blog-post image

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný zájem má na vztah totiž velice příznivý vliv. Je rozhodně příjemné, když pár spolu sdílí zážitky, zábavu a zlepšující se postavu. 

Před tím, než ale začnete vybírat sport, který budete spolu provozovat, je potřeba se zamyslet nad tím, v jaké jsou oba z páru kondici a zároveň co umí. Aby nakonec společné sportování nebylo pro jednoho z páru spíše utrpení. 

Důležité je si také dát cíl, aby nedošlo k rozporům a hádkám. Tím myslím např. domluvit se, že každou středu budete chodit společně cvičit, anebo že cílem je, aby každý zhubl alespoň 5 kg apod. Protože pokud budete mít každý svůj cíl, společné sportování postrádá význam. 

V tomto článku jsem vypsala pár tipů a rad, jaké sporty v párech můžete dělat. 

Sporty, které není nutné dělat v páru, ale pro páry jsou vhodné také

Cyklistika, běh, in-line brusle, koloběžky a turistika a nordwalking, golf. jízda na koni…. To jsou sporty, u kterých není podmínkou, že se dají dělat pouze v páru, avšak i tak, je páry mohou dělat společně. U těchto sportů však často dochází k tomu, že jeden druhého brzdí a vznikají tak sporty a poznámky styl: “Příště půjdu sám”. 

Avšak z těchto jmenovaných druhů sportu se pro páry hodí především turistika a nordwalking. Sdílení společných zážitků, poznávání a zkoumání nových míst, příjemná konverzace a relax. To vše pár na túře zažije. Někdy i taková turistika se může změnit v dobrodružství okořeněné adrenalinem, což je pro pár také silným zážitkem. 

Pro pohodlnou turistiku a nordwalking je potřeba si zvolit ideální výbavu. Trekové boty, oblečení a trekingové hole. Výběr trekových bot je opravdu důležitý, a pokud si s tím nevíte rady, přečtěte si článek “Jak vybrat boty na turistiku” 

Přejít na článek “Jak vybrat boty na turistiku?” »

Dalším skvělým, a dokonce zároveň i romantickým sportem je jízda na koni. Víte, jak se to říká “Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu”. Objednejte si společně vyjížďku do přírody a užijte si společnou romantiku. Jízda na koni má blahodárný vliv na veškeré svalstvo v těle a působí příjemně na pánev a záda.

Squash, ping pong, tenis, badminton

Všechny tyto sporty jsou vhodné pro soutěživé jedince, kteří nemají za cíl si u sportu popovídat a zároveň při posilování těla i relaxovat. Tyto sporty opravdu donutí každého k pohybu.

Zároveň můžete zapojit soutěživost a bojovat o výhru nad partnerem. Výhodou je, že pro tyto sporty nepotřebujete hezké počasí. Většina se dá provozovat i v halách či sportovištích, takže déšť ani sníh vás nemůže zastavit. 

Pokud s těmito sporty začínáte, a tudíž nemáte vybavení, nic se neděje. Většina sportovišť má pro tyto případy veškeré vybavení k zapůjčení. Avšak pokud máte v plánu tyto sporty dělat pravidelně, doporučuji si koupit své vlastní vybavení. 

Vybrat vybavení »

Horolezectví 

Horolezectví je skvělým párovým sportem. Je skvělé pro posilování důvěry a zároveň pro získávání nových dovedností a posilování těla. Jeden z páru totiž jistí druhého, co leze po stěně, ze země. Pokud jste začátečníci, vše vám v provozovně půjčí a naučí vás, jak máte druhého jistit a jak lozit. Pokud budete pokračovat v horolezectví a budete lozit i venku, je potřeba vybrat si ideální vybavení.

Vybrat horolezecké vybavení »

Párová jóga

Jóga je sport, který propojuje protažení a posílení těla a zároveň relaxaci a působí blahodárně i na psychiku. Jóga v páru je náročná, avšak díky ní se taktéž buduje důvěra v páru. Zde jde opravdu o vzájemné napojení, komunikaci a důvěru v druhého. 

Dnes je tento sport velice oblíbeným a díky tomu i naleznete několik kurzů do kterých můžete pravidelně docházet anebo návody a tipy na internetu, kterými se můžete inspirovat. Skvělé je, že k tomuto sportu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí vám pouze podložka na cvičení. 

Tip na podložku na cvičení:

Dvouvrstvá Podložka Yate Yoga Mat Tpe 173X61X0,6 Cm  Tyrkys-Šedá

Obr.: Dvouvrstvá Podložka Yate Yoga Mat

Párový tanec 

Ne každý by zařadil tanec mezi sporty, avšak podle mě tanec sportem je. Jistě se u něj zapotíte a posílíte nejednu část těla. Jak již z názvu vyplývá, mluvíme o párovém tanci, kdy tančíte s partnerem a společně se učíte. 

V nabídce je spousta kurzů, kde vás naučí různé styly tance a můžete se posouvat až tak, že nakonec můžete společně jezdit na soutěže. V tomto případě je potřeba si pořídit ideální obuv a nejlépe pohodlné oblečení. 

Společné posilování

Posilování v posilovnách někdy také potřebuje pomoc druhého. Nejen pro motivaci a povzbuzování, ale také pro asistenci s náročnějšími či těžkými činkami. Vzájemná podpora je zde opravdu důležitá a posiluje tak i vaši důvěru.

V tomto případě vás neomezí ani počasí, protože většina sportovišť je v budovách, tudíž se nemusíte bát ani zimy, ani deště. Vybavení většinou nepotřebujete, kromě pohodlného funkčního oblečení a rukavic pro zvedání těžkých vah.

Závěrečné shrnutí 

Společné cíle a překonávání se, vzájemná motivace a společné zážitky. To vše vám dopřeje společné sportování a nejen to. Pokud budete společně sportovat, vybudujete si tak ještě lepší vzájemnou důvěru a posílíte tak váš vztah. Nezapomeňte myslet na to, že sport, který budete společně dělat, by měl bavit vás oba a měli byste si v něm určit společný cíl.

Vybrat vybavení na společné sportování »

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. A...

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Pr...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohá...

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před kaž...

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...