blog-post image

Jak vybrat běžky?

Běžkování je velmi oblíbenou činností zvlášť u nás v česku, kde již nebývá tolik sněhu na lyžování jako dříve. Pro běžkaření jej není tolik potřeba, a navíc vám to dává více možností, kam se podívat, kde si zasportovat. 

Podle zkušeností a výkonnosti běžkaře

Běžecké lyže si vybírejte podle toho, jakou činnost s nimi plánujete dělat a na jaké úrovni. 

Turistické běžecké lyže 

Turistické lyže jsou vhodné pro ty, kteří plánují na běžkách relaxovat, trochu posílit tělo, nabrat kondici, ale hlavně se kochat krajinou. Tyto běžky mají většinou pomalejší, méně skluznou skluznici. Tyto běžky jsou široké, v rozmezí 50–55 mm.

Díky této šířce vám lyže poskytnou dobrou stabilitu. Turistické běžky mají měkčí stoupací komory, díky čemuž je odraz snadnější, zároveň jsou běžecké lyže doplněny o stoupací pásy nebo šupiny.  

Tip na turistické lyže s podporou stoupání:

Fischer SUMMIT CROWN + TOUR  179 - Běžecké lyže s podporou stoupání

Obr.: Fischer SUMMIT CROWN + TOUR 179 - Běžecké lyže s podporou stoupání

Sportovní běžky 

Sportovní běžky jsou určené pro ty, kteří běžkaření berou přeci jen trochu vážněji než ti, co si pořizují běžky turistické. Mají lehčí konstrukci, rychlejší skluznici a jsou užší. Jejich šíře je 44–48 mm. Tyto běžky jsou vhodné pro ty, kdo tráví na běžkách více času a mají rádi rychlejší a intenzivnější jízdu. 

Výkonnostní a závodní běžecké lyže 

Běžkaři, kteří kladou důraz na a výkon, vytrvalost, rychlost, závodění a adrenalin, budou potřebovat běžky které jsou užší, tvrdší a mají rychlou skluznici. Tyto běžky jsou většinou z hightech materiálů jako je karbon apod. 

Vybrat výbavu na běžky »

Volba běžeckých lyží podle stylu jízdy

Klasický styl 

Klasický styl, jak již z názvu vyplývá je ten nejoblíbenější a nejtradičnější. Tento typ stylu běžkaření a také běžky na něj určené volí především začátečníci a ti, co mají v oblibě klidnou jízdu, která není nikterak náročná. Tyto běžky využijete při klasické jízdě v běžecké stopě.

Běžecké lyže na klasický styl běžkaření jsou dlouhé a mají vysokou špičku, také mají výrazné klenutí v úrovni vázání. Tuto část při běžkaření zvedáte a díky stoupacímu vosku dojde k odrazu klasické lyže. Ošetřují se na skluzné části skluznice skluznými sjezdovými vosky, v oblasti stoupací komory se ošetřují právě vosky stoupacími. 

Tip na běžky pro klasický styl:

Rossignol DELTA CLASSIC IFP XC  191 - Klasické běžecké lyže

Obr.: Rossignol DELTA CLASSIC IFP XC 191 - Klasické běžecké lyže

Styl bruslení

Styl bruslení není zas tak rozšířený, avšak čím dál více stoupá na popularitě. Jedná se o pohyb, který se podobá bruslení. Nejedete v klasické stopě, ale po upravených tratích právě pro tento styl. 

Běžecké lyže na bruslení jsou oproti těm klasickým kratší a tvrdší. Skluznice se ošetřují parafínem. Špička těchto skate lyžích je minimálně prohnutá a oproti klasickým běžkám nemají klenutou komoru, jelikož je odraz vede z celé délky hrany.

Tip na běžky na styl bruslení:

Rossignol DELTA SPORT SKATING IFP  173 - Běžecké lyže na bruslení

Obr.: Rossignol DELTA SPORT SKATING IFP 173 - Běžecké lyže na bruslení

Combi styl

Tento styl je kombinací klasického stylu s bruslením. Je vhodný pro ty, co mají rádi jízdu kombinovanou, co rádi střídají styly anebo se nemohou pro jeden z nich rozhodnout. Lyže na combi styl jsou velmi podobné těm na klasickou jízdu, avšak mají tvrdší jádro, které umožní právě kombinaci obou stylů, zároveň mají méně klenutou komoru a zadní a přední list je více předpjatá, tudíž mohou být kratší než klasické lyže.

Nevýhodou však je mazání lyží. Pokud na lyže nanesete stoupací vosk, blbě se na nich bruslí, a naopak pokud budou bez vosku, nepohnete se při klasice z místa. Pokud chcete kombi lyže využívat na oba styly, je lepší si jeden den zvolit klasiku dle namazání a druhý den bruslení bez mazání nebo s úpravou parafínem. 

Tip na běžky na combi styl:

Atomic PRO CS1 + PCB Tmavě šedá 186 - Kombi běžecké lyže

Obr.: Atomic PRO CS1 + PCB Tmavě šedá 186 - Kombi běžecké lyže

Back country styl

Běžky pro back country styl jsou velmi odlišné od těch předchozích. Tyto běžky totiž využijete především v neupraveném terénu. Jsou široké, tedy jejich šířka je 60–80 mm, což vám zajistí stabilitu a zároveň jsou pevné, mají ocelové hrany, a proto se vám bude skvěle jezdit v neupraveném terénu. 

Nevýhodou těchto běžek je, že pro ně potřebujete speciální vázání a boty, které nejsou kompatibilní na lyže, které využijete u předchozích stylů. 

Tip na lyže vhodné do neupraveného terénu:

Skol LST1/1-190 Běžecké lyže 190 cm

Obr.: Skol LST1/1-190 Běžecké lyže 190 cm

Skluznice 

Dalším parametrem, podle kterého byste měli vybírat běžky, jsou jejich skluznice. Každá se vyznačuje jinými vlastnostmi, a proto je potřeba na výběr brát zřetel. 

Klasická skluznice

Klasická skluznice má své využití u amatérských běžkařů, protože je doplněna o tzv. mazací komoru, do které se aplikuje stoupací vosk na běžky

Šupinatá skluznice

Skluznici s šupinami naleznete především na turistických běžkách. Díky tvaru, který se podobá šupinám, který je vylisovaný po celé délce mazací komory, nemusíte skluznici mazat. Běžky se šupinami se hodí do různého počasí. 

Mikrokontaktní skluznice

Mikrokontaktní skluznice se vyznačují speciální povrchovou úpravou, kterou lze přirovnat ke smirkovému papíru. Tuto část je nutné pravidelně osmirkovat a upravovat speciálním sprejem. Díky takto upravenému povrchu jsou skluznice vhodné do teploty okolo 0 °C, ale i při vydatném sněžení, kdy čerstvě napadaný sníh leží ve stopě. 

Skin skluznice

V oblasti, kde se kluznice mažou jsou umístěny mohérové pásy, které umožňují stoupání na běžkách bez voskování. Běžky s touhle skluznicí ocení především turisté. Jsou vhodné do téměř každého počasí. 

Délka běžeckých lyží 

Délka lyží se standardně odvíjí od výšky toho, kdo je bude používat. Obecně se uvádí, že délka běžeckých lyží by měla být o 20–30 cm delší, než je výška lyžaře. Rozdíl je však v délce lyží, které jsou určení na bruslařský styl lyžování. Tyto lyže by měly být o cca 10 cm delší než výška lyžaře. 

Dalším parametrem, od kterého se odvíjí délka lyží je hmotnost lyžaře. Hmotnost totiž určuje nejen délku ale také tvrdost lyže. Tyto parametry naleznete v tabulkách u konkrétních výrobců běžkařských lyží. Při zkoušení běžek se zaměřte na to, že by se po zatížení vaší váhou neměly pod vázáním prošlápnout.

Pravidlem však je, že méně zkušení běžkaři by měli sáhnout po kratších lyžích, ti zkušenější si mohou dovolit delší. Čím delší lyže jsou, tím horší mají ovladatelnost, avšak mají lepší skluzné vlastnosti.

Vybrat výbavu na běžky »

Hole 

Důležitou součástí vaší běžkařské výbavy jsou běžecké hole. Bez těch se prostě na běžkách neobejdete. Na výběr máte z několika druhů holí, které se od sebe liší především svým využitím, tedy podle toho, jaký styl běžkaření je váš oblíbený. Hole jsou většinou vyráběny z hliníku a karbonu. 

Klasické – klasické hůlky jsou spíše kratší, jejich délky by měla být o 30 cm kratší, než vaše výška

Bruslení – hůlky na styl bruslení jsou delší než ty klasické, měly by být asi o 20 cm kratší než vaše výška 

Hliníkové – hliníkové hůlky jsou spíše těžší a jízda s nimi je namáhavá, jejich předností je však dlouhá životnost a nízká cena. Využijete je především při rekreačním běžkaření.

Karbonové – karbonové hole jsou lehčí a jízda s nimi je mnohem pohodlnější. Hole jsou však náchylné ke zničení a jsou dražší. Využijete je spíše při výkonnostním a závodním běžkaření.

Tip na kvalitní běžecké hole:

Leki XTA 6.5 VARIO Černá 145 - 165 - Hole pro běžecké lyžování

Obr.: Leki XTA 6.5 VARIO Černá 145 - 165 - Hole pro běžecké lyžování

Boty na běžky

Dalším důležitým rozhodnutím je výběr bot. Boty na běžky vybírejte podle stylu jízdy a kompatibility s vázáním. Tedy na styl klasický a styl bruslení budete potřebovat jiné boty. Nezapomínejte na kvalitu materiálu, na volbu správné velikosti, a především na pohodlnost. 

Tip na boty na běžky:

Fischer RC CLASSIC WS Černá 40 - Dámské boty na klasiku

Obr.: Fischer RC CLASSIC WS Černá 40 - Dámské boty na klasiku

Závěrečné shrnutí

Před výběrem běžeckých lyží si ujasněte, jaký styl běžkaření budete provozovat, kde a na jaké úrovni, tedy jak často a jak intenzivně. Podle toho zvolte lyže, hole, vázání i boty. Nezapomeňte se také dobře obléct a dopředu si zjistit počasí.

Vybrat výbavu na běžky »

TOP produkty z kategorie Zimní sporty

Podobné články

Lyže nebo snowboard?

Věčné dohady mezi lyžaři a snowboardisty, co je lepší, na čem se lépe jezdí, z čeho má člověk lepší požitek a co je bezpečnější. Kde je však pravda, nebo v čem tedy spočívají výhody a nevýhody právě lyží nebo snowboardu? Jaký je mez...

Jak se obléknout na lyže a snowboard?

Zimní sezóna je v plném proudu a vy zvažujete, zda neobměnit lyžařskou a snowboardovou výbavu, nebo zda vám něco nechybí. Co teda taková výbava obsahuje, co si nesmíte zapomenout vzít s sebou a jak si vybrat správné oblečení? To vše se dozví...