blog-post image

Jak vybrat stan?

Turistická a kempovací sezona je před námi a vy si potřebujete vybrat ideální stan. Stanů je nespočetně mnoho, a proto si v tomto článku ukážeme, na co se při výběru zaměřit, abyste se při stanování cítily co nejkomfortněji. V tomto článků si postupně projdeme vlastnosti stanů, velikosti stanů a další důležité otázky, na které je potřeba si odpovědět při výběru nového stanu pro rodinu nebo jednotlivce.

Na co se při výběru zaměřit

V prvním kroku při výběru stanu je nutné si položit tyto otázky: 

  • kde a v jakých podmínkách budete stan používat,
  • jak často ho budete používat,
  • jak velký stan chcete a pro kolik by měl být osob,
  • kolik zavazadel s sebou budete mít, tudíž jak velký prostor potřebujete
  • kolik by měl stan vážit (pokud jej budete nosit na zádech, záleží na váze)

Chci kvalitní stan »

Vlastnosti, které je potřeba u stanu kontrolovat

Vodní sloupec

Vodní sloupec je hodnota, která charakterizuje, jak dokáže materiál odolávat tlaku vodu, proti prosáknutí. Uvádí kolik mm vody (=vodní sloupec) látka za ideálních podmínek nepropustí skrz. U stanů jsou vždy uváděné dvě hodnoty vodních sloupců, a to pro podlážku a pro tropiko.

U podlážky potřebujeme vždy větší vodní sloupec než u tropika, a to z prostého důvodu. Jakmile na podlážku stoupneme, klekneme nebo se o ni opřeme, tlakem můžeme způsobit prosáknutí. V tomto případě platí pravidlo, že vybíráme pro podlážky vodní sloupec alespoň 6000 mm a výše.

Jinak je to pro vodní sloupec tropika. Zde není potřeba tak vysoký, avšak tohle záleží hodně na počasí. V případě, kdy bude foukat silný vítr, nebo bude bouřka, tlak na tropiko bude vyšší, tudíž může prosáknout. Také záleží na tom, zda tropiko správně postavíte, v případě, kdy bude málo nebo naopak moc vypnuté, může nastat taky problém. Zde platí pravidlo, aby tropiko mělo minimálně 4000 mm vodní sloupec. 

Tip na impregnaci, která podpoří kvalitu vodního sloupce:

Impregnace Inproducts na stany a markýzy 1000 ml

Obr.: Impregnace Inproducts na stany a markýzy 1000 ml

Váha

Váhu stanu musíte správně zvolit hlavně v případě, kdy budete stan nosit v batohu s sebou. Můžete si vybrat mezi ultralehkými stany, které váží většinou okolo 1 kg (ale cenově jsou dražší a zároveň co na váze ubráno, to na kvalitě většinou také) anebo volíte turistický stan, který má většinou výborné vlastnosti a zároveň váží něco kolo 2-5 kg. 

U rodinných stanů, plážových nebo party stanů zas tak váhu řešit nemusíte, v těchto případech vám jde o to pouze stan převést rozložit a složit. 

Podlepení švů

Je potřeba si stan ohmatat a podívat se, jak má vyřešené podlepení švů. Protože v případě, kdy budou švy jen ledabyle podlepeny, nezachrání vás ani vysoký vodní sloupec, ani správné vypětí stanu.

Konstrukce stanu (tvar)

Kopule (Iglú)

Nejrozšířenější konstrukce stanu. Je to samonosná konstrukce tvořena 2 pružnými pruty, které vycházejí z rohů podlážky a protínají se v nejvyšším bodě stanu. Tyto stanu mívají malou předsíňku, nebo pruty navíc pro větší předsíň a ložnici. Mezi hlavní výhody tohoto stanu patří hlavně nízká hmotnost, skladnost, dobrá stabilita a vlastnosti, rychlá a jednoduchá stavba.  Jsou tedy vhodné pro turistiku. 

Tunel

Jak již z názvu vyplývá, tyto stany jsou ve tvaru tunelu. Stabilitu tunelu zajišťuje kotvení, bez kterého se vám stan složí. Tyto stany mají ve většině případech velkou užitnou plochu, bývají velmi lehké a při správném výběru místa jsou odolné vůči větru. Jsou tedy rovněž vhodné pro turistiku. 

Geodetická konstrukce

Stany s geodetickou konstrukcí jsou vytvářeny do těch nejextrémnějších podmínek. To znamená, že musí odolat silnému větru, dešti nebo sněžení. Je vyráběn z těch nejlepších materiálů a jeho konstrukce je tvořena větším počtem pružných prutů křížících se v různých bodech a tím vytvářejí velmi stabilní konstrukci. Zároveň je snadné jej postavit i na místech, kde je obtížné jej ukotvit. Tyto stany však mají nevýhodu ve své váze, jsou těžké, špatně přenosné, těžko se staví a jejich cena bývá hodně vysoká.

Vybrat kvalitní stan »

Druhy stanů, podle jejich využití

Turistické stany

Turistické stany bývají pro 1  3 osoby. Když budete chtít stan pro více osob, musíte počítat s tím, že bude těžší a ve složeném stanu bude větší. Tudíž se bude hůře nosit na zádech. Konstrukci mají většinou ve tvaru iglú anebo geodetickou konstrukci. Tyto stany vybírejte dle otázek, viz výše (kam jej potřebuji, jak těžký má být, jaké vlastnosti má mít)

Tip na lehký, turistický stan pro 2 osoby:

Ultralehký Stan Ferrino Grit 2  Olivově Zelená

Obr.: Ultralehký Stan Ferrino Grit 2 Olivově Zelená

Rodinné stany 

Rodinné stany nabízejí větší prostor a jsou určeny pro tři a více osob. Ty největší mají kapacitu až 10 osob. Rodinné stany mají oproti ostatním kategoriím největší rozměry, jak složeného, tak postaveného stanu. Samozřejmě i zde je potřeba přemýšlet, zda stan budete rozkládat v horách, kde je deštivo, nebo naopak v teplých krajinách, kde vůbec neprší. Dle toho je potřeba se zaměřit na jeho vlastnosti. 

Rodinné stany bývají často složeny z více konstrukcí stanů, a to například jedna předsíň, společenská místnost a několik místností na spaní. 

Tip na rodinný stan:

Stan MSR Habitude 6 Barva: světle modrá

Obr.: Stan MSR Habitude 6 Barva: světle modrá

Samorozkládací stany

Samorozkládací, házecí, nebo také sekundové stany, se velmi snadno staví. Stačí je jen vybalit z obalu a díky speciální pružné konstrukci se sami postaví. Tyto stany se hodí na vodu či festival i všude tam, kde je potřeba stan často stavět. Po sbalení má stan tvar kruhu o průměru přibližně půl metru, takže to není stan vhodný k tomu, abyste si jej dali na záda a šli s tím na túru. 

Samorozkládací stan High Peak Boston 2

Obr.: Samorozkládací stan High Peak Boston 2

Vybrat nový stan »

Shrnutí na závěr

Zde malé shrnutí na závěr. Nezapomeňte si před výběrem stanu položit několik otázek viz. výše a poté se rozhodovat. Pokud jste turista a předpokládáte nošení stanu na zádech, volte nízkou váhu a hlavně promyslete, kam se stanem půjdete. Pokud jste rodina a jedete na výlet, bude pro vás jistě vhodnější stan, který sice bude vážit více, ale nabídne vám více prostoru. Myslete u všech stanů na jeho vlastnosti. Přeji vám hodně zdaru při výběru a mnoho příjemných chvil strávených na výletě. 

TOP produkty z kategorie Stany

Podobné články

Jak vybrat stan?

Když jdete kempovat, stan je váš domov daleko od domova. Je důležité vybrat si ten správný stan pro vaše potřeby, jinak vás může čekat mizerně prožité stanování. V tomto článku probereme různé typy stanů, které jsou k dispozici, a ...