, jak vyprat péřovku je odnést ji do čistírny, kde se o ni kvalitně postarají a zaručeně peří nepoškodíte. 

Pokud se však přesto rozhodnete péřovku prát doma, je důležité především zvolit správný program na pračce, správnou teplotu praní, ideální otáčky, a především správný prostředek na praní. 

Pokud ten zvolíte špatně, tak se vám z peří vymyje jeho přirozená mastnota a tuk, udělá vám na bundě fleky, a navíc peří ztratí své tepelné vlastnosti. Proto vždy vybírejte prací prostředek určen právě na praní péřových věcí. Stejně jako u předešlých materiálů je důležité vytáhnout vše z kapes, zapnout zipsy a bundu převrátit naruby. 

Důležité je také sušení péřové bundy. Bundu nechejte volně uschnout na sušáku. Každých pár hodin bundu protřepejte, aby v ní nezůstaly chuchvalce peří slepené dohromady. Nakonec ji položte do vodorovné polohy a nechejte doschnout. V žádném případě péřovku nesušte na topení, či na přímém slunci. 

Některé pračky mají také program sušení péřových věcí, což vám usnadní práci a zároveň zabrání tvorbě bakterií a plísní v peří. 

Bunda s kožíškem 

Zde je potřeba myslet dopředu a při koupi se zaměřit na takovou bundu s kožíškem, od které jde kožíšek odepnout a prát zvlášť. Pokud tak však nelze učinit, můžete stát, že materiál, ze kterého je bunda potřebuje jinou péči než kožíšek a při praní tak narušíte vlastnosti jedné nebo druhé části bundy. 

Pokud kožíšek jde odepnout, vyperte jej v ruce s pracím prostředkem na jemné prádlo. Moc jej neždímejte, pořádně jej rozčešte, nechejte volně uschnout a znovu rozčešte. 

Pokud kožíšek nejde odepnout, určitě vsaďte na údržbu bundy v čistírně. Tím si na 100 % zajistíte, že o bundu bude dobře postaráno a její vlastnosti se neztratí. 

Tip na prací prostředek šetrný i ke kožíšku:

Bio Wash Prací gel s cedrem a lanolínem   - Prací gel

Obr.: Bio Wash Prací gel s cedrem a lanolínem - Prací gel

Vlna

Vlněné kabáty jsou dalším velmi náročným kouskem oblečení na údržbu. Vlna nejen po čase může do sebe nasát pachy z okolí, ale také se v ní mohou tvořit plísně. Proti je důležité se o vlnu pravidelně starat.

Nejjednodnodušší je zanést vlněný kabát do čistírny. Zde si však dopředu zjistěte, zda v čistírně s vlnou mají zkušenosti, ne každá čistírna totiž umí vlnu čistit. Pokud kabát není špinavý a jde z něj pouze cítit pachy z okolí, je dobré jej pověsit na ramínko do koupelny, pustit ve sprše horkou vodu a nechat jej 20 min v koupelně napařovat. Pachy z něj samovolně odejdou a bakterie se vypaří z kabátu ven. 

Pokud však máte v plánu se o vlněné kabáty starat doma, je nutné abyste dodrželi několik základních pravidel. Vlnu neperete na více než 30 °C a při velmi nízkých otáčkách. Většinou je pro tohle praní dobrý program jemný anebo přímo na vlnu. Program by měl být především bez ždímání. Nutné je také volit prací prostředek určen právě na vlnu. Po vytažení z pračky nechejte kabát ve vodorovné poloze proschnout. 

Tip na prací gel vhdoný pro praní vlny:

Bio Wash Prací gel s levandulí a lanolínem   - Prací gel

Obr.: Bio Wash Prací gel s levandulí a lanolínem - Prací gel

Další speciální materiály

Duté vlákno nebo mikrovlákno – bundy ze syntetických vláken mají své využití především při fyzicky náročnějších sportech, kdy se hodně potíme. Jejich údržba je tedy potřeba častěji, což ale nevadí, protože není náročná. Důležité je stejně jako u ostatních materiálů se řídit štítkem na oblečení a použít správný prací prostředek. 

Gore-tex – goretex je nepromokavý, voděodolný a zároveň zcela prodyšný materiál, který se využívá na sportování za nepříznivého počasí, ve kterém i když se zpotíte, tak se nezapaříte. Goretexové materiály je třeba alespoň 2krát do roka vyprat. Péče o ně je stejná jako o softshellové materiály.

Fleece – fleece je nejméně náročný na údržbu. Jen je potřeba myslet na praní při maximální teplotě 40 °C a nepoužívat aviváž. Jinak fleece nemá žádné speciální požadavky, pokud tak není uvedeno na štítku oblečení. 

Tip na prací prostředek pro umělá vlákna:

Bio Wash Prací gel stříbro   - Prací gel

Obr.: Bio Wash Prací gel stříbro - Prací gel

Impregnace

Při údržbě funkčního oblečení nezapomínejte také na pravidelnou impregnaci. Praním a vnějšími vlivy se impregnace z oblečení vytrácí, a proto je potřeba ji obnovovat. Impregnaci koupíte ve spreji, mazací, gelovou, nebo je přímo zahrnuta v pracím prostředku. Vždy si však dopředu zjistěte, která impregnace je vhodná právě pro vaše oblečení. Pokud zvolíte špatně, můžete si oblečení poškodit.

Vybrat prací prostředek a impregnaci »

Závěrečné shrnutí 

Základními pravidly při praní funkčního oblečení jsou: dodržování instrukcí na štítcích oblečení, praní při nízkých teplotách, praní s ideálním pracím prostředkem, nevyužívání sušičky a používání zdravého rozumu. Pokud si nevíte i přesto rady s praním funkčního oblečení, raději jej zaneste do čistírny. Tam si se vším poradí. 

TOP produkty z kategorie Funkční prádlo