blog-post image

Jak vybrat tenisovou raketu?

Najděte tu nejlepší tenisovou raketu přímo pro vás. Ať už jste začátečník, nebo ostřílený borec či borkyně hledající dokonalou kombinaci silného odpalu a kontroly, pomůžeme vám najít to pravé řešení.

Tenisová raketa není zbožím, které byste si kupovali na denním pořádku. Vybíráte vybavení na dlouhá léta dopředu, proto je třeba vybírat obezřetně. Jak?

Vybrat tenisovou raketu »

Co vlastně od tenisové rakety očekáváte?

Při výběru tenisové rakety doporučujeme nejdříve si položit tuto prachsprostou otázku. Přesto si na ni většina lidí neodpoví. Je lidské a naprosto běžné vybrat si něco, co vlastně vůbec nesplňuje naše potřeby. Typicky vás může zlákat třeba krásná barva a provedení. Mozek se pak ani nezajímá o negativa této pěkné rakety, protože silnější hlas je ten, kterému se líbí barva.

Právě z tohoto důvodu byste si měli nejdříve definovat své potřeby, pak už jít na jistotu a nenechat se zlákat barvou nebo jiným banálním kritériem, jež pro hru nehraje roli. Jaké potřeby konkrétně? Čtěte dál, uvidíte, v jaké charakteristice se poznáte.

Hlava rakety aneb velikost i výplet

Velikost hlavy udává vlastně velikost plochy, jíž můžete odpálit tenisový míček. Je zřejmé, že čím větší plocha, tím snadnější je trefit míček, proto by si začátečníci měli vybírat spíš větší rakety. Standardní rakety na tenis mají hlavu o velikosti 600-760 cm2. Na druhou stranu, pokud už nějakou dobu tenis hrajete, vyberte si raději hlavu menší. Je mrštnější, přesnější, rychlejší.

Důležitá je samozřejmě rovněž volba tenisového výpletu. O tom byste měli vědět následující:

  • Pro větší kontrolu chtějte hustší vzor, více napnuté struny a tlustší průměr strun.
  • Pro větší rotaci a zesílení hledejte řidší vzor, menší napnutí strun a tenčí průměr.
  • Co se týče materiálu, nejčastěji se setkáte se čtyřmi variantami.

Vybrat tenisovou raketu »

Multivlákno

Multivlákenné tenisové výplety se skládají z mnoha se tenkých vláken se speciálním opláštěním. Jsou parádní, pohlcují vibrace (vhodné, máte-li problémy s tenisovým loktem), jen mají horší životnost, budete je muset častěji měnit.

Zajímavost: Říká se, že výplet byste měli měnit tolikrát ročně, kolikrát týdně hrajete tenis. Pokud tedy chodíte na tenis třikrát týdně, je třeba výplet měnit třikrát za rok.

Monovlákno (polyester)

Vyniká maximální životností a výbornou kontrolou úderu. Bohužel netlumí vibrace, proto si monovlákno pořizují typicky mladí hráči, kteří ještě nemají problémy s pažemi, rameny a zápěstími. Na druhou stranu se prodávají i vibrastopy, které mohou u monovlákenných výpletů pomoci.

Vybrat vibrastop »

Přírodní struny: Vyrábí se z kravských střev, používají je profesionálové, nicméně jsou dost drahé a nemají zrovna vysokou životnost. Pro začátečníka se nehodí, spíš pro profíky, kteří neváhají připlatit si.

Zajímavost: Přírodní výplet je náchylný na déšť i změny teplot, nosí se v bagu s termoochranou.

Hybridní výplety

Kombinují polyester a přírodní struny, používají je téměř jenom profesionálové.

Jakou roli hraje velikost gripu?

Tenisové gripy se liší svou tloušťkou, a jaký vyhovuje právě vám, poznáte pouze tehdy, když si ho vezmete do ruky. Nemáte-li tu možnost, doporučujeme vybrat menší grip. Vždycky si můžete koupit tenisovou omotávku a dodatečně ho zvětšit.

Průměrný muž používá grip L4, průměrná žena L2. Raději se však na tyto hodnoty nespoléhejte a změřte si dlaň. Na webových stránkách prodejců najdete velikostní tabulky, podle kterých se zorientujete.

Vybrat tenisovou raketu »

Hmotnost a vyvážení rakety

Začátečníci by měli sáhnout raději po lehčí raketě, lépe se jim bude ovládat. Není ale tolik přesná, proto počítejte s nějakým tím zkaženým úderem. Profíci hrají s těžkými raketami, jež mají větší švih. Co znamená těžší? Za těžké jsou považovány rakety o hmotnosti nad 300 g (hmotnost se udává bez výpletu), naopak za lehké ty, co mají méně než 280 g.

Správnou hmotnost rakety je dobré si vyzkoušet, a to samé platí o vyvážení rakety neboli jejím těžišti. V tomto případě máte tři možnosti:

  • do hlavy – pro zesílení úderu,
  • do ruky – pro lepší kontrolu,
  • na střed – něco mezi oběma výše zmíněnými variantami.

Obecně se začátečníkům doporučuje vyvážení do hlavy, profesionálové, již ovládají správnou techniku, používají vyvážení do ruky. Záleží však vždy na konkrétním hráči a svou roli může hrát i hmotnost rakety. Se dvěma raketami o stejné hmotnosti, ale jiným vyvážením, se vám prostě bude hrát úplně jinak.

Vybrat tenisovou raketu »

Jak je to s délkou a šířkou rámu?

Hmotnost jsme probrali, ale co délka? Standardní délka tenisové rakety je 680-690 mm. Menší varianty jsou určené pro juniory a děti, případně drobné ženy. Dlouhé rakety si pořizují vysocí hráči.

Pro šířku rámu platí, že začátečníci by si měli vybírat širší rám (22 mm a více) – pomůže zesílit odpal. Zkušení hráči hrají s rámem o šířce 18-21 mm.

Dejte pozor na šířku krčku

Největší sílu odrazu dává krček rakety, tedy ta část, která spojuje plochu rakety s rukojetí. Široký krček vám zajistí větší sílu při odpalu, je tedy vhodnější pro začátečníky. Všimněte si, že profesionálové používají rakety s užším krčkem.

Vybrat tenisovou raketu »

Nejlepší je vyzkoušet, co vám sedne

Teď už máte jakousi představu, není však zaručeno, zda je správná. Obecné rady mohou platit pro průměrného člověka, ovšem ne pro vás. Neváhejte zajít do nějaké prodejny, která nabízí tenisové vybavení, vzít si pár raket do ruky a vyzkoušet si je. Objednat pak můžete z internetu, pokud jste našli cenově výhodnou nabídku.

A nezapomeňte na další nezbytnou výbavu, jako jsou tenisové tašky a tenisové míčky. Hlavně těch míčků budete v začátcích potřebovat dostatek, ať pro ně neustále nemusíte chodit.

TOP produkty z kategorie Tenisové rakety