blog-post image

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohádek. 

Buďme upřímní, kdo by potom nepřibral. Dnes to však všichni víme a začínáme panikařit, jak se dostat zpět do formy. V tomto článku se dozvíte pár rad a tipů, jak se dostat po Vánocích zpět do formy! 

Vybrat sportovní vybavení »

Na co se zaměřit, pro dosažení výsledků?

Strava 

To, čemu vděčíme za kila navíc je především strava. Ta byla přes svátky plná kalorií, cukrů a tuků. Hlavně jí bylo příliš a téměř bezmyšlenkovitě kdykoli. Tomu však musíte dát konec. 

Důležitá je pravidelná a pestrá strava. Jezte každý den, nejlépe ve stejný čas, po malých porcích. Jezte zdravě, vyhněte se především přesmaženým a tučným jídlům. Nejezte v pozdních večerních hodinách. Dopřejte si pořádnou snídani, ta je základem vašeho dne, ta je nejdůležitější.

Dodržujte pitný režim. Zahoďte za hlavu čaje s cukrem, vaječné likéry, alkohol a další sladká pití. Pijte vodu a pijte jí hodně. Dodržováním pitného režimu dosáhnete velmi dobrých výsledků. Kvalitní pitný režim totiž napomáhá hubnutí, napomáhá odplavování škodlivin z těla a zrychluje metabolismus. 

Denní režim

Přes svátky ten, kdo měl volno si určitě nenatahovat budíka, ani nepřemýšlel nad tím kdy jí, kdy jde spát, kdy odpočívá, nebo kdy co dělá. Prostě nám všem tak nějak bylo jedno co kdy budeme dělat, protože jsou přece Vánoce. 

Tomuhle však musíte zamávat. Je nutné nahodit zpět pravidelný režim, právě to je to, co tělo potřebuje pro to, aby se zregenerovalo, spalovalo tuky, nabíralo svalovou hmotu, a aby vědělo, kdy přijde odpočinek a nebralo tak energii ze zásob. 

To znamená, brzké vstávání a nepřecpávání se. Žádné válení u televize na gauči, ale pohyb. Pravidelné vaření a uklízení jsou také činnosti, které mají blahodárné účinky nejen na tělo, ale také na mysl. Nestresujte se, a hlavně dopřejte tělu pravidelný a dostatečný spánek. 

Stanovte si cíl

Určitě vám při hubnutí a posilování pomůže, když si stanovíte plán a cíl. Myslete na své možnosti, na to, jak často máte čas cvičit a případně jak dlouho. Neztrácejte hlavu a držte se při zemi, není možné zhubnout 20 kg měsíčně. Lepší, než myslet na kila je se změřit na postupný progres. Po měsíci znovu a znovu.

Pokud neuvidíte výsledky hned, nebuďte zklamaní, pokud setrváte v tom, co děláte, výsledky se dostaví. Nic se nesmí přehánět, a proto je fajn dát si reálné cíle a naplánovat si vše tak, abyste byli schopni to zvládat a plnit plán. 

Pohyb 

Pravdou však je, že změna jídelníčku a nastavení si pravidelného režimu není to jediné, co ovlivní, zda spálíte přebytečné tuky nebo ne. To samotné prostě nestačí. Tou nejdůležitější částí obnovy vaší formy je pohyb. 

Pravidelný pohyb nejen napomáhá při hubnutí, ale také zpevňuje postavu a zlepšuje psychickou rovnováhu. Pravidelnost, četnost, kvalita provedení a doba cvičení přímo ovlivňuje jakých výsledků docílíte. 

Nic se nesmí přehánět, proto začínejte pomalu, nepřetáhněte své možnosti, tělo se s tím pak bude těžko srovnávat, polevíte a jste zpět tam kde jste byli. Všechno má svůj čas, proto je potřeba začít po troškách a postupně přidávat. 

Jaké aktivity jsou pro začátek vhodné? 

Jaké cvičení můžete dělat doma?

Cvičení a pohybů, které vedou ke zpevnění postavy a hubnutí je mnoho a téměř všechny z nich můžete dělat z tepla domova. Kdo není zvyklý být často a hodně na čerstvém vzduchu, tak by mu sportování v zimě mohlo dělat. Při cvičení se zapotíte a můžete se nachladit, pokud na to nejste zvyklí. 

Jóga

Jóga je skvělým cvičením, které můžete provozovat nejen doma ale také venku. Nepotřebujete k ní žádné pomůcky, maximálně deku, nebo podložku na cvičení pro polohy v leže. Jóga nejen blahodárně působí na svaly v těle, ale také je protahuje a posiluje, díky čemu hubnete, avšak také velmi dobře působí na psychický klid. 

Tip na podložku na cvičení:

HMS Podložka pro jógu YM07 mentolová

Obr.: HMS Podložka pro jógu YM07 mentolová

Trenažéry

Kdo má doma trenažéry, ten má výhodu. Cvičení na trenažérech je skvělé na hubnutí, na posílení a zároveň také jsou šetrné pro klouby. Více o trenažérech se můžete dozvědět v článku “Jak vybrat trenažér” 

Jak vybrat trenažér »

Posilování s vlastním tělem

Pro ty, co nemají žádné vybavení doma, nezbývá nic než posilovat pouze s váhou vlastního těla. To však není nic lehkého. Nemusíte však zoufat. Různé posilovací tipy a triky si najdete na YouTube, nebo si můžete stáhnout do mobilu aplikace, které vám cvičící polohy poradí. 

Domácí posilovna

Někdo má tu výhodu, že má doma zařízenou domácí posilovnu. Využijte ji, oprašte stroje a začněte zase cvičit. Pokud ji však nemáte a plánujete zařídit, můžete si přečíst náš článek, ve kterém se dozvíte tipy, jaké stroje si pořídit a na co jsou dobré. 

Jak zařídit domácí posilovnu »

Jak cvičit venku?

V zimním období není tak lehké sportovat venku. Ten, kdo na to není zvyklý může mít problém. Avšak začít s procházkami, které budete prodlužovat až nakonec přejdete k běhu je rozhodně dobrý start. Využít ale také můžete zimních sportů a spojit tak zábavu s posilováním a hubnutím. Co vše tedy můžete venku v zimě dělat?

Chůze a běh

Chůze patří mezi ten nejzdravější druh pohybu k hubnutí a posílení celého těla či mysli. Při chůzi netrpí klouby a nepotřebujete k ní žádné speciální pomůcky kromě správného oblečení, které je základem úspěchu. 

Běh nejen v zimě, není již tak jednoduchý jako chůze. Začnete pozvolna, dobře se oblečte a intenzitu, délku, terén a zátěž postupně zvyšujte a ztěžujte. Každý zná své možnosti a důležité je, nic nepřehnat. 

Jak se obléct do nepříznivého počasí, si můžete opět přečíst v článku “Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?”

Jak se obléct na sport venku »

Zimní sporty 

Pokud je zima dobrá a je dostatek sněhu, můžete spojit zábavu a sport do jednoho v podobě sjezdového lyžování, nebo běžeckého lyžování. Obě tyto činnosti dají zabrat. Hubnete u nich, posilujete a zároveň sbíráte mnoho nových zážitků. Využijte proto příležitosti, které vám nabízí zimní období, v létě si nezalyžujete. 

Závěrečné shrnutí

Po Vánocích většina z nás přibere nějaké to kilo navíc, zbavíme se jich však úpravou stravy, režimu a pohybem. Druh pohybu si můžete vybrat dle svých možností. V zimním období však myslete na to, že dobré oblečení při sportu venku je základ. 

Vybrat si vybavení na sport »

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. A...

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Pr...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný záj...

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před kaž...

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...