blog-post image

Jak vybrat skialpové lyže?

Máte rádi turistiku ve zasněžených horách a zároveň milujete jejich sjezdy? Skialpové lyže vám umožní obojí. Lyžování na skialpech se stává čím dál více oblíbené, avšak výběr ideálních skialpových lyží není nic jednoduchého. 

Pokud zvažujete koupi skialpových lyží, doporučuji si dopředu zjistit pár informací, které vám právě s výběrem pomůžou. V tomto článku jsem shrnula ty nejdůležitější parametry, které byste měli u skialpových lyží hledat. 

Zásadním parametrem pro výběr skialpových lyží je činnost, kterou na skialpových lyžích budete vykonávat. Podle toho se liší vlastnosti samotných lyží. 

Vybrat skialpinistické vybavení »

Skitouring 

Pokud si plánujete vybírat mírnější kopce, které si pohodlně vyšlápnete nahoru, a poté je sjedete klidným tempem dolů a užijete si u toho krásné výhledy, určitě budete potřebovat skialpové lyže na skitouring. Jejich využití najdou tedy nejvíce ti, kdo mají v plánu skialpinismus jít z 50 % cesty běžkařským způsobem a 50 % sjíždět kopec. 

Výhodou skialpových lyží je jejich všestrannost. Pohodlně si v nich vyjdete na kopec a velmi komfortně jej sjedete dolů. Patří mezi tužší lyže, což vám dodává právě tu jistotu při jízdě dolů. Většinou jsou vyráběny z dřevěné konstrukce s karbonem, díky které vám nebude dělat problém ani neupravený terén, čerstvý prašan nebo led. 

Tyto lyže můžete využít i při přechodech vysokých hor neboli hate route, tedy přechody s cílem užít si nádherné výhledy a sjezdy, bez nutnosti zdolávání vrcholů. 

Parametry lyží na skitouring

Šířka pod botou: 80–95 mm

Délka lyží: výška postavy mínus 10 cm. Pro ty zkušenější lyžaře však budou vhodné i lyže ve stejné délce, jako je výška postavy, nebo i o něco delší.

Tip na skialpy vhodné pro skitouring:

Rossignol ESCAPER 87 OPEN + SKIN  168 - Skialpinistické lyže

Obr.: Rossignol ESCAPER 87 OPEN + SKIN 168 - Skialpinistické lyže 

Vysokohorský alpinismus / ski mountaineering

Pokud jste turista, který si rád dopřeje adrenalin a výhledy vysoko v horách, budou pro vás zajímavé lyže na ski mountaineering. Tyto lyže vám totiž zajistí komfortní výšlap vysoko do hor a zároveň jistotu při těžších sjezdech v náročném terénu.

Od takových lyží můžete očekávat, že jsou velmi lehké, zároveň však také dostatečně tuhé, s perfektními jízdními vlastnostmi, díky kterým zdoláte nejrůznější sněhové povrchy. Tyto lyže jsou připravené na různé sklony terénů, a dokonce i na pohyb po ledovcích. Myslete především na to, že čím těžší lyže si vyberete, tím hůře se vám na nich bude stoupat do kopce a zároveň také zajistí mnohem rychlejší jízdu.

Tyto lyže jsou velmi podobné těm na skitouring, zde je však potřeba si opravdu připlatit za kvalitu. Protože v případě, kdy špatně zvolíte lyže do takového terénu, může to mít fatální následky.

Parametry lyží na ski mountaineering

Šířka pod botou: 95 mm

Délka lyží: výška postavy, nebo pro zkušené i delší

Tip na lyže vhodné na ski mountaineering:

Dynastar M-VERTICAL OPEN  178 - Skialpové lyže

Obr.: Dynastar M-VERTICAL OPEN 178 - Skialpové lyže

Freetouring

Pokud je vaším cílem zažít opravdu adrenalinovou jízdu a nepotřebujete si k takovému sjezdu vyšlápnout po vlastních, určitě budete potřebovat skialpové lyže, které si poradí s kdejakým velmi těžkým terénem, hlubokým sněhem a ledem. 

Pro sjezdy v takovém terénu jsou vhodné freeridové lyže se skialpovým vázáním. Na těchto lyžích nějaký ten kus cesty i vyšlápnete po vlastních, avšak zásadním jsou právě sjezdové vlastnosti. 

Aby lyže krásně pluly hlubokým prašanem, tak musí mít dostatečnou šířku a musí být tužší a pružnější než ty ostatní. Tohle vše je však na úkor vyšší ceny a zde není vůbec vhodné šetřit na kvalitě. 

Parametry lyží na freetouring

Šířka pod botou: více než 95 mm

Délka lyží: výška postavy plus 5–15 cm

Tip na skialpy vhodné na freetouring:

Elan EL SKIS IBEX S+ EL SKINS IBEX+EL TYROLIA AMBITION  170 - Skialpinistický set

Obr.: Elan EL SKIS IBEX S+ EL SKINS IBEX+EL TYROLIA AMBITION 170 - Skialpinistický set

Speedtouring, fitness touring, rase skialpinismus

Mnoho názvu pro jednu činnost, avšak pokud je vaším cílem nahnat kondici při výstupech do kopců a nejde vám ani tak o zážitek při sjezdu, budou vás zajímat velmi lehké speedtouringové lyže. 

Tyto lyže vám zajistí komfortní, rychlé výstupy a skvělý výkon, avšak za cenu méně komfortní jízdy při sjezdu. Tyto lyže jsou velmi lehké a kratší než ty ostatní, což zajišťuje obratnější výstup do kopců s velkým sklonem.

Nezapomeňte však myslet na to, že je také důležitá správná volba terénu, že nejde jen o dobře vybrané lyže. Pokud si vezmete speedtouringové lyže a budete od nich očekávat skvělý sjezd ledovců a nerovných povrchů, budete velmi zklamáni.

Parametry speedtouringových lyží

Šířka pod botou: 60–85 mm

Délka lyží: výška postavy mínus 10 cm

Tip na skialpy vhodné na speedtouring:

Kästle TX87 + SKINS  174 - Skialpové lyže

Obr.: Kästle TX87 + SKINS 174 - Skialpové lyže

Parametry skialpových lyží, na které je potřeba se při výběru zaměřit 

Materiál konstrukce lyží

Materiály, které se využívají pro konstrukci lyží se liší především v tom, jak tuhé díky nim lyže jsou. Skiaplové lyže se obecně skládají z několika vrstev různých materiálů. Ta nejčastější je sendvičová, nebo skořepinová. 

Tuhosti, které chceme pro zaměření lyží dosáhnout lze docílit právě kombinací vhodných materiálů, díky kterým vzniká při jízdě vztlak a jízda je pak komfortní a plynulá. Nejkvalitnějším a nejstarším materiálem, který je využíván pro výrobu jádra lyží je stále dřevo. 

Často využívaným materiálem je především karbon, tedy spíše karbonová vlákna, která lyže zpevňují, ale zároveň zajišťují lehkost a tuhost lyží. Karbon má také skvělé vlastnosti navíc, jako např. pohlcování vibrací. V kombinaci s aramidem (kevlarem) patří dnes mezi nejčastěji používané materiály.

Rádius u skialpových lyží

Dnes se již velmi řídce setkáte s lyžemi, které by neměly řádný rádius, tedy že by byly naprosto rovné. Skialpinistické lyže se vyznačují a liší od sebe právě různým rádiusem, který se pohybuje mezi 15 a 30 metry, a platí zde stejně jako u lyží, že čím menší rádius, tím jsou lyže točivější. Obecně je to tak, že skialpové lyže mají větší rádius než běžné sjezdové lyže

Mezi zajímavosti na skialpových lyží patří to, že některé mají duální nebo trojitý rádius. To znamená, že lyže má unikátní tvar a to tak, že je rozdělena na dvě nebo tři části, a každá z nich má vlastní rádius. Tato úprava vám zajistí snadné zahájení oblouku, skvělou stabilitu lyží a naprostou kontrolu nad přenosem síly na hranu. 

Rocket u skialpových lyží

Dnes jak u běžných sjezdových lyží, tak u těch skialpových se čím dál častěji objevuje rocket neboli přední část lyže je zvednutá od sněhové podkladu. To zajišťuje lepší obratnost a usnadňuje zahajování oblouku. Nejvíce je využíván u freetouringových lyží, které díky rocketu lépe plují v prašanu. 

Vybrat skialpinistické vybavení »

Stoupací pásy na skialpy

Skialpinistické pásy jsou nedílnou součástí vašich skialp. Je potřeba při výběru pásů myslet na tyto parametry: 

Tvar a šířka 

Pásy jsou buď vyrobené tak, aby pasovaly na určitý tip lyží, nebo se dodávají s ořezávací sadou, díky které si pásy oříznete podle potřeby, dle návodu, tak aby pasovaly na vaše lyže. Pásy by měly být ořezány tak, aby končili 2–5 mm od hrany lyží.

Materiál 

Pásy se dnes vyrábějí z různých materiálů a liší se od sebe především svými vlastnostmi.

Mohér – tento materiál má skvělé vlastnosti, pokud se pohybujete po různých typech sněhu, v různých teplotách.

Nylon – tento materiál zajišťuje pohodlnější stoupání než mohér, zároveň je také levnější. Jeho hlavní nevýhodou je však zhoršení jeho vlastností při nízkých teplotách.

Mix – setkat se můžete také se směsí mohérových a syntetických vláken, což je výhodou, protože tyto směsi mají několik různých vlastností. Pásy z mixu různých materiálů mají nejlepší vlastnosti na stoupání.

Tip na velmi kvalitní pásy:

Dynastar SKIN M-VERTICAL 82, 82 PRO  162 - Skialpové pásy

Obr.: Dynastar SKIN M-VERTICAL 82, 82 PRO 162 - Skialpové pásy

Uchycení pásů 

Pásy se běžně uchycují na obou koncích lyží, lepidlem, nebo některé jsou vyráběné tak, že drží i bez lepidla. Nejlepší způsob, jak pásy uchytit je ten, že na jednom konci lyže jsou uchyceny pevně a na druhém konci pružně. Díky bezlepidlové variantě, nebo při uchycení pásů speciálním háčkem a možnosti ořezávání jednotlivých pásů, můžete pásy použít na více druhů lyží.

Jak pečovat o pásy? 

Aby pásy měly co nejdelší životnost a zároveň neztrácely s každým výstupem své vlastnosti, je potřeba o ně náležitě pečovat. Zde pár tipů, jak pásy udržovat v kondici: 

  • po každé túře je důležité pásy z lyží sundat a nechat řádně proschnout
  • pásy vždy lepíme na lyže v teple, ne na mrazu
  • pokud je nutné v průběhu túry pásy sundat, nejlepší je schovat do tepla a sucha, např. pod bundu, po dalším nalepení totiž budou lépe držet.

Vybrat skialpinistické pásy »

Vázání na skialpové lyže

Důležitou součástí vašich skialpových lyží je taktéž správné skialpinistické vázání. Je potřeba při koupi myslet hlavně na kompatibilitu s vašimi lyžemi. Dalším důležitým parametrem je druh vázání, protože každé je vhodné na jinou aktivitu. Nejčastěji využívané druhy vázání jsou pinové a rámové. Pinové vázání je zpravidla lehčí, tedy vhodnější na dlouhé výstupy. Vždy se řiďte radami výrobce lyží, ti vám velmi rádi doporučí, které vázání je vhodné právě pro vás a pro vaše lyže. 

Boty na skialpové lyže 

Boty na lyžařskou turistiku – zde je důležité, aby boty zajistily maximální pohodlnost při volném (chůze) i pevném (sjezd) zapnutí.

Boty na freeride – u těchto bot není nejdůležitější jejich hmotnost, nýbrž právě komfort, který zajišťují při sjezdu

Závodní skialpinistické boty – závodní skialpinistické boty se vyznačují především svou ultra lehkostí, a tedy zajištěním maximálního komfortu při výstupu.

Vnitřní botička – důležité je také myslet na vnitřní botičku, která má spoustu vlastností, a podtrhuje tak celkový komfort boty. Ideální vnitřní botička správně odvádí pot od nohy, odvětrává, řídí správnou termoregulaci nohy a je absolutně přizpůsobivá tvaru nohy a boty. 

Tip na skialpové boty do každého terénu:

Rossignol ALLTRACK PRO 130 GW  28 - Pánské skialpinistické boty

Obr.: Rossignol ALLTRACK PRO 130 GW 28 - Pánské skialpinistické boty

Závěrečné shrnutí 

Výběr skialpových lyží je tak trochu oříšek, ale pokud si nastudujete pár základních informací, na co se zaměřit, nebude to ani pro začátečníka problém. Důležité je myslet zároveň také na správný výběr stoupacích pásů, vázání, bot a v neposlední řadě je také důležité se správně obléct. 

Vybrat skialpinistické vybavení »

TOP produkty z kategorie Skialpinistické vybavení