blog-post image

Jak vybrat vhodné kopačky?

Fotbalista se bez správné obuvi jednoznačně neobejde. Vybrat kopačky však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Současný trh je rozmanitý a nabízí několik různých variant, které se liší vrchním materiálem, povrchem podrážky i dalšími vlastnostmi. Jak tedy sáhnout po vhodném provedení? Jak se od sebe liší lisovky, turfy a sálovky?

Pokud tedy chcete sáhnout po perfektních kopačkách, zohledněte všechny důležité faktory. Vezměte v úvahu nejen cenu, ale i to, na jaké ploše hrajete.

Vymezte si rozpočet

Předtím, než se pustíte do výběru, se rozhodněte, jakou částku jste ochotni investovat do kopaček. I když koupíte drahé věci na fotbal, není to záruka toho, že budete hrát špičkově. Zpočátku budete vyhledávat kopačky levně, protože je s velkou pravděpodobností na trénincích zničíte. Jakmile se dostanete mezi elitní hráče, už si můžete dovolit i dražší modely, v nichž zazáříte.

Vybrat kopačky »

Důležitá je i herní plocha

Pro jednotlivé hrací povrchy se používají různé druhy kopaček. Pokud byste na sálový fotbal zvolili klasické kolíky, špatně by se vám v nich běhalo a neodvedli byste takový výkon, jaký se od vás očekává. Dokonce byste se mohli zranit, což je pro fotbalistu noční můra.

Fotbalové kopačky by měly odpovídat tedy tomu, v jakém terénu vůbec hrajete. Existuje několik druhů, například i kotníkové kopačky.

Lisovky (FG)

První skupinu tvoří lisovky (FG), jež jsou vhodné na suché, případně mírně vlhké hřiště s přírodním zatravněním. Lisovky představují univerzální typ kopaček. Opatřeny jsou lisovanými špunty. Nikde není předepsaný způsob, jak mají být jednotlivé špunty rozmístěné, záleží to na konkrétním výrobci.

adidas PREDATOR 20.2 FG  7 - Pánské kopačky

Obr.: adidas PREDATOR 20.2 FG 7 - Pánské kopačky

adidas PREDATOR 20.4 FXG  11 - Pánské kopačky

Obr.: Adidas PREDATOR 20.4 FXG 11 - Pánské kopačky

Lisovky (AG)

Jestliže hrajete na umělém trávníku, sáhněte po lisovkách s označením AG. Vyznačují se zesílenou konstrukcí, vysokou odolností a větším množstvím lisovaných špuntů.

Lisovky (HG)

Další možností jsou lisovky (HG) s nižšími špunty. Velice dobře se vám v nich bude hrát na přírodním povrchu, škváře, písku a umělém trávníku.

Vybrat kopačky »

Lisovky (FG/AG)

Sáhnout můžete po univerzálních kopačkách, s nimiž se vám bude výborně hrát na přírodní i umělé trávě. Lisovky mají jak vysoké, tak i nižší špunty, a proto zvládnou přírodní i umělý trávník.

Puma FUTURE 6.3 NETFIT FG/AG JR  3 - Dětské kopačky

Obr.: Puma FUTURE 6.3 NETFIT FG/AG JR 3 - Dětské kopačky

Kolíky (SG)

V případě mokrého a zabláceného přírodního hřiště vám přijdou vhod takzvané kolíky, které mají na podrážce tvrzené plastové, případně kovové šroubovací kolíky. V případě potřeby se dají vyměnit, a tak nemusíte po opotřebování kolíků kupovat nové kopačky. Stačí jen provést výměnu kolíků.

Nike TIEMPO LEGEND 8 PRO SG černá 10 - Pánské kolíky

Obr.: Nike TIEMPO LEGEND 8 PRO SG černá 10 - Pánské kolíky

Lisokolíky (SG/FG)

Specifickou kategorii tvoří lisokolíky, na jejichž podešvi je kombinace lisovaných špuntů a vyměnitelných kovových kolíků. Hrát se tak s nimi dá na suchém a mokrém povrchu.

Puma FUTURE 5.1 NETFIT MXSG modrá 11 - Pánské lisokolíky

Obr: Puma FUTURE 5.1 NETFIT MXSG modrá 11 - Pánské lisokolíky

Turfy (TF)

Jakmile se podíváte na podrážku turfů, uvidíte celou řadu malých špuntů, které zaručují stabilitu při hraní. Turfy si nazujte v případě, že hrajete na tvrdém a suchém přírodním povrchu anebo umělé trávě.

Puma FUTURE 4.4 TT žlutá 9.5 - Pánské turfy

Obr.: Puma FUTURE 4.4 TT žlutá 9.5 - Pánské turfy

Sálovky (IN)

V halách na hladkých površích se hraje v sálovkách. Nezáleží na tom, jestli je hřiště z parket, nebo gumy, protože sálovky jsou přizpůsobené na oba druhy povrchu.

adidas PREDATOR 20.4 IN SALA J  29 - Dětské sálovky

Obr: adidas PREDATOR 20.4 IN SALA J 29 - Dětské sálovky

Vyberte vhodný materiál

Spousta fotbalistů nedá dopustit na kožené kopačky, neboť jsou pohodlné, pevné a odolné. Vedle kožených variant se dají sehnat kopačky syntetické s pletenými svršky. Právě druhé zmíněné kopačky najdete na nohách profesionálních fotbalistů.

Ujistěte se, že jsou kopačky pohodlné

V botách byste se měli cítit příjemně. Zapomeňte tentokrát na design, i když často rozhoduje. Kopačky mohou mít vylepšený povrch a svršek s mikrostrukturou, ovšem pokud nejsou pohodlné, neodehrajete zápas na výbornou. Začnou vás po pár minutách bolet nohy.

Často je problém se šířkou kopaček. Jestliže máte širší nohu, dávejte si pozor na to, aby nebyly kopačky příliš úzké. V kopačkách by měla noha perfektně sedět. Co se týče velikosti, dávejte si pozor na to, aby délka kopaček se syntetickým svrškem byla o 0,5 centimetru větší než délka vašeho chodidla. Jinak by se vám objevily na nohách bolestivé puchýře. Pokud preferujete kožené kopačky, tak vyberte velikost přímo na vaši nohu, neboť kůže se ještě trochu roztáhne a přizpůsobí chodidlu.

Vybrat kopačky »

Péče o kopačky

Chcete prodloužit životnost lisovek i kolíků? Kopačky na fotbal budou plnit svůj účel, nicméně vyžadují si i nutnou péči. Sehnat se dají různé prostředky, jimiž zajistíte například to, aby byla kůže jako nová.

Kopačky si vždy dostatečně rozšněrujte. Jakmile si totiž sešlápnete patu a poškodíte svršek, nejenže budou vypadat škaredě, ale také začnou ztrácet i po funkční stránce.

Po odehraném zápasu očistěte podešev, zbavte ji veškerého bahna, a tím prokážete laskavost kolíkům. Vždy je vytáhněte ze sportovní tašky a nechejte je důkladně vyschnout, a to zvenčí i zevnitř. Nedávejte je na radiátor, přímé slunce anebo ke krbu, protože horký vzduch může způsobit popraskání materiálu. Kupte si také krém, s nímž kopačky po proschnutí promažete. Zaměřte se v neposlední řadě na šroubovací kolíky, které se jednou za čas promazávají.

Tak neváhejte a pusťte se do výběru kopaček. Bez nich se totiž na fotbalovém hřišti neobejdete. Vezměte v úvahu vše, co jsme vám výše uvedli. Zvolte správný typ fotbalové obuvi, a tím budete předcházet zranění. Současná nabídka je vskutku pestrá a v našem srovnávači produktů si můžete kopačky zobrazit podle cen i oblíbenosti. Rozdělené jsou dle druhu na kolíky, lisokolíky, lisovky, turfy a sálovky.

I cenové rozpětí je široké. Přijde si na své skutečně každý.

Vybrat kopačky »

TOP produkty z kategorie Kopačky