blog-post image

Trenažér, aneb efektivní cvičení z pohodlí domova

V tomto článku se vám pokusím usnadnit výběr vašeho nového trenažéru. Podíváme se tedy jaké typy trenažéru jsou dnes nejoblíbenější, pro koho jsou vhodné a jak s nimi docílit správných výsledků. Postupně si probereme eliptické trenažéry, cyklotrenažery a veslovací trenažery.

Eliptický trenažér

Eliptický trenažer inSPORTline Hodore ET

Obr.: Eliptický trenažer inSPORTline Hodore ET

Proč eliptický trenažér?

Eliptický trenažér vhodný jak na hubnutí, tak na posílení svalů.

V čem spočívají další výhody eliptického trenažéru?

Šlapání aktivuje stehenní, hýžďové a lýtkové svaly, zatímco madla uvádí v pohyb paže, ramena a prsní svalstvo. Mimoto Vás pohyb na trenažéru nutí držet vzpřímená záda a přirozeně zatnuté břicho.

Eliptický trenažér je zároveň šetrný ke kloubům. Všechny pohyby jsou plynulé a tím pádem Vaše klouby netrpí žádnými dorazy. Pro koho je eliptický trenažér vhodný?

Díky eliptickému pohybu noh a plynulého pohybu rukou ve vzpřímené poloze imitující chůzi, je vhodný pro lidi trpící bolestmi zad, pro lidi, kteří potřebují posílit srdce nebo si zlepšit kondici. Zároveň také díky šetrnosti ke kloubům je vhodný i pro lidi trpící nadváhou, pro které není vhodný klasický běh v terénu, při kterém trpí právě klouby, a hlavně díky vyšší váze.

Vybrat eliptický trenažer »

Jak často musíte eliptický trenažér využívat, aby byly znát výsledky?

V ideálním případě, když budete na eliptickém trenažéru cvičit 2x týdně po dobu cca 45 min, jistě brzy uvidíte skvělé výsledky!

Zde rada, jak by mělo cvičení na eliptickém trenažéru probíhat:

  • Nezapomeňte se zahřát nejprve si nastavte mírné tempo (chůzi) a udržujte po dobu cca 10 min.
  • Začněte tempo zrychlovat, ale tak abyste tempo zvládali bez toho, že byste se příliš zadýchali (tip: zkuste u toho mluvit, a pokud vám to nebude dělat problém, máte správné tempo) --> Tohle udržte asi 25 min.
  • Po dobu dalších 15 minut postupně tempo zpomalujte, do doby, než ucítíte, že se Vaše tělo zcela uklidnilo

Kolik Vás bude stát pořízení eliptického trenažéru?

Eliptický trenažer inSPORTline Petyr ET

Obr.: Eliptický trenažer inSPORTline Petyr ET

Ceny eliptických trenažérů se pohybují v rozmezí od 3.000 Kč do 20.000 Kč → samozřejmě je to o náročnosti spotřebitele. Vybírejte s rozvahou, zvažte, zda trenažér opravdu využijete a pokud na něm bude cvičit celá rodina pravidelně 2x týdně, jistě se vyplatí investice do dražšího, kvalitnějšího.

Cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér rovněž napomáhá při posilování svalstva celého těla a při hubnutí. Používají ho nejčastěji ženy a profesionální sportovci, kteří se přes zimu v teple na trenažéru připravuji na závodní sezonu.

Co vám cvičení na cyklistickém trenažéru přinese?

Cyklistický trenažér se zaměřuje zejména na hubnutí, posílení svalstva, zlepšení celkové kondice a zvyšování kapacity plic. Ovšem liší se od eliptického zásadním způsobem a to tím, že imituje jízdu na kole, zatímco eliptický trenažér imituje chůzi.

Pro koho je tedy cyklistický trenažér vhodný?

Cyklistický trenažér je oblíbený mezi milovníky cyklistiky. Je vhodný tedy pro toho, kdo má raději jízdu na kole nežli chůzi. Avšak pro lidi, kteří trpí bolestmi zad, tenhle trenažér nebude vhodný, a to díky poloze těla při cvičení a případně kvůli špatnému nastavení výše “řídítek” se může stát, že Vás záda budou bolet ještě víc.

Vybrat cyklistický trenažer »

V čem tedy spočívá výhoda cyklistického trenažéru?

  • posilování většiny svalstva v těle
  • aktivní hubnutí
  • šetrnost vůči kloubům
  • nemusíte čekat s jízdou na kolo až na jaro, můžete se “projíždět” i v zimě a doma!

Jak často byste měli na cyklistickém trenažéru cvičit, pro dosažení viditelných výsledků?

Pro dosažení potřebných výsledků se amatérovi doporučuje cvičit na cyklistickém trenažéru týdně zhruba 2-3 hodiny

Rady a tipy:

  • Každý cyklistický trenažér je jiný, avšak většina z nich umožňuje nastavení imitace jízdy na kole do kopce, z kopce, po rovině apod. Takže trénink si nastavíte dle Vaší potřeby.
  • Nezapomínejte se před tréninkem zahřát. Začněte klidným tempem, poté intenzitu zvyšujte.
  • Před ukončením tréninku tento vraťte na nejnižší úroveň a uveďte tělo do klidu

Kolik budete muset investovat pro pořízení cyklistického trenažéru?

Ceny cyklistického trenažéru se pohybují od 2.500 Kč do klidně 100 tis Kč. Samozřejmě zvažte, jak moc jej využijete a co je Vaším cílem. Pokud není Vaším cílem objet na kole celou Evropu za pár dní, drahý trenažér jistě potřebovat nebudete.

Cyklotrenažér Insportline Airin  Černo-Stříbrná

Obr.: Cyklotrenažér Insportline Airin Černo-Stříbrná

Veslovací trenažér

Veslovací trenažér

Veslovací trenažér je výborný rovněž pro posílení svalstva v celém těle, ale převážně je zaměřen na posílení zad, stehen a břišních svalů.

 

Pro koho je tedy veslovací trenažér vhodný?

Veslovací trenažér je také vhodný pro každého, ale nejvhodnější je pro lidi trpící nadváhou a starší lidi, kteří mají problémy s klouby, a to díky tomu, že cvičení probíhá v sedící poloze, tudíž klouby nejsou namáhány jako při cvičení v chůzi.

Vybrat veslovací trenažer »

Jak často byste měli na veslovacím trenažéru cvičit, pro dosažení vysněných výsledků?

  • Je nutné si pečlivě nastudovat správné cvičení. V případě špatného pohybu při “veslování” nebo špatného držení těla, může být cvičení na veslovacím trenažéru kontraproduktivní
  • Po dokončení tréninku byste se neměli cítit přetažení nebo druhý den cítit bolesti.
  • Cvičte alespoň 2x týdně a postupně prodlužujte délku tréninku

Co Vás bude takový veslovací trenažér stát?

Ceny veslovacích trenažérů se pohybují od 3.000 Kč do zhruba 30.000 Kč. Pro začátečníky doporučuji zvolit levnější variantu. Avšak dbejte na výběr, trenažéry se liší v nosnosti, velikosti, hmotnosti a nastavitelnosti celého stroje.

Brother BR2400 Magnetický veslovací trenažer

Obr.: Brother BR2400 Magnetický veslovací trenažer

Shrnutí na závěr

Typy nejoblíbenějších trenažérů

Každý z nich je vhodný vesměs pro každého a rozhodování o typu trenažéru záleží hlavně na jeho spotřebiteli. Někdo má rád chůzi, někdo jízdu na kole a někomu přijde atraktivní veslování.

Pro dosažení výsledků na všech typech trenažérů tak u každého sportu je potřeba pravidelnost, intenzita, nepřetěžování se, dodržování pitného režimu a ruka v ruce k tomu správné stravování.

Cenově jsou tyto typy trenažéru dostupné taktéž pro většinu spotřebitelů a největšího výhodou tedy zůstává: Možnost cvičení z pohodlí domova.

TOP produkty z kategorie Cyklotrenažéry