blog-post image

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před každou náročnější túrou je potřeba mít vše do detailu připravené. Je téměř nutností znát naprosto perfektně terén, kam se chystáte. Tedy délku trasy, převýšení, značky, případné zkratky na autobus či vlak pro případ nutnosti si výlet zkrátit. Důležité je také znát předpověď počasí a podle toho se obléct. 

Zároveň je také důležité znát pravidla první pomoci, vědět, jak si pomoc zavolat, nebo v případě kdy se chystáte do míst, kde hrozí sesuv lavin, znát, jak se v takových případech zachovat. Nezapomeňte si také napsat seznam, co si s sebou potřebujete sbalit do batohu. 

Vybrat outdoorové vybavení »

Co si sbalit do batohu?

Na takovou delší horskou turistiku je důležité mít v batohu ve výbavě spoustu důležitých a nepostradatelných věcí, které vám mohou velmi pomoci při nepříjemných situacích nebo vám mohou dodat sílu na pokračování v cestě. Co si tedy sbalit? 

Lékárnička – mějte u sebe základní vybavení, jako jsou obvazy, dezinfekce a náplasti.

Alu folie – pro případ potřeby zahřátí a udržení se v teple a suchu

Jídlo – svačina, proteinová tyčinka a hroznový cukr vám v batohu nezabere moc místa a dodá potřebnou energii

Čelovka – čelovku si vezměte pro případ pokračování v túře i za tmy 

Náhradní rukavice a ponožky – v zimním období je důležité mít náhradní ponožky a rukavice v batohu, pro případ promočení těch, co máte na sobě, je potřeba nohy a ruce udržovat v teple a suchu a vyhnout se tak omrzlinám a prochladnutí

Čaj v termosce – dodržovat pitný režim je důležité, ale mějte pro jistotu i teplý čaj, který vás zahřeje. V případě nutnosti jej můžete přelít do PETky a dát si jej do bundy, aby vás zahřál i pod oblečením

Hřejivé polštářky – hřejivé polštářky vás ochrání před omrzlinami a zimou v krajní nouzi

Mapa – mapu sice máte v telefonu, ale nezapomeňte, že i telefon nemá nekonečnou baterii a je fajn mít u sebe i tu papírovou, pro případ, kdy byste se ztratili a telefon by se vám vybil

Zapalovač – zapalovač se vždy hodí, pro případ rozdělání ohně

Tip na kvalitní batoh:

Batoh Osprey Manta 34 Black Barva: černá

Obr.: Batoh Osprey Manta 34 Black Barva: černá

Jak se správně obléct? 

Při oblékání na zimní turistiku je důležité pravidlo a tím je vrstvení. Každá z vrstev má svou funkci a ani jedna z nich se nesmí podcenit. 

První vrstva

Funkci první vrstvy je odvod potu od těla a řízení správné termoregulace těla. Na zimní období je nejvhodnější prádlo z merino vlny, která skvěle pracuje právě s vlhkostí a při zpocení nestudí jako syntetické materiály. Merino vlna je taktéž antibakteriální, tudíž nezapáchá po jednom použití.

Mezi další využívané a čím dál více oblíbené materiály jsou např. bambus a tencel. V dnešní moderní době se neustále něco vyvíjí a kombinací přírodních a syntetických materiálů dnes dosahujeme opravdu skvělých výsledků, tedy oblečení s velmi dobrými vlastnostmi.

Tip na dámské termoprádlo:

Craft CORE Warm Baselayer W 1909708 - L - černá

Obr.: Craft CORE Warm Baselayer W 1909708 - L - černá

Druhá vrstva

Tato vrstva má zabraňovat úniku tepla od těla, a naopak by neměla propouštět zimu k tělu. Je to tedy taková izolační vrstva, která má udržet stálou a příjemnou teplotu pod bundou. Důležitou funkcí této vrstvy je také odvádění potu od těla. Spodní vrstva ji odvede ven, tahle ji nasaje a také odvede ven, tím pádem by se vám nemělo stát, že se zpotíte a oblečení by vás začalo studit.

Nejpoužívanějším a nejfunkčnějším materiálem na druhou tedy izolační vrstvu je fleece. Spousta druhých vrstev, tedy mikin, mají různé možnosti dalších odvětrávání nebo zateplení navíc, to už je převážně na vás, co je vám příjemnější a co preferujete. Pro ty, co mají rádi teplo a trpí nesnášenlivostí zimy, jsou k dispozici mikiny z merino vlny, která udrží více tepla než fleece, avšak mikiny z merino vlny jsou dražší. 

Tip na mikinu z merino vlny:

Husky  Alou M M, tm. khaki Pánská merino mikina

Obr.: Husky Alou M M, tm. khaki Pánská merino mikina

Třetí vrstva 

Vrchní vrstva je velmi důležitá a nelze ji univerzálně specifikovat. Jedná se nejen o bundu, ale také o kalhoty. Každý z těchto kousků se liší vlastnostmi, a to především podle toho, kde najdou své využití. Každopádně funkce, které i bundy i kalhoty nabízejí jsou nepromokavost a prodyšnost a větruvzdornost.

Většina bund má různá odvětrávání, tíhu, barvy a další možné funkce navíc, které si zvolíte dle potřeby a dle toho, kam s ní budete vyrážet. Bundy se vyrábějí jak ze syntetických materiálů, tak z přírodních, jako např. husí peří. 

Tip na velmi kvalitní a teplou bundu:

Pánská bunda Mountain Equipment Kryos Jacket Velikost: XL / Barva: oranžová

Obr.: Pánská bunda Mountain Equipment Kryos Jacket Velikost: XL / Barva: oranžová

Čtvrtá vrstva 

Této vrstvě já říkám vrstva záchranná. Jsou to kousky, které jsou většinou schovány v batohu pro případ nouze. Tyto kousky vás totiž naprosto ochrání před větrem a deštěm. Je to taková poslední možnost, kdy počasí je tak šílené, že máte strach, že ani skvělé oblečení, které máte na sobě, to neunese. Můžete si tedy pořídit velmi lehoučké kalhoty a bundu nebo pláštěnku, kterou jednoduše smotáte do batohu a vytáhnete, až když je potřeba.

Tip na pláštěnku:

Pláštěnka Ferrino Trekker L/XL 2021 Barva: zelená

Obr.: Pláštěnka Ferrino Trekker L/XL 2021 Barva: zelená

Funkční vlastnosti, které nesmí vrchní vrstvě v zimě chybět

Každá bunda a kalhoty na zimní turistiku by měly mít tyto vlastnosti: 

Nepromokavost

Důležitým faktorem, které by měla vrchní vrstva, tedy kalhoty a bunda mít je nepromokavost. Úroveň nepromokavosti určí vodní sloupec. Vodní sloupec je schopnost materiálu odolávat tlaku vody, než ji propustí skrz. Tento parametr je udávám v milimetrech a čím vyšší tato hodnota je, tím déle vás bunda, nebo kalhoty udrží v suchu.

Standardní bundy, ty levnější udávají vodní sloupec 2000 mm, což vám však nemusí stačit v deštivých, či sněživých podmínkách. Pokud se vydáte do terénu, kde očekáváte silný déšť, nebo silné sněžení, určitě byste měli hledat vodní sloupec 12 000 mm a vyšší.

Prodyšnost 

Prodyšnost je velmi důležitou vlastností právě bundy, tedy vrchní vrstvy, především na zimní turistice. Při stoupání do kopců ve sněhu se jistě zapotíte a důležité je, aby všechny vrstvy, které máte, byly dostatečně prodyšné a odváděly pot a vlhkost od těla ven. Pokud by nebyly prodyšné, bude se vlhkost na oblečení držet a bude vás studit. Můžete tak prochladnout a bude vám velmi brzy zima.

Prodyšnost se posuzuje dvěma způsoby, a to odporem materiálu proti průniku vlhkosti (Ret) Ret vyjadřuje energii, která je potřebná k odpaření určitého množství vody. Tudíž čím je Ret nižší, tím více materiál propustí vlhkosti ven. Druhý způsob, kterým se posuzuje prodyšnost je propustnost materiálu vodní páry (MVRT). Tento ukazatel udává, kolik gramů páry se vypaří přes m2 materiálu za 24 h. Čím vyšší je hodnota MVTR, tím lepší propustnost pak materiál má. 

Větruvzdornost

Další velmi důležitou vlastností bundy a kalhot je větruvzdornost. Silný vítr není nic příjemného a pocitově snižuje teplotu těla, tudíž je nezbytně nutné především v horách, kde se počasí mění během chvilek, aby vrchní vrstva větruvzdorná byla. 

Tepelný odpor materiálu

Tepelný odpor materiálu má zajistit, aby teplo námi vyprodukované neunikalo ven. Tepelný odpor se uvádí značkou Rct. Čím nižší hodnota Rct je, tím lepší tepelnou izolaci materiál poskytuje.

Vybrat outdoorové vybavení »

Obuv

V neposlední řadě je také důležitá vhodně zvolená obuv. Určitě se vám na zimní túru nebudou hodit tenisky, to je zřejmé. Zaměřte se určitě na nepromokavost, pevnost bot, a hlavně by měly být nad kotníky vysoké. Důležitá je také kvalitní podrážka, která má ideální vlastnosti pro chůzi právě ve sněhu a v mrazech. Důležitá je také kvalitní impregnace bot. 

Tip na boty na turu v zimě:

Boty Asolo Piolet GV black/dark silver 7 UK

Obr.: Boty Asolo Piolet GV black/dark silver 7 UK

Další doplňky nezbytné na horskou turistiku

Kvalitní ponožky – dalším důležitým kusem vašeho vybavení na túru jsou dobré ponožky, které mají nejen zajistit udržení tepla nohou, ale také odvádění vlhkosti. 

Návleky na nohy – pro případ túry ve sněhu, je fajn si pořídit návleky, které navlečete na nohy a sahají až k botám. Tyto návleky se uchycují pod botou a zajistí vám, aby se vám do bot nedostával sníh a nepromokly tak. 

Nesmekynesmeky jsou důležitou součástí vaší výbavy, především pokud víte, že většina túry bude ve sněhu, nebo na ledu. 

Čepice a nákrčník – na žádnou horskou turistiku byste neměli vyrazit bez čepice a nákrčníků. Právě od hlavy vám utíká mnoho tepla a zároveň není nic nepříjemnějšího, než nafoukáno v uších a napršeno, nebo nasněženo na hlavě. 

Sluneční brýlesluneční brýle jsou také důležitým doplňkem právě při turistice ve sněhu. Od sněhu se slunce odráží a horské sluníčko je ostřejší než to dole ve městě, proto je potřeba oči chránit před tímto UV zářením.

Tip na návleky na boty:

Návleky Ferrino Zermatt Lanko Barva: černá

Obr.: Návleky Ferrino Zermatt Lanko Barva: černá

Závěrečné shrnutí

Na zimní túru je potřeba se pořádně připravit, proto si dopředu naplánujte, kam půjdete, co si s sebou vezmete a co si na sebe oblečete. Nezapomeňte také na čepici a rukavice a na teplý čaj. 

Vybrat outdoorové vybavení »

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. A...

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Pr...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný záj...

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohá...

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...