blog-post image

Jak vybrat boty do vody?

Boty do vody jsou speciální boty, které umožňují pohodlné plavání a chůzi ve vodě. Přicházejí v různých tvarech a velikostech a mohou být vyrobeny z různých materiálů. Některé boty do vody mají podrážku, která poskytuje extra trakci, zatímco jiné jsou navrženy tak, aby jimi voda snadno protékala. Kdy potřebujete boty do vody? Na jaké parametry se při výběru bot do vody zaměřit? Pokračujte ve čtení a dozvíte se to!

Co jsou boty do vody?

Boty do vody jsou typem obuvi navrženým k nošení, když je přítomna voda. Obvykle jsou vyrobeny z rychleschnoucího materiálu, jako je neopren, a mají podrážku s texturou, která zajišťuje přilnavost na kluzkém povrchu.

Boty do vody se často používají pro aktivity, jako je plavání, kanoistika, jízda na kajaku, paddleboarding a vodní aerobik. Lze je nosit i při jiných aktivitách, kde hrozí namoknutí, jako je turistika ve vlhku nebo procházky po pláži.

Vybrat boty do vody »

Na jaké aktivity budete boty do vody používat?

Zde jsou některé běžné činnosti, které mohou mít prospěch z používání bot do vody:

Procházky po pláži: pokud rádi chodíte podél pobřeží, boty do vody mohou ochránit vaše nohy před horkým pískem a ostrými mušlemi.

Jízda na kajaku nebo kanoi: boty do vody vám mohou pomoci udržet pevnou půdu pod nohama při nastupování a vystupování z kajaku nebo kánoe. Mohou také poskytnout extra přilnavost na kluzkém povrchu uvnitř lodi.

Paddleboarding ve stoje: boty do vody vám mohou pomoci udržet rovnováhu při pádlování a zabránit tomu, aby vaše nohy sklouzly z prkna.

Šnorchlování nebo potápění: boty do vody mohou ochránit vaše nohy před ostrými korály a jinými předměty na dně oceánu. Mohou vám také pomoci udržet se v teple při chladnějších teplotách vody.

Na jaké parametry se při výběru bot do vody zaměřit?

Při výběru bot do vody je důležité zvážit materiál, podrážku, velikost a doplňkovou funkci boty. Materiál boty do vody by měl být odolný a prodyšný, jako je síťovina nebo neopren.

Podrážka boty do vody by měla být tlustá a poskytovat dobrou trakci na kluzkém povrchu.

Velikost boty do vody by měla být pohodlná a umožnit nohám volný pohyb.

Mezi další funkce, které je třeba hledat u bot do vody, patří rychleschnoucí podšívka, drenážní otvory a bezpečné uchycení.

Při zohlednění těchto parametrů při výběru bot do vody si můžete být jisti, že najdete pár, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Tip na boty do vody:

AQUOS BLESS Boty do vody, černá, velikost 40

Obr.: AQUOS BLESS Boty do vody, černá, velikost 40

Z jakého materiálu jsou boty do vody vyrobeny a proč?

Obuv do vody jsou vyrobeny z různých materiálů. Nejoblíbenějším materiálem je neopren, což je syntetická pryž. Neopren je lehký a má dobré izolační vlastnosti. Je také odolný vůči vodě a chemikáliím. 

Mezi další materiály používané u bot do vody patří přírodní kaučuk, polyester, nylon a Lycra. Boty do vody jsou většinou vyrobeny z rychleschnoucího materiálu na vnitřní straně, takže je lze nosit bez ponožek.

Důvodem, proč jsou boty do vody vyrobeny z různých materiálů, je to, že musí odolat různým podmínkám. Zde několik druhů materiálů:

  • Neopren je dobrou volbou pro boty do vody, protože je lehký a má dobré izolační vlastnosti. 
  • Přírodní kaučuk je další dobrou volbou pro boty do vody, protože je voděodolný. 
  • Polyester a nylon jsou dobrou volbou pro boty do vody, protože jsou to rychleschnoucí materiály. 
  • Lycra je dobrou volbou pro boty do vody, protože je strečová a pohodlná.

Vybrat boty do vody »

Z jakého materiálu jsou vyrobeny podrážky bot do vody a proč?

Zde boty do vody ušly dlouhou cestu od svých skromných začátků jako základní tenisky s gumovou podrážkou. Dnes jsou boty do vody navrženy s použitím různých materiálů a technologií, aby poskytovaly nejlepší možnou přilnavost, pohodlí a ochranu, když jste venku na vodě. Takže, z čeho přesně jsou boty do vody vyrobeny?

Podrážky bot do vody jsou obvykle vyrobeny z jednoho ze tří hlavních materiálů: pryže, neoprenu nebo pěny EVA. Každý materiál má své jedinečné výhody, díky kterým je ideální pro různé činnosti a použití.

Pryž je zdaleka nejběžnějším materiálem používaným v podrážkách do vodních bot. Je odolný, pružný a poskytuje dobrou trakci na mokrém i suchém povrchu. 

Guma je také relativně cenově dostupná, což z ní dělá skvělou volbu pro zákazníky, kteří dbají na rozpočet. Guma však může být těžká a neposkytuje mnoho izolace, takže to není nejlepší volba pro aktivity v chladném počasí.

Neopren je dalším oblíbeným materiálem pro podrážky bot do vody. Je lehký, pohodlný a poskytuje dobrou izolaci proti chladu i horku. Neopren je také relativně dostupný a snadno se shání. Neoprén se však může časem rozpadnout, když je vystaven slunečnímu záření a chemikáliím, jako je chlór.

EVA pěna je třetím nejběžnějším materiálem používaným v podrážkách vodních bot. Je lehký, pružný a poskytuje dobré odpružení pro vaše nohy. EVA pěna je také relativně cenově dostupná a snadno se shání. Pěna EVA však neposkytuje mnoho izolace nebo přilnavosti, takže to není nejlepší volba pro aktivity v chladném počasí nebo aktivity, které zahrnují hodně chůze nebo běhání.

Tip na boty do vody:

AQUOS BJÖRN Boty do vody, černá, velikost 44

Obr.: AQUOS BJÖRN Boty do vody, černá, velikost 44

Jak vybrat boty do vody?

Boty do vody jsou životně důležité pro každého, kdo si chce užít vodní sporty nebo aktivity. Chrání vaše nohy před pořezáním a poškrábáním a také poskytují trakci na kluzkém povrchu. Ale když je na trhu tolik různých typů a značek bot do vody, jak víte, které jsou pro vás ty pravé?

Zde je několik věcí, které je třeba vzít v úvahu při výběru bot do vody:

  • Typ aktivity, kterou budete dělat: Boty do vody jsou v různých stylech, každá je určena pro konkrétní aktivity. Pokud například plánujete hodně pěší turistiky, budete chtít pevnější botu s dobrým došlapem. Na druhou stranu, pokud se budete převážně koupat nebo lenošit u bazénu, postačí vám lehčí bota s menší podporou.
  • Klima: Pokud žijete v teplém klimatu a většinu času budete trávit ve vodě, budete chtít botu, která dobře odvádí vodu a rychle schne. Naopak, pokud budete v chladnější vodě nebo počasí, budete potřebovat botu, která poskytuje více izolace.
  • Váš rozpočet: Cena bot do vody se pohybuje v širokém rozmezí, od přibližně 500 Kč do 5.000 Kč nebo více. Než začnete hledat, rozhodněte se, kolik jste ochotni utratit.

S ohledem na tyto faktory jste připraveni začít nakupovat boty do vody! Nezapomeňte vyzkoušet několik různých párů, abyste našli ty, které jsou pro vás nejpohodlnější. A nezapomeňte se bavit!

Vybrat boty do vody »

Jaká jsou výhody a nevýhody používání bot do vody?

Na trhu existuje mnoho různých typů bot do vody, z nichž každá má své vlastní výhody a nevýhody. Zde se podíváme na některé z nejoblíbenějších bot do vody, které vám pomohou rozhodnout se, která je pro vás ta pravá.

Jedním typem bot do vody je značka Crocs. Crocs mají několik výhod: jsou lehké, pohodlné a snadno se nazouvají a svlékají. Mají také na výběr různé barvy a styly. Crocs však mají i pár nevýhod. Jedním z nich je, že neposkytují velkou podporu nebo ochranu pro vaše nohy. Další je, že mohou být kluzké na mokrém povrchu.

Dalším oblíbeným typem bot do vody je značka Keen. Keens jsou známé svou odolností a podporou. Jsou také protiskluzové a mají na výběr z různých stylů. Keens však mohou být těžké a objemné a není tak snadné je nazouvat a sundávat jako Crocs.

Tak, která bota do vody je pro vás ta pravá? Opravdu záleží na vašich potřebách a preferencích. Pokud potřebujete odolnou botu do vody s dobrou podporou, Keens jsou dobrou volbou. 

Pokud dáváte přednost lehčím botám, které se snadno nazouvají a zouvají, může být Crocs lepší volbou. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli botu do vody, ujistěte se, že vyhovuje vašim potřebám, abyste si mohli užít chvíle ve vodě!

Tip na boty do vody:

Loap COSMA KID Dětská obuv do vody, modrá, velikost 34

Obr.: Loap COSMA KID Dětská obuv do vody, modrá, velikost 34

Jak se starat o boty do vody?

Boty do vody jsou nezbytnou součástí šatníku každého milovníka vody. Jak se o ně ale starat, aby vydržely déle? Zde je několik tipů:

  • Po každém použití boty opláchněte sladkou vodou, zvláště pokud byly ve slané vodě. To pomůže odstranit veškerou korozivní sůl a písek.
  • Než boty uložíte, nechte je úplně vyschnout na vzduchu. Pokud žijete ve vlhkém klimatu, zvažte použití sušiče bot nebo odvlhčovače, abyste proces urychlili.
  • Když boty nepoužíváte, skladujte je na chladném a suchém místě. Nevystavujte se přímému slunečnímu záření nebo nadměrnému teplu, protože to může způsobit předčasné rozpadnutí materiálu.

Vybrat boty do vody »

Závěrečné shrnutí

Při nákupu bot do vody je třeba mít na paměti několik věcí. Nejprve zvažte, k jakým činnostem je budete používat. Budete primárně plavat nebo provozovat vodní sporty? Za druhé, vezměte v úvahu klima, ve kterém žijete, a jaké je roční období. Za třetí, zohledněte své osobní preference stylu. A nakonec si je nezapomeňte před nákupem vyzkoušet! S ohledem na tyto pokyny jistě najdete perfektní pár bot do vody pro vás.

TOP produkty z kategorie Boty do vody