blog-post image

Tipy na oblíbené jarní sporty

Jaro je ideálním ročním období pro sportování. Není příliš horko, ani příliš zima. Jaké sporty tedy můžete na jaře dělat a jaké vybavení na to budete potřebovat? V tomto článku se dozvíte o nejoblíbenějších sportech na jaře. 

Tenis 

Jedním z důvodů, proč je tenis tak skvělou volbou pro jarní sezónu, je počasí. Teploty jsou obvykle pro hraní tenisu venku tak akorát a jarní scenérie může poskytnout krásné pozadí. 

Dalším důvodem je, že tenis je velmi soutěživý sport, který může být příjemný pro ty, kteří se rádi fyzicky vyzývají. Kromě toho je tenis velmi společenský sport a může poskytnout skvělou příležitost trávit čas s přáteli nebo rodinou. 

Zároveň je tenis skvělým způsobem, jak si trochu zacvičit, což je vždy důležité během jara, kdy se mnoho lidí snaží po zimě dostat zpět do formy. Pokud tedy hledáte zábavnou a náročnou aktivitu, kterou si během jara užijete, tenis je skvělá volba!

Vybrat výbavu na tenis »

Seznam vybavení, které budete na tenis potřebovat

  • Tenisová raketa
  • Tenisové míčky
  • Tenisový kurt
  • Oblečení, jako je tenisová košile a šortky
  • Obuv vhodná právě na tenisový povrch
  • Opalovací krém při hraní venku
  • Láhev s vodou

Tip na tenisovou raketu:

Babolat Pure Aero 2019 - G3

Obr.: Babolat Pure Aero 2019 - G3

To je základní seznam vybavení, které budete na tenis potřebovat. Mezi další věci, které jsou užitečné, ale ne nutné, patří kšiltovka nebo sluneční brýle na ochranu před sluncem a ručník na otření potu. Někteří lidé také rádi používají stroj na tenisový míček, aby si pomohli při cvičení úderů. Ať už si s sebou vezmete cokoli, ujistěte se, že se cítíte pohodlně a máte vše, co potřebujete, abyste se mohli soustředit na svou hru!

Turistika 

Pěší turistika je skvělý způsob, jak si užít krásy přírody během jarní sezóny. Mírné teploty, kvetoucí květiny a pozorování divoké zvěře vytvářejí příjemný zážitek. Jaro je také skvělý čas na túry, protože stezky nejsou tak přeplněné jako v letních měsících.

Nejlepší na jarní turistice je, že počasí je obvykle mírné. Ve většině případů je teplota příjemná a pravděpodobnost deště je menší než v jiných ročních obdobích. Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří nemají rádi přílišné horko nebo příliš chladno.

Dalším plusem pro pěší turistiku během jarní sezóny je množství divokých květin, které lze vidět podél stezek. Je to skvělý čas, kdy si můžete užít krásu přírody a zároveň si trochu zacvičit a příjemně se projít, posílit tak celé tělo, dostat se zase po zimě zpět do kondice, ulevit si od stresu a třeba i strávit příjemné časy na čerstvém vzduchu s rodinou nebo přáteli. 

Vybrat turistické vybavení »

Co budete na turistiku potřebovat?

Batoh – ten je nezbytný pro přenášení všech vašich zásob. Ujistěte se, že jste si vybrali batoh, který má pro vás ideální velikost a nebude vás nikde při chůzi tlačit.

Láhev s vodou – stejně jako všude jinde je důležité být i na výletě dostatečně hydratovaní, takže si s sebou vezměte láhev s vodou 

Mapa – při pěší turistice je důležité vědět, kam jedete, takže si nezapomeňte vzít mapu oblasti, ve které se budete pohybovat, nebo nabít telefon pro případně dohledávání map na něm. Terén si však na internetu dopředu prozkoumejte, protože vybitý telefon bez signálu, nebo promočená mapa vám stejně budou k ničemu. 

Lékárnička – lékárnička je také nezbytnou součástí vaší turistické výbavy, pro případ, kdy se někomu něco stane, je fajn u sebe mít pomůcky na ošetření případně na první pomoc.

Vhodné oblečení a obuv – nezapomeňte také zvážit terén a počasí a podle toho se ideálně obléct a zvolit správnou obuv.  

Svítilna – svítilnu oceníte při putování ve tmě, nebo v případě kdy se ztratíte a váš výlet se protáhne až do tmy. 

Repelent proti hmyzu – vezměte si s sebou pro všechny případy repelent, který zajistí, že se od vás bude hmyz držet dál. 

Opalovací krém – i jarní sluníčko dokáže být ostré, proto je důležité používat opalovací krém, aby byla pokožka chráněna.

Klobouk, kšiltovka a sluneční brýle – ochrana před sluncem je důležitá, zvláště když jste na jaře na pěší turistice. Nezapomeňte si vzít kšiltovku, klobouk a sluneční brýle na ochranu očí.

Svačina – na pěší túru je vždy dobré vzít si s sebou svačinu a obědový balíček pro případ, že byste po cestě dostali hlad. Zároveň také budete vybaveni pro případ, že byste se ztratili a váš výlet by se prodloužil. 

Tip na turistické boty:

adidas TERREX AX3 MID GTX černá 6.5 - Pánská outdoorová obuv

Obr.: adidas TERREX AX3 MID GTX černá 6.5 - Pánská outdoorová obuv

Golf 

Golf je skvělý sport na jaře, protože si ho můžete užít, i když není ideální počasí. Pokud venku náhodou prší nebo je příliš chladno, lze golf snadno hrát uvnitř na golfovém hřišti.

Jak se dny oteplují a slunce svítí každý den o něco déle, mnoho golfistů se těší na příležitost trefit se do jamek a užít si jarní golf. A právem – studie prokázaly, že hraní golfu za optimálních povětrnostních podmínek přináší významné zdravotní výhody.

Podle studie provedené University of Edinburgh může hraní golfu v teplém počasí zlepšit vaše celkové zdraví snížením rizika srdečního infarktu a mrtvice. Studie zjistila, že golfisté, kteří hrají při teplotách mezi 15 a 26 °C, mají o 27 % nižší riziko srdečního infarktu než ti, kteří hrají v chladnějším počasí. A zajímavé je, že zdravotní přínosy hraní golfu na jaře jsou ještě větší než ty, které si užíváte v letních měsících.

Jaký je tedy důvod? Ukazuje se, že když je teplé počasí, golfisté mohou mít více přestávek a pít více vody, což obojí přispívá ke zlepšení zdraví srdce. Hraní v teplém počasí navíc zvyšuje množství času stráveného venku, což je spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Takže až budete příště uvažovat o golfu, nenechte se chladným počasím udržet uvnitř – jaro je skvělý čas vyrazit ven a užít si zdravý pohyb!

Vybrat golfové vybavení »

Co budete na golf potřebovat? 

První a nejdůležitější výbavou, kterou budete na jaře na golf potřebovat, je pořádná sada golfových holí. Budete také potřebovat golfový bag, ve které budete nosit hole, a několik dalších věcí, jako jsou golfové míčky, odpaliště a ručník.

Pokud ještě nemáte sadu golfových holí, je důležité se na ně připravit. To znamená jít do golfového obchodu a nechat si poradit od prodejce, jak vybrat správné hole pro vaši výšku, váhu a úroveň schopností. Je také důležité mít správný typ holí pro hřiště, na kterých budete hrát. Pokud například plánujete hrát převážně na kopcovitých hřištích, budete potřebovat hole vyrobené pro golfisty s vyšším handicapem.

Jakmile máte své hole, je důležité se o ně dobře starat. To znamená udržovat je čisté a v dobrém stavu. Můžete to udělat tak, že je po každém použití otřete a když je nepoužíváte, uložíte je na bezpečné místo.

Určitě při golfu oceníte také pohodlné golfové oblečení, ideální boty a kšiltovku. 

Pokud s golfem začínáte, možná by nebylo od věci také zvážit nějaké lekce. To vám může pomoci naučit se základy hry a zlepšit své dovednosti. Lekce mohou být drahé, ale stojí za to, pokud chcete hrát golf závodně nebo zlepšit své skóre.

To je jen pár kousků vybavení, které budete na jaře na golf potřebovat. Ujistěte se, že se obraťte na místní golfový obchod pro více informací o tom, co budete potřebovat pro vaši oblast.

Tip na set golfového vybavení:

Sulov M1 pánský golfový set

Obr.: Sulov M1 pánský golfový set

Běh

Jarní počasí je pro běhání ideální, protože teploty nejsou příliš vysoké ani příliš nízké. Vlhkost je v tomto ročním období také nízká, takže pobyt venku je příjemnější. Navíc jsou na jaře dny delší, což dává běžcům více denního světla, se kterým mohou pracovat. Všechny tyto faktory se sčítají a vytvářejí optimální podmínky pro běh. Takže pokud chcete začít s běžeckým programem nebo chcete zlepšit svůj výkon, na jaře je čas to udělat!

Vybrat běžecké boty »

Co budete na běhání potřebovat? 

Běžecké botyboty na běhání jsou speciálně navržené tak, aby poskytovaly co největší podporu a odpružení noze. 

Oblečení – při běhání se s největší pravděpodobností dost zpotíte, takže budete potřebovat funkční oblečení, které dokáže dobře odvádět pot od těla a zároveň bude dostatečně prodyšné a teplé. 

Chytré hodinky – chytré hodinky vám pomohou mapovat uběhnutou trasu, spálené kalorie nebo dokonce dokáží zaznamenávat hodnoty týkající se vašeho zdravé, např. tep nebo okysličení krve. 

Láhev s vodou – zůstat hydratovaný je při běhání klíčové, zvláště v teplejším počasí, proto je důležité s sebou vždy nosit i lahev s vodou, nebo mít naplánované stanoviště, kde se napijete. 

Opalovací krém – ochrana před škodlivými slunečními UV paprsky je důležitá, a to i v zatažených dnech.

Tip na běžecké legíny:

Legíny adidas W Agravic tight

Obr.: Legíny adidas W Agravic tight

Závěrečné shrnutí

Každý z výše uvedených sportů má své jedinečné výhody, které si lze během jarní sezóny užít. Například běh je skvělý způsob, jak se dostat do formy na léto, turistika je skvělý způsob, jak si užít přírodu a ocenit měnící se roční období, a golf je perfektní způsob, jak strávit slunečné odpoledne venku a relaxovat.

Ať už je tedy váš oblíbený sport jakýkoli, není pochyb o tom, že jarní sezóna nabízí spoustu příležitostí, jak si to užít. Jděte ven a bavte se!

Vybrat vybavení na jarní sportování »

TOP produkty z kategorie Sport

Podobné články

Tipy jak se zase dostat do formy po zimě, aneb kde začít

Nejdůležitější při začínání se sportem je uvědomit si vůbec, že opravdu sportovat chceme. Nejlepší motivaci najdeme v myšlenkách a představách. Každý si představuje, jak sportuje, jak díky tomu vypadá, jak se díky tomu cítí. A právě ty...

Proč nosit kompresní podkolenky při sportu?

Slyšeli jste už o kompresních podkolenkách na sport? Zajímá vás, v čem spočívá výhoda v jejich nošení a proč je nosit? 

Kompresní podkolenky jsou již dlouhá léta využívána ve zdravotnictví, ale dnes jsou oblíbené hlavně mezi sportovci. A...

Sportování v nepříznivém počasí, aneb jak se správně obléct?

Sportování v proměnlivém jarním počasí je někdy opravdu náročné. Pokaždé přemýšlet, jak se obléct, pro případ ochlazení nebo deště při sportu. Každý z nás zažil ten pocit, kdy špatně zvolené oblečení sportování ohromně komplikuje. Pr...

Jak se i při nepříznivém počasí udržet ve formě?

Mnozí z vás se po zimě při lehkém oteplení těšili na sportování venku. Na to, jak se zase dostanete do kondice a mimo domov, na čerstvém vzduchu. Avšak jako každý rok, vás rozhodilo jarní proměnlivé počasí. Proto se dnes podíváme na pár tip...

Jak správně jíst při sportu?

Snažíte se zhubnout, nebo nabrat svalovou hmotu a nedaří se vám? Chyba může být ve vaší stravě! Přeci jen se říká, že Váš výsledek tvoří 20 % dřiny a 80 % stravy. V tomto článku se dozvíte, jak sladit jídelníček se sportem pro dosažen...

Sportování v páru

Chcete sportovat, ale ne sám? Nebo chcete přimět partnera ke sportu? Najděte si společnou aktivitu a navzájem se tak motivujte. Dejte si společné cíle a uvidíte, že se vám hned bude sportovat lépe, a ještě to utuží váš vztah. Společný záj...

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?

Vánoce jsou za námi, nový rok taky a plnění nových předsevzetí před námi. Málokdo přes Vánoce odolal věčnému přejídání, popíjení alkoholu, ochutnávání všeho možného včetně plácání sladkého přes slané a povalování se na gauči u pohá...

Co na sebe na zimní turistiku?

Zimní turistika je krásná činnost, avšak při špatné volbě výbavy se může stát noční můrou. Proto je potřeba dopředu zvážit terén a podle toho také zvolit ideální výbavu.

Co si připravit, než vyrazíte na zimní túru?

Před kaž...

Tipy na nejoblíbenější letní sporty

Léto je ideální čas na venkovní sporty! Ať už chcete zůstat aktivní nebo se jen pobavit, existuje spousta letních sportů, které si můžete užít. V tomto článku probereme nejoblíbenější letní sporty a poskytneme informace, jak se zúčastni...

Tipy na podzimní sportování

Podzim je skvělý čas vyrazit ven a užít si nějaké sporty. Existuje mnoho různých podzimních sportů, ze kterých si můžete vybrat podle svých zájmů a schopností. V tomto článku si probereme, jak zůstat zdravý při podzimním sportování...