blog-post image

Jak vybrat snowboard?

Zimní sezóna je v plném proudu a vy místo půjčování si snowboardu zvažujete, že si koupíte vlastní? Nevíte si však rady s výběrem? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete před výběrem nového snowboardu vědět. 

Výběr snowboardu dle stylu jízdy

Před výběrem snowboardu je důležité si říct, jakým stylem budete na snowboardu jezdit. Je rozdíl, pokud jste začátečník anebo profesionál. Je rozdíl, jestli budete chtít na snowboardu sjíždět neupravené trasy se skokánky, nebo lehké sjezdovky.

Freestyle 

Freestyle ježdění na snowboardu je o adrenalinu, fyzické zdatnosti a mrštnosti. Freestylovou jízdu si užijete na u-rampě, bedýnkách, ocelových trubkách a jiných skokáncích. Snowboardy určené na freestyle jízdu jsou kratší, širší a měkčí, což vám přinese stabilitu např. při rotacích, zároveň má větší zakřivení špičky a patky. Výhodou freestyle snowboardu je, že se na něm dá jezdit i pozpátku.

Tip na snowboard na freestyle:

GRAVITY SIRENE 20/21 - 151 cm

Obr.: GRAVITY SIRENE 20/21 - 151 cm

Freeride 

Freeride je styl jízdy, při které se rozhodně nedržíte na upravených sjezdovkách, ale naopak v neupraveném terénu jako například v hlubokém prašanu. Snowboardy pro freeride styl jsou delší, mají širší špičku a jsou těžší. Zároveň svým provedením drží těžiště jezdce více vzadu, pro snadnější jízdu právě v hlubokém sněhu. Jeho délka a tvrdost zajišťuje ovladatelnost snowboardu i při rychlé jízdě. 

Tip na snowboard na freeride:

Pathron Legend snowboard + vázání Pathron Team XT fastec - 162 cm Wide + M (EU 39–41)

Obr.: Pathron Legend snowboard + vázání Pathron Team XT fastec - 162 cm Wide + M (EU 39–41)

All-mountain

All-mountain styl je takovou zlatou střední cestou. Snowboard na tento styl využijete jak na sjezdovce, tak mimo sjezdovku v hlubokém sněhu anebo ve freestylovém středisku na rampách a skocích. Tento snowboard se hodí jak pro začátečníky, tak pro pokročilé jezdce.

Tento snowboard je spíše kratší a měkčí pro lehkou ovladatelnost. Pro začátečníky je vhodný také pro svůj tvar, a to díky kolébkovému prohnutí, což zajišťuje lepší “zakousnutí” hrany snowboardu do sjezdovky. 

Tip na snowboard na all-mountatin:

Raven Explorer + vázání Raven S220 black snowboardový set - 154 cm + S (EU 35-39)

Obr.: Raven Explorer + vázání Raven S220 black snowboardový set - 154 cm + S (EU 35-39)

Splitboard

Splitboard je snowboard pro ty, co si rádi vyšlápnou kopec po svých a poté si užijí následný sjezd neupravenou sjezdovkou dolů. Výhodou splitboardu je, že se dá rozpůlit na dvě části, které připomínají lyže, na kterých si kopec jednoduše vyšlápnete a na vrcholu tyto dvě části opět spojíte k sobě a můžete vyrazit směrem dolů. 

Tip na splitboard:

Splitboard K2 Marauder Split Package Délka lyží: 159 cm

Obr.: Splitboard K2 Marauder Split Package Délka lyží: 159 cm

Délka snowboardu

Zásadním parametrem při výběru snowboardu je jeho délka. Ta zajistí nejen pohodlí při jízdě, ale také dobrou ovladatelnost snowboardu. Obecně platí pravidlo, že by snowboard měl sahat k bradě jezdce – to znamená zhruba 15 cm kratší, než je výška jezdce.

Pro začátečníky jsou vhodnější kratší snowboardy, ti zkušenější si mohou dovolit snowboard delší. Zároveň je při výběru délky také důležité zohlednit jaký styl jízdy se snowboardem budete provozovat.

Šířka snowboardu

Dalším velmi důležitým parametrem při výběru snowboardu je jeho šířka. Pokud zvolíte moc úzký snowboard, tak se může stát, že vám paty a špičky budou přesahovat přes jeho hrany, což vám velmi znepříjemní jízdu. Špička boty by neměla přesahovat přes hranu snowboardu víc než 1 cm.

Vybrat snowboard »

Nosnost snowboardu 

Při výběru snowboardu je důležité také brát v potaz hmotnost jezdce. Nosnost snowboardu závisí na typu jádra a použitých materiálů pro jeho konstrukci. Je důležité, aby hmotnost jezdce nepřesahovala danou nosnost snowboardu.

Pokud bude jezdec na snowboard moc těžký, může dojít k poškození jádra snowboardu, a naopak pokud bude jezdec na snowboard moc lehký, může se mu snowboard především v zatáčkách hůře ovládat. To znamená, že lehčí jedinci by měli volit kratší a lehčí snowboard.

Tvrdost snowboardu

Tvrdost snowboardu určuje důležitý parametr, a to jeho pružnost. Měkké snowboardy jsou určené především pro začátečníky, protože jsou lépe ovladatelné. Stejně dobře však poslouží i freestylovým jezdcům, kterým měkkost snowboardu zajistí obratnost. Tvrdé snowboardy jsou vhodné na neupravené sjezdovky a na rychlé sjezdy, a především tedy pro zkušenější jezdce. 

Tvar snowboardu 

Tvar snowboardu výrazně ovlivňuje výslednou jízdu a využití snowboardu. 

Rocker – prohnutí snowboardu v typu rocker je vhodné především pro začátečníky. Špičku a patu má totiž mírně zvednutou a během jízdy tak napomáhá proti záseku hran do sněhu. 

Camber – prohnutí snowboardu v typu camber je pro jezdce, kteří mají mnoho zkušeností a mají rádi rychlou jízdu. Tenhle snowboard má prohnutí úplně opačným směrem než rocker, což zajišťuje lepší skluznost, avšak stačí trocha nepozornosti a snowboard se vám lehce zakousne do sjezdovky.

Flat – snowboard s tvarem flat je rovný a má špičku a patu lehce zvednutou. Tento typ snowboardu zajistí velmi stabilní jízdu v téměř jakémkoliv terénu. Je vhodný však spíše pro pokročilé jezdce. 

Hybrid – hybridní tvar snowboardu je zlatá střední cesta. Je to univerzální kombinace camberu a rockeru, což zajišťuje všestrannost snowboardu, který je pak vhodný i pro začátečníka i pro pokročilého jezdce.

Materiál snowboardu 

Dřevěné jádro (woodcare) – dřevěné jádro se řadí mezi ty nejkvalitnější a nejspolehlivější. Dřevěné jádro je skvělé pro svou pevnost, pružnost a tvarovou paměť. 

Foamcore – jádro typu foamcore, které je vyrobeno z pěnového jádra, je vhodné spíše pro začátečníky, nebo pro opravdu příležitostní jezdce. Je totiž známo pro svou lehkost, ale zároveň krátkou životnost. 

Fiberglass – tohle jádro je složeno z laminátové tkaniny, případně kombinace dřeva a laminátu. Některá prkna mají vrstvené jádro a pravidlem je, že čím více vrstev laminátové tkaniny prkno má, tím je tvrdší a vhodnější pro rychlou jízdu. Na druhou stranu je však těžší na ovládání, avšak kombinace materiálů zajišťuje kvalitu prkna a možnost vrstvení jádra zase variabilitu.

Tip na zesílené velmi kvalitní celodřevěné jádro:

Nitro Beast X Volcom

Obr.: Nitro Beast X Volcom

Typ skluznice

Skluznice je část prkna, která klouže po sněhu. Je proto důležité zvolit tu správnou, protože skluznice přímo ovlivňuje kvalitu jízdy a její rychlost. Důležitá je také volba kvalitních materiálů skluznice, které jsou odolné proti poškrábání. 

Extrudovaná – tato skluznice patří mezi ty levnější s kratší životností, která neposkytuje tak rychlou jízdu jako ostatní. Je vhodná pro začátečníky nebo příležitostné jízdy

Sintrovaná – tato skluznice je o něco lepší než předchozí. Jezdí rychleji a lépe odolává poškrábání

Grafitová – tato skluznice je ze všech nejkvalitnější. Nejen že vám poskytne velmi rychlou jízdu, ale je taky velmi odolná proti poškrábání. Nevýhodou je vysoká cena a náročná údržba. 

Další nutná výbava ke snowboardu

Boty 

Při výběru bot je důležité si je vyzkoušet a nejlépe také s ponožkami, které do nich budete nosit. Bota nesmí skákat na noze, ale také by neměla být příliš těsná. Boty na snowboard se od sebe liší materiálem a kvalitou, ale především využitím. Na freestyle styl jízdy budete potřebovat boty měkčí, na ostatní styly zase boty tvrdší. Zároveň také myslete na to, jak široká a dlouhá bota je a přeměřte ji se svým snowboardem, aby vám nepřesahovala přes hranu více jak 1 cm. 

Tip na boty na snowboard pro pokročilejší jezdce:

Burton Photon Step On® Snowboard Boots M 9 US

Obr.: Burton Photon Step On® Snowboard Boots M 9 US

Vázání

Vázání na snowboard si vybírejte podle své boty a podle stylu jízdy, tedy i podle snowboardu, který máte vybraný. Boty, snowboard a vázání by měly být ve vzájemné kompatibilitě. Všechny tyto jednotlivé kousky totiž ovlivňují kvalitu jízdy, a proto je potřeba vybírat všechny s rozvahou.  

Tip na vázání na snowboard:

Pathron XT black - M (EU 39–41)

Obr.: Pathron XT black - M (EU 39–41)

Bezpečnostní pomůcky

Před vydáním se na svah nezapomeňte na výběr bezpečnostních pomůcek, které vám mohou i zachránit život. Jedná se o helmu, páteřní chrániče na snowboard, nebo chrániče na zápěstí a kolena. 

Tip na helmu na snowboard:

Bliz HEAD COVER MIPS (58 - 62) CM Černá (58 - 62) - Lyžařská helma

Obr.: Bliz HEAD COVER MIPS (58 - 62) CM Černá (58 - 62) - Lyžařská helma

Vaky na snowboard

Ideální je, když si ke snowboardu koupíte vak, který váš snowboard nejen chrání před vnějšími vlivy, ale také se vám lépe nese. Většina vaků na snowboard má dlouhé ucho, které si můžete dát přes rameno a snowboard se vám pak velmi jednoduše nese. 

Vybrat vak na snowboard »

Snowboardové sety 

Na trhu můžete také najít snowboardové sety, které zajišťují kompatibilitu mezi jednotlivým vybavením na snowboard a zároveň ve stejném designu, takže vše k sobě ladí. Sety mohou obsahovat boty, vázání a snowboard, nebo navíc i přilbu a snowaboardové oblečení

Tip na snowboardingový set:

Raven Mia White snowboard + Raven FT 270 white/violet vázání - 150 cm + S (EU 35-40)

Obr.: Raven Mia White snowboard + Raven FT 270 white/violet vázání - 150 cm + S (EU 35-40)

Závěrečné shrnutí 

Při výběru snowboardu berte zřetel na styl jízdy, který budete provozovat. Uvědomte si své možnosti a zkušenosti a myslete na vaši výšku a váhu. Nezapomeňte na výběr ideálních bot a vázání a noste bezpečnostní prvky. Poté si jen už užijte snowboardování! 

Vybrat snowboardingové vybavení »

TOP produkty z kategorie Snowboarding