blog-post image

Jak vybrat ideální spacák?

Plánujete kempování a nevíte si rady s výběrem spacáku? Spacák je důležitou součástí vašeho kempovacího vybavení a je ohromně důležité vybrat jej správně. Přeci jen spacák je jeden z faktorů, který vám při spaní zajistí komfort, pohodlí a také zdraví. Podíváme se na to, na co se při výběru ideálního spacáku zaměřit. 

V první řadě je nutné si položit tyto základní otázky: 

  • Kdo bude spacák používat? (žena, muž, dítě)
  • Kdy budete spacák využívat? (roční období)
  • Jak často spacák budete využívat? 

Vybrat kvalitní spacák »

Základní dělení spacáků

V této kategorii spacáky dělíme dle období, ve kterém jej chceme využívat

Třísezónní spacák

Třísezónní spacáky patří mezi ty nejoblíbenější a nejvyhledávanější, a to z prostého důvodu. Jsou univerzální. Pokud plánujete spát ve spacáku, na jaře, nebo na podzim, stačí vám k tomu pouze jeden. Ochrání vás i za nepříznivých povětrnostních podmínek a teplo vám v něm bude i při venkovních teplotách okolo 0 °C nebo lehce pod. Skvělé také je, že většina třísezónních spacáků nepřesáhne váhu 1,5 kg, takže je i lehce přenosný. 

Tip na třísezónní spacák:

Coleman PATHFINDER  220 - Třísezonní spací pytel s vodním vakem

Obr.: Coleman PATHFINDER 220 - Třísezonní spací pytel s vodním vakem

Letní spacák 

Výhoda letního spacáku je nízká váha a skladnost. Avšak jak již z názvu vyplývá, hodí se do teplých letních nocí, kdy teplota neklesne pod 5 stupňů. Tyto spacáky nejvíce využijete, když jedete na vodu, trávíte noc na festivale, nebo když děti jedou na dětský tábor. 

Tip na letní spacák:

Obr.: Husky Ultralight Mikro +2°C

Zimní spacák

Zimní spacáky nejsou vhodné, nebo spíš potřebné pro každého. Tyto spacáky jsou opravdu vyráběné tak, aby jejich spotřebitele zahřály i v hodně mrazivých a nepříznivých povětrnostních podmínkách. Jsou opravdu teplé a kvalitní, avšak na úkor toho všeho jsou i drahé. Tyto spacáky jsou zejména vhodné pro skialpinisty, horské turisty nebo horolezce. 

Tip na zimní spacák:

Spacák Mountain Equipment Kryos Reg Zip: Levý / Barva: červená

Obr.: Spacák Mountain Equipment Kryos Reg Zip: Levý / Barva: červená

Spacáky, podle jejich střihu

Dekový spacák

Dekové spacáky jsou určeny hlavně k pohodlnému spánku, tudíž pro lidi, kteří mají rádi se při spaní roztahovat. Je také určen spíše pro nenáročné aktivity, spíše do trávení nocí v kempu nebo na chatě. Jeho rozměry rozhodně nejsou pro turistu, který si jej bude chtít vzít na záda. Zabere spoustu místa, avšak pro ty, co jedou jen na výlet, v tom nebude problém. Důraz je u nich kladech hlavně na pohodlí a příjemný pocit, nejsou z nijak zvlášť speciálních materiálů, nepředpokládá se, že by to bylo potřeba. 

Vybrat kvalitní spacák »

Spacák tvaru “mumie”

Spacáky ve tvaru mumie jsou oblíbené mezi turisty. Jsou pro turisty vytvářené, a to z toho důvodu, že tvar mumie kopíruje tělo, tudíž zefektivňuje fungování izolační náplně spacáku a snižuje sbalený objem i hmotnost spacáku, což každý turista ocení. Spacák, se správnými izolačními vlastnostmi nás nejen ohřeje, ale také se nám vleze do batohu a můžeme jej mít všude s sebou. 

Velikost spacáku 

Každý z nás jistě někdy již ve spacáku spal, někdo možná již posílal dítě se spacákem na tábor a říkal si, že mu bude stačit ten po tátovi. Avšak nenechte se zmást, správně by spacák měl být 10 cm delší, než je vaše výška, a to z jednoduchého důvodu. Čím méně prostoru vaše tělo ve spacáku zaplní, tím hůře se ve spacáku budete zahřívat.

Ano z toho plyne, že pro dítě na letní tábor pravděpodobně bude stačit ten spacák po tátovi, avšak pokud s dítětem nebo kdokoli dospělý pojedete do hor, kde je potřeba se ve spacáku zahřát, myslete na správnou volbu velikosti. 

Vybrat kvalitní spacák »

Spacáky dle zvoleného materiálu

Syntetika

Syntetická vlákna se pro výrobu spacáků využívají nejčastěji → jejich výroba je nízkonákladová, syntetika sama o sobě je odolná vůči vlhkosti a rychle schne, např. oproti peří, a hlavně nabízí spoustu různých možností vlastností spacáků. 

Duté vlákno

Spacák z dutého vlákna oceníte, jestliže vám záleží na co nejnižší ceně za spacák a nebudete jej využívat v nijak zvlášť náročných podmínkách. 

Spacák z dutého vlákna je nejlevnější variantou, zároveň však nejobjemnější a nejtěžší, a i jeho životnost bude kratší oproti těm z mikrovláken nebo z peří

Mikrovlákno 

Mikrovlákno je opravdu výkonný materiál. Je skladný, a má několik možných vlastností. Je využíván na všechny typy spacáku, zimní, letní i třísezónní, avšak pouze v určitém množství a kombinaci s jinými materiály, což zajišťuje různorodé vlastnosti spacáků. 

Peří 

Peří je nejlehčí a nejskladnější materiál. Má až dvojnásobnou životnost oproti syntetice, avšak má také své výhody a nevýhody. Výhodou je, že hřejivé vlastnosti peří jsou nenahraditelné, a proto jej ocení hlavně ti, kteří spacák využijí v horách a v zimě. Nevýhodou však je, že spacák je náročný na údržbu. Peří se musí speciálně čistit, a hlavně nesmí zvlhnout, jakmile zvlhne, peříčka se slepí a spacák přestane hřát. Je to také ta dražší varianta spacáku.

Vybrat kvalitní spacák »

Další dělení spacáků 

UNISEX spacáky 

Unisex spacáky, nebo také pánské spacáky, jsou vhodné převážně pro muže. Liší se od těch ostatních hlavně délkou a to tak, že standardní délka těchto spacáků se pohybuje okolo 200  230 cm

Dámské spacáky

Dámské spacáky bývají často vyráběné v délce do 175 cm, mívají často vyšší zateplení v oblasti nohou, a hlavně se odlišují různorodostí barev. 

Tip na dámský spacák:

Dámský spacák Loap Dauhali L Barva: šedá/růžová

Obr.: Dámský spacák Loap Dauhali L Barva: šedá/růžová

Dětské spacáky

Dětské spacáky na tom jsou obdobně jako ty dámské. Jsou kratší  většinou určeny pro postavy do 150 cm výšky. Některé jsou výrobcem označeny za tzv. rostoucí  lze je prodloužit/zkrátit a optimalizovat tak poskytnutý tepelný komfort na výšku dítěte. Dále se odlišují od ostatních typů barevným provedením a často rovněž nápadným dětským designem.

Tip na dětský spacák:

Husky  Kids Merlot -10°C zelená Spacák Outdoor

Obr.: Husky Kids Merlot -10°C zelená Spacák Outdoor

Teplotní komfort

Pro snadnější orientaci v teplotním určení spacáků byla zavedena jednotná evropská norma, na základě které by měly být na každém spacáku uváděny 3 hodnoty, které určují mezní teploty užití. 

Dle této normy EN 13537 nebo novější EN 23537 rozeznáváme tyto teploty:

  1. komfortní  teplota, při které byste neměli pociťovat chlad.
  2. limitní  teplota, která určuje spacáky a třídí je do kategorií (do 10 °C, do 5 °C atd.)
  3. extrémní  dle této teploty nikdy nevybírejte spacák. Tato teplota určuje hranice, při které hrozí prochladnutí nebo v horším případě poškození organismu  což může znamenat rýmu nebo také omrzlé prsty.

Nezapomínejte, že pocit tepla je závislá rovněž na vaší momentální kondici. Jestli jste unavení, nemocní, hladoví … v těchto situacích budete potřebovat teplejší spacák než jindy. 

V úvahu také určitě vezměte, že používáním spacáku se izolační vlákna lámou a komfort se průběžně snižuje. Proto se při volbě teplotních limitů řiďte hlavou a vašimi zkušenostmi, nezapomeňte, že pocit tepla je velmi subjektivní.

Vybrat kvalitní spacák »

Závěrečné shrnutí 

Pojďme si ukázat pár příkladů, které by vám mohly pomoci při výběru.

Pokud jedete kempovat, nebudete spacák nosit v batohu a záleží vám na komfortu při spaní, nemusíte řešit váhu ani skladnost spacáku. Pro tuhle situaci bude vhodný spacák ze syntetiky, dekového provedení v univerzální velikosti. 

Pokud jste turista, jedete do horších klimatických podmínek a potřebujete nést spacák na zádech, budete potřebovat spacák ze syntetiky, buď třísezónní nebo zimní, dle podmínek do kterých jedete a budete myslet na to, jak těžký a velký bude spacák ve složeném stavu. Také mějte na paměti délku spacáku a tvar "mumie"

Avšak pokud jste turista horský a jdete na výšlap do horských podmínek, kde vám spacák má na noc zajistit teplo, komfort a může vám pomoci udržet se zdravý nebo dokonce při životě, bude potřeba, abyste zvolili spacák speciálně upravený do těchto podmínek. Tyto spacáky jsou vyráběny z nejmodernějších syntetických materiálů, avšak nejpoužívanější a nejspolehlivější materiál v těchto spacákách je stále nepřekonané peří. Většinou je navíc chráněno před vlhkem a nepropustnou membránou nebo hydrofobní úpravou.

A v neposlední řadě nezapomínejte na to, že skvělý spacák vás nezachrání bez skvělého stanu. Více o tom, jak vybrat ideální stan viz. článek "Jak vybrat stan?

TOP produkty z kategorie Spacáky