blog-post image

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. Ať se jedná o profi běžce anebo amatérské turisty. Dnes si tedy v článku vysvětlíme, proč jsou kompresní podkolenky dnes tak oblíbené.

Jaká je funkce kompresních podkolenek? 

Kompresní podkolenky napomáhají svou správnou kompresí cirkulaci krve směrem vzhůru k srdci. Tím podporují okysličení tkání, což vede ke zvýšení podpory fyzického výkonu. 

Podkolenky rovnoměrně stlačí měkké tkáně od špiček prstů po podkolenní jamku tlakem 20  30 mm/Hg. Tento tlak působí na všechny tkáně v dané oblasti, tedy i na cévy (tepny), kapilární síť a žíly povrchového systému. Jejich speciální trychtýřovitá konstrukce rozděluje sílu komprese v různých částech podkolenky. V oblasti kotníku je komprese nejvyšší a směrem vzhůru postupně klesá.

Kompresní podkolenky zároveň předchází tomu, abyste neměli křeče v lýtkách při dlouhém a těžkém tréninku. Další výhodou je také to, že podkolenky drží lýtko v pevné fixaci a zabraňují tak jeho otřesům (vibracím svalstva), stejně tak jsou oporou pro Achillovy paty. Zmenšují bolestivost svalů a zpevňují šlachy a vazy a tohle vše tedy chrání člověka při sportu před úrazy a napomáhá k lepším výkonům.

Vybrat kompresní podkolenky »

Pro koho jsou kompresní podkolenky vhodné? 

Kompresní podkolenky nebo punčochy se již dlouhá léta používají ve zdravotnictví, a to zejména u lidí, kteří mají problémy s křečovými žílami. Avšak dnes už víme, že tyto podkolenky najdou své využití už i ve sportu. 

Kompresní podkolenky nejčastěji používají běžci, atleti, basketbalisti, volejbalisti a florbalisti. Oblíbené jsou ale i při hraní squashe, tenisu, in-line bruslení, a hlavně tedy pro lidi, kteří provozují Nordic Walking (turisté). Používáním kompresních podkolenek si sportovci zlepšují výkon, mají méně bolestí a jsou celkově zdravější. Já sama mám zkušenost s podkolenkami při turistice v horách, a opravdu musím říct, že tlumené nárazy při chůzi z kopce jsou úžasné a bolestivost noh a otoky téměř nepociťuji ani po 20 km. 

Skvělé je, že tyto kompresní podkolenky mají spoustu využití, tudíž je můžete využít i při dlouhém cestování v autobuse, vlaku nebo letadle. Při dlouhém cestování těmito prostředky, jste nuceni sedět dlouhou dobu s pokrčenými dolními končetinami, a právě tato poloha vede ke stlačení podkolenní žíly a tím k omezení žilního toku v končetinách. Avšak když máte natažené kompresní podkolenky, napomáháte opět nohám ke správné cirkulaci krve a tím pádem byste po vystoupení neměli pociťovat ten příšerný otok lýtek a bolest nohou. 

Jak správně vybrat kompresní podkolenky?

Dnes zatím není moc možností, kde podkolenky zkoušet. Každopádně většina výrobců má dost podrobný návod jak si lýtka a další části těla změřit, pro správný výběr podkolenek. 

Jde především o to, že podkolenky by vás neměly škrtit, neměly by vám ale ani padat. Kámen úrazů spočívá hlavně ve vrchním švu, který “drží” podkolenku na noze. Často se stává, že právě tato část podkolenky bývá málo pružná a hodně přitažená, takže tak doslova škrtíte žíly na nohách. Anebo naopak, horní část podkolenky není elastická vůbec a podkolenky vám padají. 

Vybrat kompresní podkolenky »

Zároveň je důležité, aby šířka podkolenek byla správná, a to kvůli správně vyvážené kompresi podkolenek. Špatná komprese, špatný průtok krve. Komprese kolem kotníku by tedy měla být největší a směrem k lýtku se postupně snižovat.

 

Měly by být vyrobeny z takového materiálu, který je prodyšný a dobře odvádí vlhkost. Hodí se i skvělé termoregulační vlastnosti materiálu nebo také jeho antibakteriální vlastnosti – ty třeba zajišťuje obsah stříbra v materiálu. V zimě by nám mělo být příjemné teplo a v létě bychom se v kompresních podkolenkách neměli potit.

Proto tedy nedoporučuji vybírat podkolenky jen podle velikosti boty, ale důkladně se změřit. 

Tip na profesionální kompresní podkolenky:

Compressport FULL SOCKS RACE černá 2 - Kompresní podkolenky

Obr.: Compressport FULL SOCKS RACE černá 2 - Kompresní podkolenky

Závěrečné shrnutí

Kompresní podkolenky jsou opravdu výborným doplňkem ke sportu. Nejen že vypadají suprově, také vám pomáhají při výkonu, a hlavně vám šetří zdraví. Nezapomeňte na správný výběr podkolenek, správné měření a promyšlení. Přeji vám příjemné sportování s podkolenkami. 

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Pr...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný záj...

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohá...

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před kaž...

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...