blog-post image

​​​​​​​Jak vybrat kolečkové brusle?

Při výběru kolečkových bruslí byste měli mít na paměti několik věcí. Nejprve zvažte, jaký typ bruslení chcete dělat. Pokud hledáte rychlost, inline brusle jsou správnou volbou. Ale pokud chcete být schopni dělat ostré zatáčky a rychle zastavit, mohou být lepší volbou trekové brusle.

Mezi další věci, které je třeba zvážit, patří typ koleček a ložisek, která chcete, stejně jako velikost a přizpůsobení bruslí. S tolika dostupnými možnostmi může být těžké vědět, kde začít. Ale s trochou průzkumu můžete najít perfektní pár bruslí pro vaše potřeby.

Vybrat kolečkové brusle »

Co je třeba zvážit před výběrem bruslí?

1. Zvažte, jaký typ bruslení chcete dělat. Inline bruslaři jsou stavěni pro rychlost, zatímco bruslaři na trekových bruslích dokážou ostřeji zatáčet a rychle zastavit.

2. Zvažte svůj rozpočet – inline brusle jsou obvykle dražší než trekové brusle.

3. Zvažte povrch, na kterém budete bruslit – inline brusle fungují nejlépe na hladkém povrchu, zatímco bruslaři na trekových bruslích zvládnou drsnější terén.

4. Přemýšlejte o tom, jakou velikost boty nosíte – velikosti kolečkových bruslí jsou obvykle založeny na velikosti bot.

5. Nakonec si vyzkoušejte pár párů kolečkových bruslí, abyste našli pár, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Inline vs. trekové brusle

Inline brusle mají čtyři malá kolečka v přímé linii, zatímco trekové brusle mají čtyři větší a širší kolečka ve čtvercové formaci. Inline brusle jsou skvělé pro rychlost a triky, zatímco trekové brusle jsou lepší pro stabilitu a přilnavost. Inline brusle jsou vhodné pro každého, kdo hledá rychlost a obratnost, zatímco trekové brusle jsou lepší pro ty, kteří chtějí stabilnější jízdu. 

Inline brusle mají oproti trekovým bruslím několik výhod, včetně jejich rychlosti a hbitosti. Při skladování také zaberou méně místa, takže jsou ideální na cesty. Inline brusle však mohou být obtížněji ovladatelné a nejsou tak stabilní jako trekové brusle. 

Trekové brusle mají oproti inline bruslím několik výhod, včetně jejich stability a přilnavosti. Také se snáze ovládají, takže jsou lepší volbou pro začátečníky. Trekové brusle jsou však méně obratné a pomalejší než inline brusle. Nakonec výběr mezi inline bruslemi a trekovými bruslemi závisí na osobních preferencích. Někdo preferuje rychlost a obratnost inline bruslí, jiný zase stabilitu a přilnavost trekových bruslí.

Tip na inline brusle:                                                        Tip na trekové brusle:

Kolečkové brusle K2 VO2 S 90 Pro 2022  44     Trekové brusle SPOKEY Ravina Abec 7 černé - vel. 40

Obr.: Kolečkové brusle K2 VO2 S 90 Pro 2022 44            Obr.: Trekové brusle SPOKEY Ravina Abec 7 černé - vel. 40

Velikost brusle

Velikost brusle je důležitá jak pro pohodlí, tak pro výkon. Příliš malá brusle bude nepohodlná a příliš velká brusle zhorší vaši schopnost ovládat brusle. Když si zkoušíte brusle, ujistěte se, že máte dostatek prostoru pro vrtění prstů u nohou.

Usazení nohy v brusli je také důležité. Pata by měla těsně přiléhat k zadní části brusle a kotník by měl být podepřen botou. Pokud jsou brusle příliš těsné nebo příliš volné, pravděpodobně pro vás nejsou to pravé.

Vybrat kolečkové brusle »

Na co dalšího se zaměřit při výběru bruslí?

1. Zvažte své bruslařské cíle. Co chceš umět na kolečkových bruslích? Chcete se naučit bruslit pozpátku? Chcete umět triky? Nebo hledáte hlavně způsob, jak si trochu zacvičit?

2. Zvažte své zkušenosti s bruslením. Pokud jste začátečník, je nejlepší si pořídit kolečkové brusle, které jsou určeny pro začátečníky. Pokud jste zkušený bruslař, možná si budete chtít pořídit kolečkové brusle speed nebo derby.

3. Ujistěte se, že kolečka na kolečkových bruslích mají správnou velikost. Velikost kolečka ovlivní, jak rychle a snadno se budou kolečkové brusle pohybovat. Menší kolečka jsou vhodná pro začátečníky, protože se snáze ovládají. Větší kolečka jsou vhodná pro zkušené bruslaře, kteří chtějí jet rychleji.

4. Ujistěte se, že rám kolečkové brusle má správnou velikost. Velikost rámu také ovlivní, jak pohodlné jsou kolečkové brusle pro bruslení. Příliš velký nebo příliš malý rám nebude pohodlný.

5. Hledejte kolečkové brusle s nastavitelnými funkcemi. Kolečkové brusle s nastavitelnými funkcemi, jako je kotník a velikost koleček, lze upravit tak, aby se přizpůsobily vašemu tělu a stylu bruslení. Díky tomu bude bruslení v kolečkových bruslích pohodlnější.

6. Ujistěte se, že ložiska kolečkových bruslí jsou v dobrém stavu. Ložiska kolečkových bruslí pomáhají kolečkům pohybovat se po rámu brusle. Pokud ložiska nejsou v dobrém stavu, kolečkové brusle se nebudou pohybovat tak hladce.

7. Kupte si helmu a chrániče na kolečkové brusle. Helma a chrániče na kolečkové brusle mohou pomoci chránit vaši hlavu a tělo před zraněním, pokud při bruslení upadnete.

Jak vybrat kolečka na kolečkové brusle

Pokud jde o kolečkové brusle, typ koleček, které používáte, je stejně důležitý jako brusle samotné. Ve skutečnosti může špatné kolečko bruslení ztížit, než by bylo potřeba. Zde je návod, jak si vybrat ty správné kolečkové brusle pro vás na základě úrovně vašich zkušeností a toho, co si přejete od bruslení získat.

Pro začátečníky jsou obecně lepší měkčí kolečka. Poskytují větší přilnavost a snadněji se ovládají, takže jsou ideální pro ty, kteří teprve začínají. Tvrdší kolečka jsou lepší pro zkušené bruslaře, kteří chtějí větší rychlost a menší přilnavost – umožňují lepší manévrovatelnost a lze je použít na širším spektru povrchů.

Další věcí, kterou je třeba zvážit při výběru kol, je velikost. Větší kola jsou rychlejší a poskytují větší stabilitu, zatímco menší kola jsou lépe ovladatelná, ale také méně stabilní. Pokud si nejste jisti, kterou velikost zvolit, je nejlepší zůstat u standardní velikosti – 50 mm – protože jde o dobrý všestranný nástroj, který bude dobře fungovat na většině povrchů.

Pokud jde o značky, existuje mnoho různých možností. Mezi nejoblíbenější značky patří Rollerblade, K2 a Nike. Před nákupem jakéhokoli vybavení je však důležité provést průzkum, protože ne všechny značky nabízejí stejnou kvalitu nebo výkon.

Tip na kolečka:

Hyper XTR 90MM-85A Sada in-line koleček, Černá, velikost

Obr.: Hyper XTR 90MM-85A Sada in-line koleček, Černá, velikost

Proč je bruslení zdravé a jaké partie těla posilujeme?

Bruslení na kolečkových bruslích je skvělé cvičení pro lidi všech věkových kategorií. Je to aktivita s nízkým dopadem, která může pomoci zlepšit kardiovaskulární zdraví, sílu a koordinaci. Bruslení také poskytuje zábavný způsob, jak se dostat ven a stýkat se s přáteli.

Bruslení je skvělá forma cvičení, protože má nízký dopad. To znamená, že vaše klouby zatěžuje méně než jiné aktivity, jako je běh nebo skákání. Díky tomu může být bruslení skvělou volbou pro lidi, kteří hledají cvičení šetrné k jejich tělu.

Bruslení také poskytuje procvičení celého těla. Při bruslení zapojujete svaly na nohou, kyčlích a vnitřní svaly. To může pomoci zlepšit vaši sílu a koordinaci. 

Pokud s bruslením začínáte, je důležité vybrat si správný typ bruslí. Obecně existují tři typy kolečkových bruslí: rekreační, fitness a rychlostní. Rekreační brusle jsou nejlepší pro začátečníky nebo příležitostné bruslaře. Obvykle jsou levnější než jiné typy bruslí a nabízejí střední úroveň podpory a stability.

Fitness brusle jsou určeny pro lidi, kteří chtějí využívat bruslení jako formu cvičení. Obvykle mají vyšší úroveň podpory a stability než rekreační brusle a mohou také obsahovat funkce jako tlumení nárazů, které pomáhají snížit dopad na vaše klouby.

Speed ​​brusle jsou určeny pro zkušené bruslaře, kteří se chtějí účastnit soutěží nebo předvádět triky. Nabízejí největší podporu a stabilitu ze všech typů bruslí a mají také menší velikost koleček, která umožňuje větší rychlost a hbitost.

Závěr

Bruslení na kolečkových bruslích je zábavná a zdravá aktivita, kterou si mohou užít lidé všech věkových kategorií. Při nákupu kolečkových bruslí je třeba zvážit několik věcí, jako jsou inline nebo trekové, typy koleček a ložisek, velikost a tvar brusle a jak vybrat kolečka ke kolečkovým bruslím.

Vybrat kolečkové brusle »

TOP produkty z kategorie Kolečkové brusle

Podobné články

Jak vybrat kolečkové brusle

Potřebujete nové kolečkové brusle, ale nevíte, jak se vyznat v pestré nabídce nejrůznějších obchodů? Není se čemu divit, protože existuje skutečně pestré množství nejrůznějších variant a typů, které se liší svým určením i konkrétními...