blog-post image

Jak vybrat dětské zimní oblečení?

Zimní počasí, sníh, sáňkování, koulování… To vše má rádo snad každé dítě, a proto je důležité vaše dítko na zimních radovánky správně obléct, aby nebylo nachlazené a zůstalo v teple a suchu i přes dělání andělíčků ve sněhu. 

Jak ale dítě správně obléct do města, na lyže anebo na sáňkování? To vše se dozvíte v tomto článku. 

Vybrat dětské zimní oblečení »

Vrstvení 

Stejně jako v předchozích článcích, které souvisely s oblékáním v zimě, u dětí platí úplně stejné pravidlo a tím je správné vrstvení oblečení. Pro ty, co nečetli předchozí články, si vrstvení znovu vysvětlíme.

Vrstvení spočívá v tom, že každá z vrstev oblečení má svou jedinečnou funkci a jedna bez druhé se neobejdou. Mezi základní vrstvy zimního oblečení patří: 

První vrstva 

První vrstva je tzv. termoizolační vrstva, která má udržet teplo u těla a zároveň odvádět vlhkost od těla pryč. Nejideálnějším materiálem, který je vhodný pro první vrstvu je merino vlna. Tento materiál je však dražší. 

Na trhu naleznete i zimní termo prádlo, tedy první vrstvu, z různých syntetických materiálů, které mají také dobré termoregulační vlastnosti, avšak jejich nevýhodou je dlouhé schnutí a horší odvádění potu a vlhkosti od těla. 

Tip na kvalitní termo prádlo pro děti:

Dětské termoprádlo Husky Active Winter Set K Dětská velikost: 140 / Barva: šedá

Obr.: Dětské termoprádlo Husky Active Winter Set K Dětská velikost: 140 / Barva: šedá

Druhá vrstva 

Druhá vrstva doplňuje vlastnosti té první. Také má udržet teplo u těla a zimu od těla a zároveň odvádět od těla vlhkost pryč. Ideálním materiálem pro druhou vrstvu je merino vlna nebo fleece. Tyto dva materiály skvěle hřejí a zároveň dokážou dobře odvádět vlhkost od těla. 

Tip na fleecovou mikinu pro děti:

McKinley Aami Fleece Jacket Kids 176

Obr.: McKinley Aami Fleece Jacket Kids 176

Třetí vrstva 

Třetí vrstva je ta nejdůležitější, a to zrovna pro děti. Bunda a kalhoty jsou třetí vrstvou a mají zajistit, aby se k tělu nedostala voda, vítr, zima, ani žádné další jiné vnější vlivy. Zároveň u dětí potřebujete jistou pevnost materiálů a barevnost. 

Bunda

Bunda by měla mít několik důležitých vlastností, aby vaše děti zůstaly v teple a suchu při jakémkoli zimním dovádění. 

Membrána nebo zátěr

Dětské bundy se zátěrem nemají tak dobrou vodoodpudivost jako bundy s membránou. Bundy se zátěrem jsou nepromokavé jen do té chvíle, než je jednou nebo dvakrát vyperete. 

Bunda je totiž povrchově ošetřena právě zátěrem, který lze obnovit impregnací, avšak kromě nespolehlivosti zátěru se bunda se zátěrem vyznačuje také tím, že není dostatečně prodyšná a neodvádí dobře pot od těla ven. 

Zatímco bunda s membránou nepromokne. Svrchní materiál bundy je složen s mikropórů, což zajišťuje dlouhotrvající nepromokavost a zároveň skvělou prodyšnost.

Nepromokavost bundy je označována tzv. ukazatelem vodní sloupec, který se pohybuje v rozmezí id 3000 mm do 20000 mm. U těch lepších a kvalitnějších dětských bund se setkáte s vodním sloupcem okolo 8000 mm. 

Vybrat dětské zimní oblečení »

Prodyšnost

Myslete na to, že 100% nepromokavost znamená také 100% neprodyšnost. Proto je potřeba volit nepromokavost dle činnosti, na kterou budete dítěti bundu oblékat a jak dlouho ji na sobě bude mít. 

Prodyšnost udává, kolik gramů vodní páry projde metrem čtverečním tkaniny za 24 hodin. Její hodnoty se pohybují okolo 3000–20 0000 g/m2/24 h. Pravidlem je, že se výrobci snaží najít kompromis mezi vodním sloupcem a prodyšností s tím, že ty nejkvalitnější bundy mají důraz kladen spíše na nepromokavost než prodyšnost. 

Určitě se vyhněte výběru levných neznačkových bund, u kterých se těžko dozvíte, jaké vlastnosti mají, pokud vůbec nějaké mají. 

Podlepené švy 

Dalším parametrem pro dosažení nepromokavosti a větruvzdornosti bundy jsou podlepené švy. Pokud švy nejsou podlepené, může se stát, že právě skrz ně pronikne voda, nebo vítr a chlad. 

Oděruodolnost

U dětských bund také oceníte parametr jako je oděruodolnost, což je schopnost bundy odolávat mechanickému opotřebení oděrem. V praxi to tedy znamená, že válení se po zemi, sáňkování a různé jiné dětské aktivity, bundu vašeho dítěte díky oděruodolnosti neohrozí. Tuto vlastnost oblečení nenaleznete jen u dětského oblečení. 

Tip na dětskou zimní bundu:

Husky  Gomez Kids 140, zelená Dětská ski bunda

Obr.: Husky Gomez Kids 140, zelená Dětská ski bunda

Kalhoty

Kalhoty jsou také velmi důležitou součástí zimního vybavení pro děti, kterým je potřeba věnovat zvýšenou pozornost při výběru. Děti rády sedávají ve sněhu, klečí na zemi nebo se ve sněhu válí. Proto by měly být i kalhoty velmi kvalitní, vodoodpudivé, oděruodolné a pevné. 

Při výběru hledáme a hodnotíme parametry stejné jako u bund. To znamená právě výběr membrány nebo zátěru materiálu, podlepené švy, zateplenost, prodyšnost, odolnost vůči vodě a větru. 

Kalhoty by také měly mít na konci u bot návleky s gumou, které převlečete přes boty a zajistíte tak, aby dětem do bot nepadal sníh. Některé kalhoty také mají šráky a ochranný bederní pás, který dítka chrání před padáním sněhu pod kalhoty. 

Tip na dětské zimní kalhoty se šráky a bederním pásem:

Husky  Gilep Kids 152, zelená Dětské lyžařské kalhoty

Obr.: Husky Gilep Kids 152, zelená Dětské lyžařské kalhoty

Kombinéza 

Kombinéza je skvělou volbou pro menší ratolesti, které si nedokážou dávat pozor, zda se jim sníh nedostane pod bundu. Zároveň je to jeden kus oblečení, tudíž si nemusíte dělat starosti s výběrem kalhot a bundy zvlášť a jednoduše děti do kombinézy oblečete. Kombinéza mívá na konci nohavic gumičky, které přetáhnete přes boty, díky čemu se do nich nedostane sníh. 

Tip na dětskou zimní kombinézu:

Kilpi CIRI-JG tmavě modrá dětská kombinéza - 110

Obr.: Kilpi CIRI-JG tmavě modrá dětská kombinéza - 110

Boty

V neposlední řadě také myslete na výběr kvalitní obuvi. Obuv by měla splňovat nepromokavost a hřejivost, zároveň by měla být dostatečně vysoká, aby do ní nepadal sníh a měly by mít ideální vzorek na podrážce do sněhu, což zajistí, aby vaše děti neuklouzly. 

Tip na dětské zimní boty:

Junior League SIGYN šedá 33 - Dětská zimní obuv

Obr.: Junior League SIGYN šedá 33 - Dětská zimní obuv

Ponožky

Volba kvalitních ponožek zajistí vašim dětem nohy v teple a suchu. Měly by být z prodyšného materiálu, který odvádí pot od nohou pryč a zároveň aby dostatečně hřály a v botách nedřely. Ideálním materiálem je merino vlna, která je však dražší. Najdete i dětské ponožky ze syntetických materiálů, které však tak dobře neschnou. 

Tip na kvalitní dětské ponožky:

Merco Skier Kid lyžařské ponožky - šedá

Obr.: Merco Skier Kid lyžařské ponožky - šedá

Čepice, rukavice, kukla a nákrčak

Dalšími důležitými kousky oblečení, které udrží vaše ratolesti v teple, jsou huňaté dětské čepice a kvalitní dětské rukavice, které jsou dostatečně nepromokavé, aby dětem ruce nepromrzly po pár minutách dělání si kuliček ze sněhu nebo při stavění sněhuláka.  

Dalším kouskem oblečení, které děti ocení je nákrčník a kukla, některé jsou dokonce 2 v 1 a tudíž mají děti před chladem chráněný krk i obličej. 

Tip na rukavice pro děti:

Kilpi PALMER-J tmavě modré dětské rukavice - 3

Obr.: Kilpi PALMER-J tmavě modré dětské rukavice - 3

Závěrečné shrnutí 

Zimní dovádění ve sněhu si vyžaduje kvalitní oblečení pro vaše děti. Je důležité, aby děti zůstaly v teple a suchu a aby oblečení bylo dostatečně odolné proti roztržení a oděrkám. Nezapomeňte na správně vrstvení oblečení a k tomu na ideální boty, ponožky a ostatní doplňky, které děti udrží v teple, jako jsou čepice nebo rukavice.

Vybrat dětské zimní oblečení »

TOP produkty z kategorie Dětské oblečení

Podobné články

Jaké vybavení potřebují děti na túru?

Když plánujete pěší výlet s dětmi, jsou některé věci, které musíte vzít v úvahu při výběru jejich oblečení a vybavení. V tomto článku probereme, co by děti měly nosit na turistiku, a také jaké boty a batohy jsou pro ně nejlepší. Poskyt...